6 évnél régebbi cikk

Százéves születésnapját ünnepelte Rodler Győző
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Százéves születésnapját ünnepelte Rodler Győző

Van, akinek története van, és van, akinek történelme. Rodler Győző életének száz éve már inkább történelem. A szülinapos jó egészségnek örvend, és magabiztosan hirdeti: „A hosszú élet titka, hogy ott fent megsegítsenek!”

Hiteles szavak ezek egy olyan életút után, amilyen Győző bácsié. 1917. április 9-én már sejteni lehetett, hogy a nagy háborút nem a Monarchia fogja megnyerni, azt azonban még senki sem tudta, hogy Nagyvárad, ahol ezen a napon Rodler Gőző megszületett, néhány év múlva nem Magyarországhoz fog tartozni. Egy korai veszteség is nehezítette a család sorsát: a kis Győző alig volt kilenc hónapos, amikor édesapja meghalt. Édesanyja többé nem ment férjhez, de minden tőle telhetőt megtett gyermekei boldogulásáért.

„Az én száz évem történelmi száz év volt.” – fogalmazott Győző bácsi, aki beleszületett az első világháborúba, és megélte a másodikat. Meggyőződése, hogy az ember nem rendelkezik az élete felett, egy felsőbb hatalom adja és veszi el azt, megszabva nemcsak az időt, de a tartalmat is. A nagyváradi fiú Budára került iskolába, ez a város lett új otthona. Feleségét, Kerger Erzsébetet is itt ismerte meg, majd 1943-ban feleségül vette.  Első gyermeküket Győző névre keresztelték, 1944-ben jött a világra, de éppen csak futólag találkozhatott édesapjával, ugyanis  a gyermek születése után a fiatal apuka bevonult a háborúba, hadifogságba került, ahonnan 1946-ban térhetett haza. Még két gyermekük született: Erzsébet 1947-ben, Marietta Ágnes 1955-ben érkezett a családba.

 

Otthonában köszöntötte Győző bácsit századik születésnapja alkalmából a város polgármestere és országgyűlési képviselője
(Fotó: Bácskai Gergely)

Rodler Győző szakmai pályafutását a banki szektorban töltötte: 1940-ben, majd a II. világháborút követő években is budapesti pénzintézeteknél dolgozott. 1949-ben alapító tagja volt az OTP Banknak, ’49 októberétől az OTP székesfehérvári kirendeltséget vezette. Kinevezték megyei igazgatóvá, ő építette ki az OTP megyei hálózatát, melyet egészen 1979-es nyugdíjazásáig irányított és ellenőrzött. Érdekesség, hogy az OTP profilja 1957-től kiegészült a Totóval, Lottóval, sportfogadási játékokkal is. Megyei vezetőként Rodler Győző ennek is részese volt. Sikeres szakmai életútjának köszönhetően ismert és elismert személyiséggé vált Székesfehérváron. Családi élete is szépen alakult, a sors hat unokával és húsz dédunokával ajándékozta meg. Felesége – akit Bönci néni néven ismernek Székesfehérváron, és a Teleki Blanka Gimnázium német, latin és orosz szakos tanára volt – 2009-ben hunyt el. Hatvanhat évet éltek le együtt nagy szeretetben.

Cikkünk forrása: ÖKK

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek