6 évnél régebbi cikk

Mikor érdemes a kutyánkat ivartalanítani?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMikor érdemes a kutyánkat ivartalanítani?

Nehéz döntés a gazdik számára, hogy ivartalanítsák-e a kutyájukat, azonban a későbbi betegségek elkerülése érdekében a nőstény kutyáknál mindenképpen javasolt ez a lépés, de mi a helyzet a kan kutyákkal?

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon megoszlanak a vélemények abban a kérdésben, hogy szükséges-e a kutyák ivartalanítása,  ha igen hány hónapos korban érdemes ezt meglépni, ön mit javasol?

Gabriella

Kedves Gabriella!

A nőstény kutyát feltétlenül, saját és a gazdája érdekében is érdemes ivartalanítani, lehetőleg az első ivarzása előtt, kivéve, ha valaki valóban tenyészteni szeretné. A pontos időpontról megoszlanak a vélemények, 3 és 9 hónapos kor közé teszik. Mivel az első ivarzás jelentkezési idejét részben az életkor, részben pedig az évszak szabja meg, ezért a hat hónapos életkor általában optimális választás. Bár a kutyák leggyakoribb daganatos betegségének, az emlődaganatnak a megelőzésében legjobb a korai ivartalanítás, ez később is előnyösebb a nem ivartalanított állapotnál, mert a kor előrehaladtával egyre nagyobb valószínűséggel következik be a méh súlyos betegsége. Kan kutyákat kifejlett koruk után, tehát bő egyéves korukban érdemes ivartalanítani, ha örökletes betegséggel terheltek, túlságosan agresszívak, dominánsak, nehezen kezelhetők vagy szökősek.

Dr. Lorászkó Gábor

Az állatorvos válaszol című rovatunkat azért indítottuk, hogy segíteni tudjunk nektek kisállataitokkal kapcsolatos kérdésekben. Ha bizonytalanok vagytok egy-egy témában, vagy csak kérdezni szeretnétek, azt megtehetitek a Facebookon privát üzenetben, vagy e-mailben az fmcponthu@gmail.com címen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek