7 évnél régebbi cikk

Az 5 legfurcsább fesztivál, ahova te is el akarsz majd jutni
Fehérvár Médiacentrum fotójaAz 5 legfurcsább fesztivál, ahova te is el akarsz majd jutni

Hogy éreznéd magad, ha hazafelé sétálva az utcán hozzád vágnának egy marék színes port? Nyilván dühös lennél. Ehhez képest 1,2 milliárd ember ma ezt csinálja, és még örül is neki. A Holi ugyanis az indiaiak tavaszköszöntő fesztiválja, melynek célja, hogy minél több színnel összekenjék egymást, na meg a turistákat. Nem ez azonban az egyetlen furcsa ünnep a világban: összegyűjtöttünk nektek 5 olyan fesztivált, ami legalább ennyire szokatlan.

Pamplonai bikafuttatás

Talán ez a legismertebb mind közül. A spanyolországi bikafuttatás minden év július 7-14-ig turisták ezreit vonzza, annak ellenére, hogy minden évben sokan megsérülnek, és többen életüket is vesztették már. A fesztivált még Ernest Hemingway tette ismertté Fiesta, a nap is felkel című regényében. Ekkor még csak háromnapos volt a parádé, de a nagy érdeklődésre való tekintettel ma már egyhetesre nyúlt a körmenettel, vásárral és mulatozással egybekötött futkározás.

 Paradicsomfesztivál

A bunoli paradicsomfesztiválra 140 ezer kilogramm paradicsommal készülnek a spanyolok. Augusztus utolsó szerdáján aztán elszabadul a pokol, mindenki egymást dobálja a biztonsági okokból összenyomott paradicsomokkal. A fesztivál kezdetén a vállalkozóknak egy tábla szalonnát kell megszerezni egy oszlop tetejéről, de hogy ne legyen egyszerű a feladat, a póznát, és a lábukat is zsírral kenik be. Ha megvan a szalonna, kezdődhet a fékevesztett dobálózás.

 Cooper's Hill-i sajtgurítás

Egy csapat idióta sportember, egy szakadék emelkedésszögével bíró domb és egy sajt. Aki ismeri, az már biztosan rájött: Cooper's Hillről, egy Angliában található dombról van szó, amin a helyiek minden évben megrendezik a sajtgurító fesztivált. A feladat igen egyszerű: a dombtetőről legurított sajt után kell futnia a teljes mezőnynek, minél gyorsabban. Külön kategóriában indulhat idős, fiatal, nő, férfi, helyi és idegen, de a nyeremény ettől függetlenül minden elsőként célbabukfencezőnek egy nagy guriga sajt, amit a helyi termelők biztosítanak. A súlyos sérülések kiküszöbölhetetlenek, ezért a célnál felkészült orvoscsapatok várnak minden eszementet.

Tüzes-kátrányos hordófutás

1605 óta minden november ötödikén az angolok egy olyan eseményt ünnepelnek, ami meg sem történt. Ezen a napon leplezték le ugyanis az I. Jakab ellen tervezett merényletet. Mivel sikerült megakadályozni, hogy felrobbantsák a Westminster-palotát, örömtüzeket gyújtottak. Ez a hagyomány az idők folyamán egyfajta tűzcipelő versennyé alakult. A faszerkezetű hordó belsejét kátránnyal kenik be, meggyújtják, és fejük fölé emelve rohannak végig egy Devon megyei városon. 

Boryeong iszapfesztivál

Idén július 21-30. között ismét hatalmas játszótérré változik a Daecheon strand Dél-Koreában. Ugyanis Boryeong város strandjának homokja ásványi anyagokban gazdag, különböző kozmetikumokban is használják, de mivel a helyiek úgy gondolták nem eléggé ismert, ezért szerveztek egy fesztivált a dicsőítésére. 1998 óta több millió ember utazott ide azért, hogy napokon keresztül élvezhesse a sarat. Az iszap mellett vetélkedők és birkózás is várja a vendégeket, hogy ne csak csúszdázásból álljon a hét.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek