6 évnél régebbi cikk

Egy lépéssel a jövő előtt: kipróbáltuk a szeptemberben nyitó Alba Innovárt
Fehérvár Médiacentrum fotójaEgy lépéssel a jövő előtt: kipróbáltuk a szeptemberben nyitó Alba Innovárt

Ugyan csak szeptemberben adják át, de mi már most kipróbálhattuk az Alba Innovárt. A fehérvári digitális élményközpont közel sincs kész, de az azért jól látszik, hogy azok, akik tervezik, építik és készítik pontosan tudják, hogy 2017-et írunk.

Egy ideje már készül az Alba Innovár, ami remek elhelyezkedése okán (Árpád fürdővel szemben a Kossuth utcában) simán lehetne akár egy újabb fancy belvárosi kávézó is. Ehelyett ez az intézmény (merthogy az lesz) inkább a tudásra és leginkább annak megszerzésére helyezi a hangsúlyt. Valahogy úgy, ahogy az 2017-ben elvárható egy, a korával minimum együtt haladó vagy inkább azt megelőző oktatási központtól.

És akkor gyorsan engedjük is el az oktatási központ kifejezést, mert ehhez az elmúlt években olyan negatív képzettársítás tartozik, ami a végtelenül merev, éppen rojtosra még nem használt fülhallgatók sokaságával megtűzdelt, modernnek nevezett – de inkább csak felnőtt iskolának tűnő – intézményeket jelöli.

Bár nagyszerű dolog és nélkülözhetetlen is az elméleti tudás megszerzése, azért valljuk be: viszonylag kevesen vagyunk, akik az első használat előtt A-tól Z-ig elolvassuk a vadonatúj okostelefonunk, notebookunk vagy mosógépünk használati utasítását. Készségszinten ismerjük az alapokat, a többire meg úgyis rájövünk menet közben. Jó, azért a mosógépnél örök probléma, hogy mit jelen a pamutgombolyag és mit a repülő madártoll ábrája...

Az Alba Innovár – nagyon helyesen – a gyakorlati ismeretek elsajátítására helyezi a hangsúlyt. Azt akarja elérni, hogy a digitális élményközpont jövendőbeli tanulói használják az agyuknak azt a részét is, amit az úgynevezett gondolkodásra helyezett a jóisten az illetők fejébe, és ne csak a könyvtári magolásra alkalmas agykapacitás töredékét tornáztassák. Ahogy a múlt heti tesztelés során láttuk, ezt is el fogják érni, hiszen minden adott a sikerre: jó hely, korszerű cuccok, hozzáértő szakemberek és egy jó nagy adag lelkesedés. Hibátlan elegynek tűnik.

Oké, de mi a fene az az Alba Innovár?

Röviden: az egyik legjobb dolog, ami a fehérvári oktatással történt az elmúlt években. Hosszabban: egy olyan digitális élményközpont, ahol a következő tanév kezdetétől (2017 szeptembere) a hét négy napján rendeznek majd foglalkozásokat és szakköröket elsősorban iskolásoknak, ezzel segítve eligazodásukat az információs társadalomban, és ami még ennél is fontosabb: segítséget kaphatnak a későbbi pályaválasztásukhoz. Hétvégén pedig családok és érdeklődők részére is nyitva lesz az Innovár, így ők is kipróbálhatják ezeket:

Alba, a robot

Minden kétséget kizáróan az Alba Innovárban az egyik legnagyobb kedvenc az Alba névre keresztelt (micsoda meglepetés!) keresztelt humanoid robot lesz.  A 120 centiméter magas Alba első blikkre a kis hableány és egy termetesebb konyhai turmixgép közös gyermeke, második blikkre viszont rád néz – és le sem veszi rólad a tekintetét, amíg látóközelben vagy (ahogy a cikk borítóképén is látszik). Alba nagyon kommunikatív, bár egyelőre még nem beszél magyarul, ennek a programozása még hátra van. De angolul már most is kiválóan el lehet vele társalogni a világ dolgairól.

A fehérvári robotot azonban nem társalkodónak alkalmazzák a digitális élményközpontban, hanem sokkal inkább oktatásra. Kódolásról, robotikról és hasonlókról kell majd őt kérdezni.

Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Alba
(Fotó: Horváth Reni)

3D nyomtatók

A cikk szerzőjének vesszőparipája a környezetvédelem és ezen belül is a papír alapú társadalom felszámolása. Annyira jól kitalálták ezt az internet nevű dolgot, hozzá az e-mailt, az elektronikus naptárakat és felhőtárhelyeket, minek vágjunk ki még több fát egy-egy sornyi nyomtatásért, nem? Ehhez képest teljesen új dimenziót (haha!) nyit azoknak az életében a 3D-s nyomtatás, akik nem tudják elképzelni az életüket a Print gomb nyomogatása nélkül. Ma még csak valami furcsa eszközként nézünk rá, és az amerikai filmek ultramodern eszközének tűnik, pedig már minden valamire való műszaki áruházban vásárolhatunk magunknak ilyen eszközt. Amivel aztán nyomtathatunk magunknak Kicsi Grootot a Galaxis őrzői közül vagy éppen egy R2D2-t a Csillagok háborújából.

Kicsi Groot (Fotó: Horváth Reni)

R2D2 (Fotó: Horváth Reni)

Oroszországban ennél lényegesen merészebbek voltak: idén márciusban a 3D nyomtatás technológiájával házat nyomtattak – és sikerült. Ehhez mindössze 24 órára volt szükségük.

Tehát könnnyen elképzelhető, hogy a jövő építészmérnökei már sokkal inkább nyomtatóra tervezik a házakat és a mai technológiákat inkább majd a múzeumokban érhetjük el. Ezért is fontos, hogy ezzel az eszközzel is mielőbb megismerkedhessenek a legfiatalabbak.

3D szobrászat

Az fmc.hu-n többször is volt már szó a virtuális valóságról (például itt), ezért cseppet sem meglepő, hogy a készülőfélben lévő Alba Innovárban is központi szerepet kap ez a technológia. A földszinten mi is kipróbáltuk a VR-szemüveggel megvalósuló 3D-s szobrászkodást. Bár elsőre nem volt egyszerű megérteni a működését, de azért csak összejött egy kisebb szerencsétlenkedés árán.

Attól, hogy virtuális még nem lesz jobb a kézügyességed (Fotó: Horváth Reni)

A trend azért ebből is világosan látszik: minél jobban mindent előkészíteni a virtuális térben, hogy utána a megvalósulás idején a lehető legkevesebb hiba csússzon a dologba.

Szabadulószoba

És végül az alagsor: itt igazi csapatmunkára és egy kis logikára is szükség lesz. 40 perc alatt kell kijutni egy szobából, ami első ránézésre elég csupasz, aztán persze kiderül, hogy minden mindennel összefügg. Ez egyébként az egyik legjobb csapatépítő feladat, amit valaha kitaláltak: a csoport elég gyorsan kitermeli magából, hogy ki mire jó a közös cél érdekében, azaz hogy szintidőn belül kinyíljon az ajtó. Tapasztalatból tudjuk: a feladat megoldható, ha az ember elkapja a tervező, Gyukrovics Attila logikáját.

Kintről monitoron figyelik a próbálkozók minden mozdulatát (Fotó: szekesfehervar.hu)

Összességében tehát az Alba Innovár így, erősen félkész állapotában is egy jó buli és ami ennél fontosabb, egy igazi élményekre építő oktatási központ lehet. Az egyetlen feladat a megálmodói előtt az lesz, ami egyben a sava-borsa az egész ötletnek: hogyan lehet annyira frissen követni a digitális trendeket, hogy az ide látogató iskolai osztályok mindig valóban azokat az eszközökkel, szoftverekkel és feladatokkal ismerkedhessenek meg, amik éppen a legújabbak? Merthogy a digitális világban holnap már nem lesz érdekes a tegnap. De azok alapján, amit a néhány órás bejárás alatt láttunk, egyáltalán nem aggódunk, hiszen a megálmodóknak valószínűleg erre is kész válaszaik vannak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek