7 évnél régebbi cikk

Vannak még Seuso-kincshez tartozó tárgyak Magyarországon!
Fehérvár Médiacentrum fotójaVannak még Seuso-kincshez tartozó tárgyak Magyarországon!

Hány darabból állhat a Seuso-kincs, lehetnek-e még itthon a páratlan ezüstkészlethez tartozó tárgyak? Ezekkel a kérdésekkel többször foglalkoztunk már a Fehérvár magazin hasábjain. A legutóbbi Seuso kedden is feltettük ezt a kérdést, amire Tóth Tibor, vagy ahogyan bloggerként ismerik, [tiboru] egészen határozottan válaszolt: „Meggyőződésem, hogy Magyarországon van még olyan tárgy, ami az eredeti Seuso-kincshez tartozik!”

Ahogy arról már múlt héten írtunk, Tóth Tibor nyomozóként vett részt a kincsek megtalálója, Sümegh József rejtélyes halálával kapcsolatban újraindult nyomozásban a kilencvenes években.

Ön szerint hány tárgy lehet még, ami a kincshez tartozik?

Tanúk szerint és a nyomozati anyagokból is arról tudunk, hogy több tárgy került elő, mint amit most ismerünk. Azt pontosan nem tudjuk, hogy mennyi lehet. Az is biztos, hogy megbízható, dokumentált és igazolt felbukkanás nem történt sem külföldön, sem Magyarországon. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy Magyarországon van még olyan tárgy, ami az eredeti Seuso-kincshez tartozik.

Ezzel kapcsolatban többféle elképzelés létezik.

Igen, többféle verzió képzelhető el. Van olyan verzió, hogy az illető nem tudja, micsoda kincs van a birtokában. Van olyan verzió is, hogy pontosan tudja, vagy tudják az örökösök, hogy a tárgy mihez tartozik, de elolvasva néhány újságcikket, a Konteóblog ide vonatkozó bejegyzéseit, már nem mernek előjönni a halálesetek miatt. Sőt az az igazság – erről nem nagyon beszéltem eddig, de úgy illik, hogy valami exkluzív dolgot is elmondjak – a blogom olvasói közül volt olyan jelentkező, aki személyes találkozót kért, miután elolvasta a Seuso-kincsről szóló cikkem. Nekem ő négyszemközt – hogy úgy mondjam – elvitte a balhét. Egyrészt azt mondta, hogy van a Seuso-kincshez tartozó tárgy a birtokában. Olyan háttérinformációkat adott, amik megalapozottak, megbízhatóak voltak. Olyan dolgokat tudott Sümegh Józsefről, az Ecseri piaci tevékenységről, amiket bevallom, annak idején a rendőrségi dossziéban olvastam ugyan, de nyilvánosan ezek nem jelentek meg sehol. Nagyon félt az ember, teljesen vadregényes körülmények között találkoztunk. Megelőzve a kérdést vagy az utólagos érdeklődést, én sem tudom, hogy ő ki. Egyszerűen fantáziát láttam benne. Gondoltam, hogy milyen izgalmas lenne, ha ezt megírhatnám az ő beleegyezésével. Másfél órát beszélgettünk, próbáltam győzködni, de nem állt kötélnek. Utána még adott két-három olyan információt, ami megerősített abban, hogy ismerte Jóskát, és hogy tudta, milyen mozgásokat végzett az Ecserin. De nem érdekelte sem a pénz, sem a dicsőség. Azt mondta: fontosabb a biztonság és az élet. Nem sikerült őt megnyugtatnom, elváltunk békével. De nemcsak ezért vagyok meggyőződve arról, hogy Magyarországon van még a kincshez tartozó lelet. A könyvemben egyébként nyolc vagy kilenc magyarázatot vázolok fel a Seuso-üggyel kapcsolatban. Biztos vagyok benne, hogy ott van ezek között a megoldás. Abban is biztos vagyok, hogy az ügy megoldása nem nélkülözi a titkosszolgálatokat.

Jöjjön egy kis számtan!

A vizsgálatok, a tanúk elbeszélése alapján azt tudjuk, hogy amikor Sümegh József megtalálta a kincseket, több embernek is megmutatta. Ők azt állítják, körülbelül negyven tárgyat láttak és két üstöt. Biztosan tizennégy tárgyat és egy üstöt ismerünk. A külföldi kereskedők ennél több tárgyról beszélnek. Van olyan információ is, ami arra utal, hogy a hetvenes évek végén a kincs darabjai közül néhányat Sümegh József a feketepiacon értékesített. Az egyik tanú, Balogh Mária pedig azt mondta, mivel nem tudták eladni az egyik hozzájuk került tálat, kidobták az autóból. Úgy véli, hogy a kincskereső férfit segítő Födelmesi tanár úrnál is volt egy tárgy, aki korábban Sümeghet tanította. Ezt egyébként nemrégiben a Seuso kedd előadáson kérdésünkre Strasszer István is megerősítette. Sümegh József egykori szomszédja hallotta, amikor New Yorkban erről beszéltek. Van olyan vélemény, ami szerint a teljes kollekció kétszáznál is több darabból állhat. Talán az is biztosan megállapítható, hogy akik kicsempészték az országból a kincset, tájékozódtak arról is, hogy akkor van igazán nagy értéke a leletegyüttesnek, ha egyben marad. Az tehát biztos, hogy a leletegyüttes jóval több darabból állt, mint amennyi jelenleg Lord Northampton birtokában van.

Legközelebb december 13-án folytatjuk a Seuso kedd kerekasztal-beszélgetést a Csók István Képtárban. Szakértő vendégeinkkel számos rejtély kerül majd szóba. Foglalkozunk a Borbély-pince mellett előkerült quadripus és a kincs kapcsolatával, azzal, hogy hogy kerültek a titkosszolgálatok a képbe. Jöjjenek el személyesen, és tartsanak velünk 17 órától a képtárban!

A sorozat további részeit itt olvashatod el: Seuso

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek