7 évnél régebbi cikk

Ma 100 éves a TANK!
·Történelemévforduló·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaMa 100 éves a TANK!
·Történelemévforduló·Utolsó frissítés: undefined

Pontosan száz évvel ezelőtt, vagyis 1916. szeptember 15-én jelent meg az első harckocsi az I. világháború színterén a Nyugati fronton.

Kezdjük először az elnevezéssel, a tank ugyanis már egy szlengesített forma az egészen pontosan körbeforgatható lövegtoronnyal ellátott, erősen páncélozott, mozgékony, lánctalpas harcjárműre. A tank elnevezés eredete a TANK kódszó, amely a harckocsi fedőneve volt az I. világháborúban. Maga a szó az angol watertank, azaz "víztartály" rövidítése.

Eredete a mezőgazdasági lánctalpas vontatóig vezethető vissza, az első modell tulajdonképpen ennek a gépnek egy továbbfejlesztett változata volt. A tankot azzal a céllal hozták létre, hogy kimozdítsa a holtpontról az állóháborút lehetőleg úgy, hogy minél kevesebb katona haljon meg. (1916-ban már egymilliónál járt az I. világháború halálos áldozatinak a száma.)

A mai Esti Mérlegben a Fehérvár Televízió vendége Giczi István őrnagy lesz, aki szenvedélyesen rajong minden olyan dologért, amely valamelyest is a tankokhoz köthető. A műsorban elárulja, hogy a szárazföldi haderőnél mind a mai napig az egyik legfontosabb fegyvernem a harckocsizóké. Ez az a terület, amit szerte a világban folyamatosan fejlesztenek. Az őrnagy véleménye szerint jelenleg nincs más olyan harci eszköz, amely ennél több képességet birtokolna, ezért a hadviselésben rejt még lehetőségeket ennek a területnek a fejlesztése és kutatása.

További érdekességek Giczi István őrnagy tolmácsolásában a 19:25-kor kezdődő Esti Mérlegben a Fehérvár Televízió műsorán.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek