Partly cloudy31 °C
2020. július 11. szombat Nóra, Lili
Menü

Most akkor tüzelhetünk vagy nem? Esetleg egy kis szalonnasütés jöhet?

Most akkor tüzelhetünk vagy nem? Esetleg egy kis szalonnasütés jöhet?
(Fotó: pexels.com)

Nem annyira. Ha pedig mégsem bírjuk ki, hogy az erdők árnyas lombjai között zsírjára pirítsunk egy kis szalonnát, vagy hogy a kerti zöldhulladék pernyéit a levegőbe eregessük, akkor komolyabb bírságra számíthatunk. Székesfehérváron is.

A tűzgyújtási vagy inkább tűz nem gyújtási történetet érdemes két részre bontani. Ami a kerttulajdonosokat illeti, már 2015. március 5-től él az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely az élet és értékvédelem jegyében egyértelműen kimondja: 

A belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése TILOS!

Az önkormányzatok jegyzői hozhatnak ettől eltérő helyi rendeletet, mint ahogy Székesfehérváron ez meg is történt. Ennek értelmében évente kétszer egy hétig tele lehet füstölni a szomszéd kertjét is, erre általában áprilisban és októberben van mód.

Ha ezeken az időszakokon kívül tüzelnénk, akkor akár 150 000 forintos bírságra is számíthatunk, és persze az sem mindegy, hogy milyen anyagok égéstermékével terheljük meg a légkört. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot például PVC-t vagy veszélyes hulladékot.

De Székesfehérváron miért is füstölögnénk? Ha nem komposztálunk, akkor a Depónia Kft. márciustól december elejéig kéthetente elszállítja a zöldhulladékot a kukaürítési napon. Vagyis nincs más dolgunk, mint átlátszó műanyagzsákba dugni a lágyszárú és csinos kévébe kötni a fásszárú zöldet, a tetejébe ragasztani az évente kiküldött matricát, majd a kuka mellé kitenni az egész motyót.

Szalonna nem sütés kiránduláskor

Június 20-a óta az ország teljes területén tűzgyújtási tilalom van. (2017. 09.11.) Így a magyarországi erdőkben, az azokban kijelölt tűzrakó helyeken és a közút- és vasút menti fásításokban (beleértve a parlag és gazégetést) is TILOS tüzet rakni! Úgyhogy, ha kirándulni indulunk, akkor a szalonnasütést most felejtsük el és a cigicsikkel is csak óvatosan, mert az aljnövényzet mindenhol rendkívül száraz, az autóból, traktorból ne dobjunk ki égő cigarettát!

A tűzvédelmi rendelkezés megszegéséért erdővédelmi bírság jár.

Most akkor tüzelhetünk vagy nem? Esetleg egy kis szalonnasütés jöhet?

Az ország egész területén tűzgyújtási tilalom van (fotó: katasztrofavedelem.hu)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár