Partly cloudy24 °C
2019. augusztus 21. szerda Sámuel
Menü

Itt az iPhone X - Nem, nem iksz, 10!

Itt az iPhone X - Nem, nem iksz, 10!
Az Apple idei újdonságai: iPhone X, Watch 3, AirPower vezeték nélküli töltő, AirPods füles (Fotó: apple.com)

Utoljára talán tavaly ilyenkor volt olyan felfokozott hangulatban a világ, mint tegnap este. És akkor még enyhén fogalmaztam. Tim Cook tegnap este, fehérvári idő szerint este 7 órakor az Apple vadiúj főhadiszállásának Steve Jobsról elnevezett előadótermében bemutatta az Apple ez évi újdonságait.

Volt itt kérem minden, ami ahhoz kell, hogy a kedves vevő extázisba esve, önkívületi állapotban rohanjon egy Apple üzletbe és magáévá tegyen egyet a sok újdonságból. Azt már tavaly ilyenkor is megírtam, hogy egy-egy ilyen évenkénti termékbemutatón, akárcsak a TV Shopokban bemutatott kihagyhatatlan ajánlatoknál, olyan hatalmas megszerzési vagy hozzájutási vágyat bírnak ébreszteni az emberekben, hogy azt már kezeltetni kéne. De ismerjük az Apple-t: márkaépítés, márkahűség, minőség, drágaság, szimbólum.

De nem bántom az Apple-t. Azt a marketinget, amit ők előadnak évente egyszer, aztán meg egész évben szinten tartanak, azt tanítani kéne, sőt, tudtommal tanítják is. Nincs ezzel baj. Magával a termékkel sincs bajom, ez az idei pedig egyenesen kedvemre való. A baj csak ott kezdődik, hogy ennek a szimbólumnak 1000 dollárnál kezdődik az ára! Amerikában. Ha ez megérkezik kishazánkba és meg fog, akkor az 1000 zöldhasúból simán lehet akár több százezres árcédula is. Bőven többszáz ezres!

A marketing hype-on ne is rugózzunk tovább. Annyit mindenesetre megállapíthatunk, hogy az Apple marketingosztályán tevékenykedők sem túlságosan vannak jóban a számok világával. Egyrészt ugye az árcímke végett, másrészt meg a tavalyi iPhone 7 és az idei iPhone 8 után, hova lett a 9, hogy rögtön a X jött, mint csúcskategória?

Itt az iPhone X - Nem, nem iksz, 10!

Sorrendben: iPhone X, iPhone 8 Plus, iPhone 8. A méret megtévesztő, az iPhone X a legnagyobb, csak a teli előlapos kijelző és a Home gomb nélküliség miatt kisebbnek tűnik.

Mindegy. A lényeg, hogy nem is kis késéssel az iPhone is előrukkolt olyan hatalmas újdonságokkal, melyeket a konkurencia már elég régóta használ. Mindezt úgy előadva, hogy a jövő telefonja. De lássuk a medvét!

Apple 2017: iPhone 8 és X

A tavalyi modellnél csak eggyel jobb az idei iPhone 8, de így is szép, és akár komolyabb marketing nélkül is eladja magát. De az Apple campust első bemutató showján egy sor újdonsággal avatták fel. Lesz új Apple Watch, már SIM-kártya foglalattal, érkezik az új, 4K támogatású és HDR funkciós Apple TV, valamint érkezik még jó pár új kiegészítő is. Sőt, a virtuális koronát az új iPhone X formájában helyezték a cég új székházának tetejére.

Külsőség

Kívülről nézve is kívánatosak az új trónkövetelők. Az új készülékek elől-hátul üvegborításúak. Készülékek mert, hogy az idén sem csak egy telót hozott nekünk Tim Cook. Sorrendben (?) úgy néz ki, hogy iPhone 8, 8 plus, és X, ami nem iksz, hanem ten, [ájfón ten]. A 9-ről nincs hír, biztos elvitte a cica, mint ahogy arról sem ejtett szót Tim Cook, hogy mi indokolta az arab számozásról rómaira való áttérést. Biztos így dizájnosabb.

Home gomb? Lesz, nem lesz?

A legtöbbeket talán az érdekelte és ezen ment a legtöbb okfejtés, hogy vajon lesz-e home gomb? Nos, tegnaptól tudjuk, hogy van is, meg nincs. Akár csak a népmesékben, merthogy az iPhone 8-asokon még van home gomb, de a csúcs iPhone X esetében már csak egy hatalmas kijelzőt kapunk. Tényleg csuda jól áll a X-nek, hogy nincs rajta gomb. A képernyő feloldása simogatással és egy forradalmi újdonsággal, az arcfelismeréssel lesz nyitható.

Az új telefonok mellé kaptunk egy csomó melléknév fokozást is. Jobb, erősebb, legjobb, gyorsabb…

Az iPhone 8 processzora a “legerőteljesebb chip, ami valaha telefonba került” szólt a hangzatos kijelentés a bemutatón. Szóval csak óvatosan a kézbevétellel. Az A11 Bionic névre keresztelt chip 64-bites és hatmagos, ebből kettő mag csak 25 százalékkal gyorsabb, mint a korábbi A10 volt, de a másik négy meg 70 százalékkal gyorsabb. Van itt kakaó bőven, bár szerintem ezt a gyorsítást már csak a marketing igényli, nem pedig az, hogy a tavalyi modellek lassúak lettek volna. De a lényeg, hogy gyorsak és szépek. Kijelző tekintetében sok változás nem volt, a sima 8-nak 4,7”, a Plusnak 5,5” méretű Retina HD-kijelzője van. Az X pedig már maga a tepsifon, 5,8” Super Retina HD-kijelző. Nem tudom, ezt jövő ilyenkor hova lehet majd fokozni?

Kamera téren is vannak újdonságok. Megjelentek a dual lencsés kamerák. Felbontás tekintetében 12 Megapixelnél jár az Apple és a lencsék nagylátószögűek. A dual kamera a 8 plus és az X hátulján debütál. Memória tekintetében tavaly óta alap a 64GB, viszont a következő méret a 256GB, ami már elég lehet az SD kártya bővítésének lehetősége nélkül is, de továbbra sincs közbenső méret. Ez csak azért fájdalmas, mert igen hatalmas az árcédulán látható különbség a modellek között. Ez tavaly is így volt.

Itt az iPhone X - Nem, nem iksz, 10!

iPhone X: Kétségtelen tény, elsőre is szép, jól áll neki a gomb nélküliség.

Újdonságok, de korántsem forradalmiak

Aztán akad itt még egy csomó újdonság, amitől az iPhone menő lesz, de azért korántsem a világmegváltó dolgokra kell gondolni: vezeték nélküli töltés, porálló, cseppálló burkolat, NFC-olvasó, arcfelismerés, Bluetooth 5.0. Az igazat megvallva kicsit furcsa volt olvasnom az egekbe törő magasztalást és tömjénezést, mert ezek a funkciók igaz újak az Apple-nél, de a konkurencia már jóval korábban élt ezekkel a lehetőségekkel. A vezeték nélküli töltés az én 3 éves Samsungomnál is elérhető volt már. Jó, igaz csak opcióként, de volt. Ráadásul a szuper AirPower névre keresztelt vezeték nélküli töltőállomás csak jövőre érkezik.

De a vízálló, NFC érzékelős, szuper energiatakarékos, duál kamerás telefonok sem az iPhone 8-cal érkeztek, mint újdonság. Ezek a fícsörök mind-mind már létező funkciók, csak eddig az Apple nem élt velük. Ezeket most úgy eladni, hogy a világot megrengető újdonságok... hm, kicsit túlzás. De ez azért nyilván nem vesz el semmit a készülék tudásából, szépségéből, minőségéből, csak én, mint nem fanatikus rajongó, kevésbé érzem azt az átütő erőt.

Az új iPhone 8 és a nagytesó X tényleg jól sikerült darabok. Az árakkal van egy kicsi gond, de ezt már megszokhattuk. Azonban az idén az Apple is sejthet valamit, mert a korábbi évektől eltérően az új telefonok megjelenésével egy időben nem vonja ki a forgalomból a korábbi modelleket. Így lesz elérhető árú iPhone a kínálatban bőségesen. Az Apple magyar oldalán olvashatóak szerint a legolcsóbb elérhető modell az iPhone SE lesz a maga 130.000 forintos árával, de kínálatban marad az iPhone 6s, a 6s Plus és a 7,7 plus is. Mindezt szerintem csak azért, hogy ellensúlyozzák a csúcsmodell majd félmilliós (!) árát.

Őszintén szólva én megdöbbentem.  A pletykák már rebesgették, hogy nem lesz olcsó az iPhone X, de hogy egy kisebb használtautónyit kelljen leszurkolni érte, azért az sok. Bár nyilván lesznek a mobilos cégek kínálatában kellemesebb konstrukciók 2 év hűségidővel és kamatmentes hitelkonstrukcióval. És minderre már csak 2 hetet kell várnunk. Itthon ugyanis szeptember 29-én kerülhetnek leghamarabb az üzletek polcaira az új csodatelefonok.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Csütörtöktől ismét kinyit a Barátság mozi
  Csütörtöktől ismét kinyit a Barátság mozi
 • Bírósági ülnököket keresnek Székesfehérvárra
  Bírósági ülnököket keresnek Székesfehérvárra
 • Rengeteg baleset történt az utakon
  Rengeteg baleset történt az utakon
 • Megtelt a Balaton a hosszúhétvégén
  Megtelt a Balaton a hosszúhétvégén
 • Még most is igényelhető a bölcsődei támogatás
  Még most is igényelhető a bölcsődei támogatás
 • Lesz elegendő gáz télire
  Lesz elegendő gáz télire
 • Nem eladó Grönland - lemondta dániai látogatását Donald Trump
  Nem eladó Grönland - lemondta dániai látogatását Donald Trump
 • Hosszú hétvége - tízen haltak meg az utakon
  Hosszú hétvége - tízen haltak meg az utakon

Eseménynaptár

 • Kanárik, papagájok, nyulak - országos díszmadár-kiállítás lesz városunkban
  Kanárik, papagájok, nyulak - országos díszmadár-kiállítás lesz városunkban
 • Támadás - grizzly ölt meg egy turistát
  Támadás - grizzly ölt meg egy turistát
 • Holnapig lehet pályázni a kollégiumi férőhelyekre
  Holnapig lehet pályázni a kollégiumi férőhelyekre
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. augusztus 21.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. augusztus 21.
 • Gépezők viadala - már lehet nevezni a versenyre
  Gépezők viadala - már lehet nevezni a versenyre
 • Játékpisztoly volt nála - véget ért a túszdráma Brazíliában
  Játékpisztoly volt nála - véget ért a túszdráma Brazíliában
 • Szijjártó: lesz elég gáz jövőre is
  Szijjártó: lesz elég gáz jövőre is
 • Áramszünet lesz a Belvárosban
  Áramszünet lesz a Belvárosban
 • A zene jó, de közlekedés közben fontos, hogy halljuk a környezetünket - 2 Kerék 1 Percben
  A zene jó, de közlekedés közben fontos, hogy halljuk a környezetünket - 2 Kerék 1 Percben
 • Mávinform: fokozatosan helyreáll a forgalom a fehérvári vasútvonalon
  Mávinform: fokozatosan helyreáll a forgalom a fehérvári vasútvonalon
 • Jubileum – a Kormorán és Varga Miklós is fellép az Aranybulla Művészeti Napokon
  Jubileum – a Kormorán és Varga Miklós is fellép az Aranybulla Művészeti Napokon
 • Szépművészeti - ismét Baán László lett a főigazgató
  Szépművészeti - ismét Baán László lett a főigazgató
 • Kisebb beavatkozások - még sok műtét vár a sziámi ikrekre
  Kisebb beavatkozások - még sok műtét vár a sziámi ikrekre