Fair5 °C
2021. március 6. szombat Leonóra
Menü
Házhozszállítás

FIFA-blama, döglött patkány, Vidi-évforduló – mozgalmas volt a focihét

FIFA-blama, döglött patkány, Vidi-évforduló – mozgalmas volt a focihét
Hat éve nyerte elős bajnoki címét a Videoton FC (Fotó: rangado.hu)

Az elmúlt héten a megszokottnál is nagyobb ütemben termelte az érdekes híreket a világ labdarúgása. Bajnok lett a Chelsea, a Feyenoord és a Benfica. A BL-ben a Real és a Juventus, az Európa Ligában a Manchester United és az Ajax készülhet a döntőre, a legjobb nyolcig jutott a korosztályos Európa-bajnokságon a magyar U17-es válogatott. De ezeken kívül is rengeteg érdekességen akadhatott meg a szemünk.

Utazásunkat kezdjük Dániában, ahol pont került a "patkánydobálás" végére. Még április közepén a Bröndby-FC Köbenhavn városi rangadó hevében a Bröndby (itt játszik a magyar válogatott Kalmár Zsolt) két szurkolója döglött patkányokkal dobálta meg a rivális játékosait. Az esetet követően a klub egy évre azonnal kitiltotta a dobálózókat a stadionból, de a Bröndby így sem úszta meg az esetet, a Dán Labdarúgó Szövetség 150 ezer koronára (6,26 millió forint) büntette az egyesületet. Más kérdés, hogy az FC Köbenhavn szurkolói sem fogták vissza magukat: petárdázásuk 75 ezer koronájába került az FCK-nak.

Bahreinben sem telt unalmasan a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kongresszusa: már az első napon porig égette magát a szervezet közgyűlése. Új szavazórendszert próbált ki ugyanis a FIFA, a teszteléshez pedig egy egyszerű kérdést választottak, a tagoknak a hivatalban lévő világbajnokot kellett megnevezniük. 2014-ben Németország emlékezetes menetelés végén, a döntőben Götze góljával Argentínát 1-0-ra legyőzve lett világbajnok, ám a jelek szerint a FIFA küldöttek egy része nem követte saját sportága legnagyobb rendezvényét, a tesztszavazáson ugyanis a 168 tag közül tizenketten nem tudták, hogy Németország a hivatalban lévő világbajnok. Ciki.... Persze az is lehet, hogy az új szavazórendszerben volt a hiba, akkor viszont érdemes lett volna a nyilvánosság kizárásával lebonyolítani a tesztelést.

 (Fotó: nemeth.zoltan)

A FIFA küldöttei nem voltak képben vagy a szavazórendszer adta be az unalmast? Talán soha nem tudjuk meg.
(Fotó: twitter.com/RobHarris)

Irány Csehország, ahol ismét a németek kerültek fókuszba, egészen pontosan az ország U17-es női válogatottja. A korosztályos Európa-bajnokságon tesztelték ugyanis az új típusú tizenegyespárbajt, melynek debütálására a Németország-Norvégia elődöntőn került sor. A rendes játékidő 1-1-es döntetlennel zárult, hosszabbítás nélkül jöhettek a büntetők. Az új szisztémának megfelelően a játékosok nem felváltva lőttek, hanem az A-csapat első rúgóját a B-csapat elsője, majd másodikja követte, utánuk pedig ismét az A-csapatból rúgott két játékos. Ez a lebonyolítás csak a labdarúgók számára szokatlan, mert megegyezik a teniszezők által a rövidítésben már használt, ABBA néven is ismert rendszerrel. A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) márciusban hagyta jóvá a rendszer tesztelését, mert a kimutatások szerint a párharcot kezdő csapatnak 60%-os nyerési esélye van, ami tisztességtelen előnyszerzést jelent. Érdekesség, hogy a debütáló szisztémában a németek az első három büntetőjüket kihagyták, végül mégis 3-2-vel megnyerték a tizenegyespárbajt.

 

És utunk végén Székesfehérvár. A Videoton a bajnokság hétvégi körében idegenben tömte ki 3-0-ra az Újpestet. A Berg-legénység ezzel továbbra is tartja a lépést a Honvéddal a bajnoki címért zajló versenyfutásban. Május végén akár a klub harmadik bajnoki aranya is vitrinbe kerülhet, de már az elmúlt napokban ünnepelhettek a piros-kékek hívei, ugyanis épp hat esztendeje gyűjtötte be első bajnoki címét a klub. A 2010/2011-es szezon végén dr. Mezey György irányításával szerezte meg Fehérvár első fociaranyát a Vidi. A harmadik bajnoki cím felé vezető úton érdemes felidézni az akkori nagy pillanatokat. Csak úgy, gyakorlásképpen, hogy rutinosan várjuk a mostani bajnoki hajrát.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

 • A kormány több mint 250 milliárd forintot biztosít idén a magyar falvak fejlesztésére
  A kormány több mint 250 milliárd forintot biztosít idén a magyar falvak fejlesztésére
 • Akik enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen, azok közül is egyre többen jelentkeznek az orvosoknál
  Akik enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen, azok közül is egyre többen jelentkeznek az orvosoknál
 • Kápolnásnyéken tartották a Vörösmarty Versünnep döntőjét
  Kápolnásnyéken tartották a Vörösmarty Versünnep döntőjét
 • Drogterjesztő banda tagjait fogták el a rendőrök Csongrád-Csanád megyében
  Drogterjesztő banda tagjait fogták el a rendőrök Csongrád-Csanád megyében

A hét sztorija

 • Az Egyesült Államokban adták be eddig a legtöbb koronavírus elleni védőoltást a világban
  Az Egyesült Államokban adták be eddig a legtöbb koronavírus elleni védőoltást a világban
 • Rövidesen a 65 év fölöttiek is kaphatnak AstraZeneca védőoltást Ausztriában
  Rövidesen a 65 év fölöttiek is kaphatnak AstraZeneca védőoltást Ausztriában
 • A székesfehérvári önkormányzat segít a gyermekfelügyelet megszervezésében, helyszínt is biztosít
  A székesfehérvári önkormányzat segít a gyermekfelügyelet megszervezésében, helyszínt is biztosít
 • A második elődöntővel folytatódik ma a Dal 2021
  A második elődöntővel folytatódik ma a Dal 2021
 • Befőzőautomatákat adtak át Bicskén
  Befőzőautomatákat adtak át Bicskén
 • Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket
  Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket
 • Továbbra is lehet majd elvitelre vásárolni, rendelni az éttermekből
  Továbbra is lehet majd elvitelre vásárolni, rendelni az éttermekből
 • Megjelent a hétfőn életbe lépő intézkedés
  Megjelent a hétfőn életbe lépő intézkedés

Eseménynaptár