Clear sky6 °C
2021. március 7. vasárnap Tamás
Menü
Házhozszállítás

Andorra a magyar foci új Waterlooja – listáztuk a nagy égéseket

Andorra a magyar foci új Waterlooja – listáztuk a nagy égéseket
Nem az andorrai volt az első nagy égés a válogatott történetében (Fotó: youtube.com)

Egy esztendeje még az Európa-bajnoki menetelés eufóriájában ünnepelte az ország a magyar labdarúgó válogatottat, ma pedig már a lelkes amatőr andorraiaktól elszenvedett vereség keseríti meg a hazai szurkolók hangulatát. Pedig nem ez volt az első eset, hogy arcpirító eredmény csúszott a nemzeti tizenegy eredménylistájába.

Tavaly nyáron még vadul énekelte mindenki a Soho Party slágerét, melynek refrénje szerint az éjjel soha nem érhet véget. Most azonban mégis véget ért a mámoros éjszaka, felkelt a nap és nem túl szép látványt mutat a magyar foci. Az Andorra ellen elszenvedett 1-0-ás vereség – nincs rá szebb kifejezés – komoly szégyenfolt hazánk labdarúgásán, és az sem vigasztalhat senkit, hogy ez már nem az első...

– 1988 decemberében Máltán játszott világbajnoki selejtezőt a magyar válogatott. Maradjunk annyiban, a 2-2-es döntetlen bőven a kudarc kategóriában kapott helyet, dr. Mezey György szövetségi kapitányként bele is bukott az ikszbe. Utódja, Bicskei Bertalan sem járt jobban, 1989 áprilisában Málta látogatott Budapestre, ez a mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult, az egy pontot ezúttal sem mi, hanem a vendégek ünnepelték. A máltaiak mindkét meccsen betaláló csatára, Carmel Busuttil egyébként ezeken a találkozókon vált nagy kedvenccé e sorok írójánál, ha nem máltainak születik, világkarriert befutó támadó lehetett volna.

– A tavalyi Eb-n még a magyar válogatottnál is üdébb színfolt volt Izland szereplése, 25 éve azonban még a futottak még kategóriában jegyezték a szigetország nemzeti tizenegyét. Nos, az izlandi foci felemelkedése talán épp ellenünk kezdődött. A kilencvenes évek első felében ugyanis háromszor is legyőztek minket (vb-selejtező – Budapest, 1992. június: 1-2; Reykjavík, 1993. június: 0-2; Eb-selejtező – Reykjavík, 1995. június: 1-2). Nem volt szerencsés akkoriban magyarként Izlandon turistáskodni, a vígkedélyű északiak vastagon hazánkfiai orra alá dörgölték ezeket az eredményeket.

 Egy a három Izland elleni vereségből

– 1999-ben Liechtenstein fricskázta meg a mieinket, a 0-0-ás döntetlen kétfelvonásos tragédiaként követelt magának helyet a magyar foci évkönyvében. Bicskei Bertalan, az azóta már elhunyt szövetségi kapitány később legkellemetlenebb élményei közé sorolta a pontvesztést.

– 2006-ban újra lecsapott a máltai átok, csak épp Carmell Busuttil helyett a később a Ferencvárosban is megforduló Andre Schembri fricskázta meg a magyar csapatot. A támadó két góljával 2-1-re nyert hazai pályán a szigetországi válogatott, a többek között Király Gáborral, Gera Zoltánnal, Dárdai Pállal, Szabics Imrével felálló nemzeti csapatunk éléről a meccs után távozott is Bozsik Péter szövetségi kapitány és segítője, Détári Lajos.

Így kaptunk ki Máltán

– A mostani világbajnoki selejtezősorozat pedig már két nagy lebőgést is hozott. Tavaly szeptemberben "sikerült" gól nélküli döntetlent játszani Feröer vendégeként, néhány napja pedig ugye jött az andorrai vereség.

És a legrosszabb rész még csak most következik: Feröert októberben hazai pályán fogadjuk.

(forrás: nemzetisport.hu)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Lemondott a paraguayi egészségügyi miniszter
  Lemondott a paraguayi egészségügyi miniszter
 • Szlovénia ismét szigorít a határátlépési feltételeken
  Szlovénia ismét szigorít a határátlépési feltételeken
 • Megjelent a kibővített bértámogatás részleteit tartalmazó kormányrendelet
  Megjelent a kibővített bértámogatás részleteit tartalmazó kormányrendelet
 • Tucatszor is Tündérszó – április közepéig lehet beküldeni a meséket a pályázatra
  Tucatszor is Tündérszó – április közepéig lehet beküldeni a meséket a pályázatra
 • Megkezdődött a Duna-parti terület helyreállítása Szigetszentmiklósnál
  Megkezdődött a Duna-parti terület helyreállítása Szigetszentmiklósnál
 • Március 9-ig várja a VOKE a gyermekrajzokat
  Március 9-ig várja a VOKE a gyermekrajzokat
 • Tíz székesfehérvári szállodát üzemeltető vállalkozás nyújtott be kérelmet
  Tíz székesfehérvári szállodát üzemeltető vállalkozás nyújtott be kérelmet
 • Rekordot döntött az új fertőzöttek és a lélegeztetőgépre kapcsoltak száma
  Rekordot döntött az új fertőzöttek és a lélegeztetőgépre kapcsoltak száma
 • Erdő Péter bíboros elrendelte a nyilvános szentmisék szüneteltetését
  Erdő Péter bíboros elrendelte a nyilvános szentmisék szüneteltetését