Clear sky14 °C
2020. március 29. vasárnap Auguszta
Menü

A védőnő sokszor egy kicsit családtag

A védőnő sokszor egy kicsit családtag
Minden kisgyerek más, mégis mindegyikükkel meg kell találniuk a hangot (Fotó: Bácskai Gergely)

Magyarországon a védőnők kísérik figyelemmel a gyerekek egészséges testi, lelki fejlődését. Meglátogatnak az otthonunkban, támogatnak a kisbaba gondozásában, és egy kicsit a lelkünket is ápolják. Most itt a lehetőség, hogy elismerjük a munkájukat!

Április 30-áig lehet leadni a jelöléseket az Év Védőnője díjra. A védőnőket a szülők jelölhetik, egy kis levéllel megindokolva, hogy miért tartják őt méltónak az elismerésre.


Ezt az apropót jó alkalomnak láttam arra, hogy egy kicsit tisztázzam, akár a magam számára is, mit is jelent pontosan a védőnői szakma. Leültem hát a kislányom védőnénijével és két kolléganőjével beszélgetni a feladataik szépségeiről, nehézségeiről.  Azokról a mindennapi feladatokról, amit bár az emberek nem látnak, mégis adott esetben megmenthetnek egy kisgyereket, vagy jobb irányba terelhetik a jövőjét. Időben kiderülhet, ha valamilyen rendellenesség mutatkozik a fejlődésében, és mihamarabb szakemberhez fordulhatnak a szülők. A kisebb gyerekeket úgynevezett területi védőnők keresik fel otthonukban, családi körben rendszeresen, figyelemmel kísérve egészséges testi-lelki fejlődésüket, érésüket. Iskolás korban pedig az iskolai védőnők látókörébe kerülnek át a gyerekek.

A védőnő sokszor egy kicsit családtag

Horváthné Kerecsényi Györgyi, Bácskai Emília és Szilvágyi Szilvia székesfehérvári védőnők (Fotó: Bácskai Gergely)


„A védőnői hálózat nem hatóság, sokkal inkább egy hatásos jelzőrendszer – hangsúlyozta Bácskai Emília, aki 2007 óta dolgozik szakmájában. – Nem számonkérjük a szülőket, hanem támogatjuk őket. Hatalmas empátia szükséges ehhez a feladathoz, meg kell találni a hangot minden kisgyermekkel, szülővel. A kötelező úgynevezett státuszfelméréseken túl, melyeket meghatározott életkorokban kell elvégeznünk, minden család mást igényel tőlünk. Van, aki szereti, ha a legapróbb részletekig határozott útmutatást adunk a kisbaba, kisgyermek gondozásához. Másnak jobban esik, ha inkább csak meghallgatjuk a gondolataikat, megerősítést adunk abban, hogy jó döntéseket hoznak a gyermekükkel kapcsolatosan.” Emília hozzátette: a felelősség állandó, és hatalmas, hiszen minden esetben, ha egy kis gyerekkel baj történik, az első kérdés az: Hol volt a védőnő?”


„Amikor egy kicsi közösségbe kezd járni, valamilyen szinten kikerül a látókörünkből. – teszi hozzá Horváthné Kerecsényi Györgyi. A szülők dolgoznak, a kisgyermek óvodában, kevesebb az alkalom arra, hogy meglátogassuk őket. Mégis igyekszünk figyelemmel kísérni a fejlődésüket, minden gondozottunkat egy kicsit a saját gyermekünknek tekintjük.”  "Sőt, ilyen szempontból már unokáink is vannak!  – egészíti ki mosolyogva Szilvágyi Szilvia. – Felnőtt már nem egy olyan gondozottunk, akinek most a kicsi gyermekei tartoznak hozzánk.” Györgyi 27 éve, Szilvia 24 éve dolgozik a védőnői szakmában Székesfehérváron, mindvégig ugyanabban a körzetben.  Szinte minden, azóta felnőtt kisgyermekre név szerint emlékeznek, pedig az nem kevés: jelenleg egyszerre kétszáznál is több kicsi tartozik hozzájuk. Évtizedek elteltével is csillogó szemmel mesélnek a munkájukról, arról a bizalomról, szeretetről, ahogyan a családok fogadják őket az otthonukban.

A védőnő sokszor egy kicsit családtag

Egy védőnő körzetébe több mint kétszáz kisgyerek tartozik (Fotó: Bácskai Gergely)


Hogyan is néz ki egy munkanapjuk védőnőként? Délelőttönként általában öt-hat családot is felkeresnek, és a szülőkkel szükség esetén telefonon is tartják a kapcsolatot. A személyes találkozókon nem csak azt ellenőrzik, megfelelő-e a kisgyermek testi fejlődése, mozgása, értelme, látása, hallása. Figyelik a szociális és lelki fejlődését, és számtalan témában naprakészen válaszolnak a szülők kérdéseire a pszichológiától a dietetikán át a társadalombiztosítási kérdésekig. Ez rengeteg felkészülést, háttér információt igényel. Délutánonként jórészt a papírmunkát végzik, hiszen a látogatásaikon tapasztaltaknak írásbeli nyoma is kell, hogy legyen. Időpontokat egyeztetnek a státuszvizsgálatokra, és ezeket adminisztrálják.
Ami a naprakészséget illeti, folyamatosan vesznek részt továbbképzéseken, követik a vezető védőnő útmutatásait. „A nagy dolgokban a szakmai irányelveket követjük, melyek  szerencsére Fehérváron nagyon egységesek.” De számtalan felmerülő kérdésben hagyatkoznak egymás, illetve a szülők tapasztalataira is. „Ha például egy anyuka elmeséli, hol  tud olcsón kompressziós harisnyát venni, legközelebb már másnak is tudok ebben tanácsot adni.” – mond egy példát Györgyi.


Persze a szülők manapság az internet segítségével is próbálnak tájékozódni a gyermeknevelési, babagondozási kérdésekben. „Gyakran olvasom a fórumokat, hogy lássam, milyen kérdésekben adnak tanácsot egymásnak az anyukák” – meséli Emília.  Fontos ugyanis tudniuk, milyen helyes vagy éppen téves információk terjednek éppen a neten. „Gyakran fel is hívom az anyukák figyelmét, hogy jó dolog a net, de nem mindegy, milyen oldalakat olvasnak, honnan merítik az információt.” – hangsúlyozza Györgyi.  – „Bennünket bármikor elérhetnek telefonon, ha szakszerű segítségre van szükség. Szerencsére számítanak ránk, és bíznak bennünk a családok.”

A védőnő sokszor egy kicsit családtag

A székesfehérvári családok többnyire nagy bizalommal várják a védőnőket (Fotó: Bácskai Gergely)


„Hihetetlenül jólesik a családok bizalma, nekünk ez az igazi sikerélmény ebben a szakmában. – fogalmazta meg Szilvia.  – Vannak külföldre költözött családok, akik még Hollandiából, Norvégiából is küldenek e-mailt, kérdésekkel, beszámolókkal a gyermek fejlődéséről – ez nagyon jó érzés.  Beavatnak a gondolataikba, a családi életükbe. Gyakran a szülőknek is szüksége van egy kis lelki támogatásra, amit mi ugyanolyan örömmel meg is adunk. Van, hogy a látogatásom során fényképalbumokat lapozgatunk, vagy éppen a házasságukról beszélgetünk. Sok helyen szinte már családtagként bánnak velünk. Jólesik, hogy szükség van ránk."

Az Év Védőnője díjra tehát április 30-ig adhatjuk le jelöléseinket itt.
 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Átlépte a tízezret az igazolt fertőzöttek száma Belgiumban
  Átlépte a tízezret az igazolt fertőzöttek száma Belgiumban
 • Ma kapják meg a megbízóleveleket a kórházparancsnokok
  Ma kapják meg a megbízóleveleket a kórházparancsnokok
 • Takarékosságot javasol a Bankszövetség
  Takarékosságot javasol a Bankszövetség
 • A kijárási korlátozások idején is várják a véradókat
  A kijárási korlátozások idején is várják a véradókat
 • Tizenegyre nőtt az áldozatok száma Csehországban
  Tizenegyre nőtt az áldozatok száma Csehországban
 • Újabb ingyenes tartalmakat tett elérhetővé a közmédia
  Újabb ingyenes tartalmakat tett elérhetővé a közmédia
 • Dömötör Csaba: a koronavírus-járvány neheze csak most jön
  Dömötör Csaba: a koronavírus-járvány neheze csak most jön
 • Megható a fehérvári Tóparti Gimnázium üzenete a diákoknak
  Megható a fehérvári Tóparti Gimnázium üzenete a diákoknak

Eseménynaptár

 • Közös énekléssel mondanak köszönetet az erőn felül dolgozóknak
  Közös énekléssel mondanak köszönetet az erőn felül dolgozóknak
 • Megállapodás született a magyar-horvát határmenti ingázásról
  Megállapodás született a magyar-horvát határmenti ingázásról
 • Holnap dönthet a parlament a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról
  Holnap dönthet a parlament a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról
 • Több mint 92 ezer az igazolt fertőzések száma Olaszországban
  Több mint 92 ezer az igazolt fertőzések száma Olaszországban
 • Már osztják a Béres Cseppeket az egészségügyi dolgozóknak
  Már osztják a Béres Cseppeket az egészségügyi dolgozóknak
 • KSH: a népesség közel egyötöde különösen veszélyeztetett
  KSH: a népesség közel egyötöde különösen veszélyeztetett
 • Koronavírus: újabb két halott, 65-tel emelkedett a betegek száma
  Koronavírus: újabb két halott, 65-tel emelkedett a betegek száma
 • Két koronavírus-fertőzött halt meg mára hazánkban
  Két koronavírus-fertőzött halt meg mára hazánkban
 • Hétfőtől kórházparancsnokok segítik a kórházak működését
  Hétfőtől kórházparancsnokok segítik a kórházak működését
 • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a tömegközlekedési eszközökön
  Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a tömegközlekedési eszközökön
 • 408-ra emelkedett a fertőzöttek száma
  408-ra emelkedett a fertőzöttek száma
 • Video chaten és telefonon adnak tanácsot a fehérvári védőnők
  Video chaten és telefonon adnak tanácsot a fehérvári védőnők
 • Megkezdődött a nyári időszámítás
  Megkezdődött a nyári időszámítás