6 évnél régebbi cikk

Elkortyolja-e a Vidi a majd 80 milliós bordóit?
·Sportfoci·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaElkortyolja-e a Vidi a majd 80 milliós bordóit?
·Sportfoci·Utolsó frissítés: undefined

A máltai Balzan és az észt Kalju után már komolyabb, sőt, kimondottan nehéz ellenfél vár a Videotonra az Európa Liga selejtezőjében. A Girondins Bordeaux ha nem is zászlóshajója, de megbízhatóan erős képviselője a francia klubfutballnak, visszafogott költekezéssel is több mint 11 millió eurót fordított a nyáron új igazolásokra.

Komoly riválisba futott bele a Videoton FC az Európa Liga harmadik selejtezőkörében, a világ élvonalába tartozó francia labdarúgás prominens képviselője az 1881-ben alapított FC Girondins de Bordeaux. A klub hat alkalommal (1950, 1984, 1985, 1987, 1999 és 2009) ünnepelhetett bajnoki címet, míg a Francia Kupát négy alkalommal (1941, 1986, 1987 és 2013) hódította el, e trófeák mellé még tartozik három Francia Liga Kupa győzelem (2002, 207 és 2009), valamint négy Szuperkupa diadal (1987, 2000, 2009, 2010), illetve egy Európa Liga ezüstérem 1996-ból.

Akcióban a Bordeaux cseh középpályása, Jaroslav Plasil (Fotó: girondins.com)

A Girondins a legutóbbi szezonban a hatodik helyet szerezte meg a bajnokságban, 15 győzelem és 14 döntetlen mellett 9 vereséggel, 53-43-as gólaránnyal. A hatodik hely önmagában még kevés lett volna a nemzetközi kupainduláshoz, ám mivel a Francia Kupát és a Ligakupát egyaránt az előtte végző PSG nyerte, így a bajnokság hatodik helyezettjének is jutott hely az Európa Liga selejtezőjében. Az európai porondon 1964-ben bemutatkozó gárda a legutóbbi kiírásban kihagyta az öreg kontinens kupasorozatait, ám így is állandó résztvevőnek számít. Az időben visszafelé haladva, 2015-ben szerepeltek az Európa Liga csoportkörében, 2010-ben csupán egy gól választotta el őket a Bajnokok Ligája elődöntőjétől, míg 1996-ban UEFA Kupa-döntőt játszottak, a Bayern München elleni 0-2 és 1-3 (akkoriban még oda-visszavágós volt a döntő) után azonban meg kellett elégedniük az ezüstéremmel.

Diego Rolan legszebb megmozdulásai a legutóbbi szezonból

A Bordeaux kiváló csapat, melynek az egykori kiváló középpályás, Jocelyn Gourvennec a vezetőedzője. A keret legnevesebb játékosainak Jeremy Toulalan, a cseh Jaroslav Plasil, valamint az elsőszámú gólfelelős, a legutóbbi három bajnoki szezonban 31 gólt szerző uruguayi Diego Rolan tekinthető. A nyáron nagyon megfontoltan építette csapatát Gourvennec, aki fél év kölcsön után 3 millió euróért végleg megvásárolta az orosz Zenittől a szerb védőt, Vukasin Jovanovicsot, illetve megszerezte 3,5 millió euróért a belga Waregem dán válogatott középpályását, Lukas Leragert.

Az idei nyáron a legtöbbet, 4 millió eurót egy honfitársáért fizette ki eddig a vezetőedző: a PSG védője, Youssouf Sabaly a legutóbbi idényt kölcsönben már a Bordeaux mezében töltötte, a klub most végleg megszerezte a 24 éves védő játékjogát. A klub rajtuk kívül még 600 ezret költött a guingampi Alexandre Mendyre, így eddig 11.1 millió eurót fizetett ki a nyáron új játékosokra, a keret ősszértéke pedig közelít a 80 millió euróhoz.

A Girondins Bordeaux - Videoton Európa Liga selejtező első összecsapását július 27-én rendezik a francia klub pályaválasztásával.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek