7 évnél régebbi cikk

Öt érdekesség a 81 éves Dalai Lámáról
Fehérvár Médiacentrum fotójaÖt érdekesség a 81 éves Dalai Lámáról

Valamikor a nyár közepén (hogy egészen pontosak legyünk július 6-án) ünnepelte 81. születésnapját Tendzin Gyaco, akit a legtöbben csak úgy ismernek, hogy ő a Dalai Láma. Először letudnám azt a poént, hogy de melyik születésnapját, ugye, aztán mutatnék pár érdekességet a Nobel-békedíjas vallási vezetőről, aki egyébként jelenleg Európában ad tanításokat és pár napja az Európai Parlamentben is járt. Jöjjön tehát öt érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál a Dalai Lámáról.

1. Ő a 14.

Az még a nyugati világban is köztudott, hogy a buddhista felfogás szerint az élet nem ér véget a halállal. E keleti szemlélet úgy tartja, hogy folyamatosan újraszületünk a szamszárában, vagyis a létforgatagban. Ha pedig ezt vesszük alapul, úgy Tendzin Gyaconak a buddhizmus szerint már 13 korábbi megtestesülése volt.

2. A Dalai Láma az együttérzés megtestesülése

A tibeti buddhizmus szerint a Dalai Láma Csenrézinek, az együttérzés bódhiszattvájának megtestesülése. A bódhiszattva a buddhizmusban egy megvilágosodott lényre utal, korábban úgy is fordították ezt a fogalmat, hogy "tökélyharcos". Egy bódhiszattva célja, hogy bölcsessége által elérje a személyes megvilágosodást, ám ezt a többi lény megsegítése érdekében, a velük való együttérzéstől indíttatva teszi.  Az együttérzés fontosságát a Dalai Láma esetében nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen gyakorlatilag egész létezését szenteli annak, hogy minden érző lény javára tevékenykedjen.

3. A 13. jóslata

Tendzin Gyaco elődje, Tubten Gyaco, a 13. Dalai Láma megjósolta Tibet megszállását, valamint kijelentette, hamar meg fog halni, hogy utódja elég idős legyen a tibetiek vezetéséhez az invázió idején. Tubten Gyaco, jóslata után néhány hónappal, 1933. december 17-én halt meg. Tibet 1950-ben vált Kína részévé. Tendzin Gyaco ekkor 15 éves volt.

4. Tendzin Gyaco Budapest díszpolgára

A 14. dalai láma eddig hét alkalommal járt Magyarországon. Látogatásai során többször is tartott nyilvános előadásokat, adott tanításokat és szentelt sztúpákat, vagyis buddhista emlékhelyeket. Legutóbb, 2010-ben több mint tízezer ember előtt tartott előadást a Sportarénában. Ekkor Demszky Gábor, akkori főpolgármester a Budapest díszpolgára címet adományozott neki.

5. Négykor kel, négy órát meditál

A mindig mosolygós arcú és víg kedélyű Dalai Láma minden nap hajnali négy órakor kel és naponta legalább négy órát meditál. Lépést tartva a korral már közösségi portálokon is elérhető, van Facebook, Twitter és Instagram fiókja is. Tanításaira mindenhol több ezren kíváncsiak. 1989. december 10-én megkapta a Nobel-békedíjat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek