Partly cloudy19 °C
2019. október 16. szerda Gál
Menü

Nyerő páros - a fehérvári Szilágyi Anita és kutyája világbajnoki ezüstöt nyert agilityben

Nyerő páros - a fehérvári Szilágyi Anita és kutyája világbajnoki ezüstöt nyert agilityben
A magyar kutyások büszkeségei: Szilágyi Anita és négy éves Border collie szuka kutyája, Dita, no meg a Csehországból hozott világbajnoki ezüstérem (Fotó: Pápai Barna)

Világbajnoki ezüstérmet szerzett agilityben Szilágyi Anita és kiskutyája, Dita. Nem mindennapi teljesítmény ez, hiszen a székesfehérvári páros mindössze a második magyar, mely eddig dobogón állhatott a világversenyen, ráadásul kétszer is.

Eszelősen gyors tempó, precizitás, könnyfakasztó kapcsolat a kutya és a gazdi között, és természetesen kiakadt cukiságfaktor-mérő. Tehetség, tudás, tapasztalat, és alázat – Szilágyi Anita szerényen, mégis céltudatosan, határozottan, ugyanakkor szeretettel és mélységes alázattal áll a sporthoz, az őt körülvevő emberekhez és még talán a kutyáihoz is.

Az agility az egyik legnépszerűbb kutyás sport, ahol a gazdának és a kutyának is ugyanúgy teljesíteni kell, mindkettejüknek egyformán meg kell dolgozni a sikerért. A sportág leginkább a lovas díjugratáshoz hasonlít és a gyökerei is ebből erednek. Egy-egy futam győztese az a kutya lesz, aki a legkevesebb hibával és a leggyorsabban teljesíti a bíró által kitalált és felállított pályát. A bíró minden versenyre új pályát talál ki, az akadályokat más és más sorrendben kell teljesíteni. Két versenyen ugyanazt a pályát sohasem futják a versenyzők, mindig a helyszínen ismerkednek meg vele, a futam előtt 8 perc alatt jegyzik meg az akadályok sorrendjét, és tervezik meg lépésről lépésre a kutyák és saját útvonalukat. A futamokon általában századmásodpercek döntenek.

Azt mondják, a kutyázásban sokszor a domináns jellem vezethet eredményre. A fiatal versenyző azonban rácáfolt erre. Szilágyi Anitáról először másfél évvel ezelőtt a FehérVár hetilapban olvashattatok egy összeállítást, amikor kiderült, a hazai ranglista első helyéről várhatják a világbajnokságot. Az ország legjobbjainak akkor azonban nem sikerült a dobogóra állniuk, idén viszont beírták magukat az agility történelemkönyvébe, második magyar versenyzőként ezüstérmet hoztak haza a versenyről.

 „Az idén is első helyről tudtunk a Magyar Agility Válogatott tagjaként kijutni. Tavaly nem sikerült dobogóra kerülni csak csapatban, de az egyéni még váratott magára. Az idén egyéniben, az agility futamon és az összetett eredmény alapján is a második helyet tudtuk megszerezni. Nagyon-nagyon boldog voltam, az az érzés amikor megláttam a kijelzőn azt, hogy az első helyre ugrottunk, és igaz hogy az összetett első helyezett meg tudott minket előzni, de az, hogy az élvonalba tudtunk kerülni, az hatalmas nagy élmény volt, egy álom vált valóra.”  - meséli Szilágyi Anita, aki kutyusával a világbajnokságon kétszer is dobogón állhatott Csehországban, ahol 42 ország 150 versenyző párosa lépett pályára. A magyar különítmény pedig végül összesítésben a 11. helyen végzett.

A fiatal versenyzőnek egész kisgyermekkora óta van kutyája, és agilityzni 12 éves korában kezdett el, azt mondja azért, mert ez az a sport, ahol a gazdi és a kedvenc közötti kapcsolat erőssége eredményekben is mérhető. Dita néhány hetes kora óta minden nap dolgoznak azért, hogy a versenyeken egy-egy pici mozdulatból, szóból is értsék egymást. „Szinte együtt lélegzünk, szoktam mondani, hogy ő a vénám. És ez tényleg így is van abszolút egy hullámhosszon vagyunk. Mindig próbálok vele lenni, nagyon nagy az összhang közöttünk és szerintem ez a legfontosabb dolog, ami a sikerhez hozzájuttatott minket.”  - meséli Anita, hozzátéve: Dita munkakutya, vagyis sosem fárad el, megőrül a feladatokért és akkor a legboldogabb, ha pályán lehetnek, de ezzel a kiskutya nincs egyedül.

 (Fotó: latranyi.viktoria)

Dita nemcsak fegyelmezett versenyző, bohóckodni is tud. Tucatnyi trükköt ismer, melyekkel rendszeresen órási sikert arat, de Anita nem ezért tanítja rájuk, hanem azért hogy minél erősebb legyen köztük a kapcsolat. (fotó: Pápai Barna)

 A nyerő párossal a Fehérvár Televízió híradója is foglalkozott.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Megjelentek a Magyar Multi Program új pályázati felhívásai
  Megjelentek a Magyar Multi Program új pályázati felhívásai
 • Lezárták a nyomozást a Hableány ügyében
  Lezárták a nyomozást a Hableány ügyében
 • Haladékot kaphatnának a diákok a nyelvvizsga megszerzésére
  Haladékot kaphatnának a diákok a nyelvvizsga megszerzésére
 • Iskolákban oktatnák az újraélesztést
  Iskolákban oktatnák az újraélesztést
 • Megbírságolták a Coca-Colát a plakátok miatt
  Megbírságolták a Coca-Colát a plakátok miatt
 • Víz Világtalálkozó - Áder: a vízválság mára valósággá vált
  Víz Világtalálkozó - Áder: a vízválság mára valósággá vált
 • Tudtad, hogy az antibiotikum allergiás reakciót is kiválthat?
  Tudtad, hogy az antibiotikum allergiás reakciót is kiválthat?
 • Az újraélesztés tanulható - hetedikes diákoknak indul program jövőre
  Az újraélesztés tanulható - hetedikes diákoknak indul program jövőre

Eseménynaptár

 • Varga Mihály: folytatódhat a magyar gyógyszeripar fejlődése
  Varga Mihály: folytatódhat a magyar gyógyszeripar fejlődése
 • Utazási irodák szövetsége: jó utószezon várható
  Utazási irodák szövetsége: jó utószezon várható
 • Változnak holnap az üzemanyagárak
  Változnak holnap az üzemanyagárak
 • Külseje nem árulta el - vadmacskakölyköt fogtak be Somogyban
  Külseje nem árulta el - vadmacskakölyköt fogtak be Somogyban