Clear sky17 °C
2019. szeptember 21. szombat Máté
Menü

A megújulás művészete: új erőre kapott az ARAK Aktív

A megújulás művészete: új erőre kapott az ARAK Aktív
(Fotó: Kiss László)

Kisebb tavalyi megtorpanás után újra padlógázon dübörgött Fehérváron az ARAK Aktív. Az általános iskolások atlétikai tehetségkutatója több ponton is megújult, a 11 tanintézménnyel részvételi rekordot döntő Aktív szervezői jól éreztek rá, frissíteniük kell a sorozaton.

11 iskola majd 500 tanulója versenyzett, illetve bocsánat, épp ez a lényeg, nem versenyzett, hanem sportolt az Alba Regia Sportcsarnokban az ARAK Aktív Városi Döntőjén. Kiváló hangulat, a mozgástól kipirult, boldog gyermekarcok, a rekedtség határait elérve szurkoló szülők – újra megmozgatta Fehérvárt az országban is egyedülálló rendezvény.

Idén több újdonsággal találkozhattak a résztvevők, melyek egyértelműen be is váltották a hozzájuk fűzött reményeket, jöjjön ezek listája, tanulságul szolgálva, hogy lehet sikeresen felvarrni az évek alatt keletkező ráncokat egy rendezvény orcáján:

– Verseny helyett bemutató: A sorban 14., tavaly novemberben rendezett városi döntőn mindössze négy iskola vett részt, ezzel szemben idén április elején már 11 tanintézmény diákjai álltak a rajtvonalnál. A szervezők remekül ráéreztek, el kell törölni az Aktív versenyjellegét, elsősorban azért, mert a küzdelem az első helyért rendre két iskola belügyévé vált, mely nem bizonyult túlságosan nagy motivációs tényezőnek a többiek számára. Emiatt a szervezők ezúttal nem számítottak végeredményt, minden gyerek ugyanazt az érmet kapta. Ebben a korban még nem feltétlenül a győzelemre kell nevelni a gyerekeket, hanem a részvételre, ezt a rajthoz álló sulik számának majd megháromszorozódása is alátámasztotta.

A megújulás művészete: új erőre kapott az ARAK Aktív

11 csapat nevezett az ARAK Aktívra (Fotó: Kiss László)

– Új időpont: Jó érzékkel szombatról iskolaidőre, péntekre került az Aktív, ami szintén megkönnyítette az iskolák dolgát, nem kellett szombat délelőttre, a családdal tölthető idő kárára összevadászniuk a gyerkőcöket. Tény, ennek a döntésnek vesztesei is voltak, nevezetesen a szülök, akik kisebb létszámban tudtak csak megjelenni a városi döntőn, de a főszereplők, a gyerekek egyértelműen jobban jártak (pláne ha néhány óra is elmaradt emiatt).

– Felturbózott versenyszámok: A korábbi sprint- és akadályváltó megmaradt, a kislabdadobást és helyből távolugrást azonban új köntösbe öltöztette az ARAK, ennek köszönhetően pörgősebbé, látványosabbá, fogyaszthatóbbá vált az Aktív. Valljuk meg, korábbi formájában az ugrószám nehezen volt követhető, a futással felturbózva azonban még az is szurkolt, akinek a gyermeke/tanítványa épp nem volt érdekelt az adott futamban.

– Korosztályok szűkítése: Az idei évtől már csak az általános iskolák első négy osztálya vesz részt az Aktívon. Az eddig rendszeres résztvevőnek számító ötödik-hatodik osztályosok már olyan szinten leterheltek, sokan már igazolt sportolóként, hogy az elmúlt években látszott, őket már nehéz lázba hozni. A kicsik számára azonban ez az év egyik fő sporteseménye, határtalan lelkesedésük pedig elsöprő hangulatot jelentett.

A megújulás művészete: új erőre kapott az ARAK Aktív

Jó hangulat volt az áprilisi ARAK Aktívon (Fotó: Kiss László)

– Évfolyam-válogatottak: Eddig fix osztályok, idén már az évfolyamokból, vagyis 2-3 osztályból összeállított csapatok képviselték iskoláikat. Így valóban azoknak kellett csak részt venniük az Aktívon, akik szerettek is volna ott lenni.

– Évi egy városi döntő: Az idei esztendőben már csak egy városi döntőből áll(t) az Aktív, vagyis elmúlt a tavaszi-őszi finálék ideje. Ezzel együtt eltűnhet a megszokottság, mindenki számára nagyobb rangot jelent a részvétel.

Az ARAK Aktív tehát sikeresen megújult, igazolva, hogy a Magyar Atlétikai Szövetég és több hazai élklub miért is igyekszik minél több elemet ellesni saját projektjeihez a fehérvári kezdeményezésből.

A megújult ARAK Aktívot a Fehérvár Televízió nézői is végigizgulhatják – április 14-én 19.05 perctől másfél órás összefoglalót láthatnak az eseményről.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Már fel lehet szállni a székesfehérvári óriáskerékre
  Már fel lehet szállni a székesfehérvári óriáskerékre
 • Autómentes hétvége lesz a fővárosban
  Autómentes hétvége lesz a fővárosban
 • Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
  Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
 • Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
  Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
 • Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
  Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
 • Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
  Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
 • Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
  Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
 • Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
  Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
 • A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
  A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
 • Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
  Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
 • Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
  Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
 • Még lehet nevezni a Kerékpárosbarát Munkahely és Település címre
  Még lehet nevezni a Kerékpárosbarát Munkahely és Település címre
 • Átadták a Denso székesfehérvári logisztikai központját
  Átadták a Denso székesfehérvári logisztikai központját