6 évnél régebbi cikk

60 milliót fizet az adidas a Fejér megyei feltalálónak
Fehérvár Médiacentrum fotója60 milliót fizet az adidas a Fejér megyei feltalálónak

60 millió forintot kell fizetnie az adidasnak Oroszi László részére - erősítette meg a Fővároi Ítélőtábla döntését a Kúria. A váli feltaláló és a német sportszergyártó pereskedése még 2002-ben kezdődött az irányítósávos futballcipő szabadalmával kapcsolatban.

Oroszi László 1995-96-ban dolgozta ki az irányítósávos focicipőt. A cipők különlegességét rúgófelületük finoman bordázott kialakítása jelentette. A szabadalmaztatási eljárás során azonban az őt képviselő szakember műhibát követett el, és emiatt a találmány nemzetközi védelmét nem jegyezték be. A váli feltaláló 2002-ben indított pert a német sportszergyártó ellen a szabadalombitorlás megállapítását és egyéb jogkövetkezmények alkalmazását kérve a bíróságtól. 2012-ben jogerősen megállapították, hogy az adidas Predator Precision és az adidas Predator Mania nevű irányítósávos futballcipők a feltaláló szabadalmának bitorlásával készültek.

Oroszi László az általa feltalált irányítósávos futballcipő szabadalmának bitorlásával elért 494 063 656 forint gazdagodás visszatérítésére kérte kötelezni az adidast. "A jogerős ítélet 60 473 237 forint és kamatai megfizetésére kötelezte az alperest, ezt meghaladóan a keresetet elutasította" – fogalmaz a Kúria közleménye. Az adidas által "a bitorlással érintett időszakra vonatkozóan szolgáltatott adatok a visszatérítendő gazdagodás számítása alapjául elfogadhatók", ebből a jogerős ítélet helytállóan határozta meg a marasztalási összeget. Márkaérték-növekedés címén azonban "további gazdagodás elvonására (...) nincs reális lehetőség" – tették hozzá

Az adidas Predator 2002-es reklámja:

 (MTI)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek