6 évnél régebbi cikk

Pánikgomb helyett Zorró-kör, avagy 3+1 lépés azért, hogy utat vághass a káoszba
Fehérvár Médiacentrum fotója
garai.orsolya
Pánikgomb helyett Zorró-kör, avagy 3+1 lépés azért, hogy utat vághass a káoszba

Mielőtt végleg összecsapnának a fejed felett a hullámok, mutatok 3+1 lépést arról, hogyan veheted újra a kezedbe az irányítást!

Mi vaaaan? Mi a fene az a Zorró-kör?

A legenda szerint Zorrót a mestere úgy tanította vívni, hogy egy kört rajzolt köré, és azon belül kellett megtanulnia a támadások hárítását. Aztán a kört egyre nagyobbra rajzolta a Mester, míg végül már egy egész bálteremben is magabiztosan vívott és hárított Zorró. 

Röviden a gyakorlatban (és az életedben) a Zorró-kör az a legkisebb terület, amit biztonságosan uralni, irányítani tudsz. Hosszabban: egy stratégia olyan helyzetekre, amikor úgy érzed, kicsúszik a kezedből az irányítás. Még hosszabban: nézzük meg, hogyan is működik mindez a hétköznapokban.

Ismerős az alábbi helyzet?

Úgy érzed, összecsapnak a fejed fölött a hullámok... Szorítanak a határidők, a tennivalók, ráadásul egy azonnali és sürgős email érkezik… Az a homályos szorító érzés a gyomrodban egyre erősödik... aztán megszólal a telefon... és a suliból hívnak, hogy a csemetéd lázas... vagy egy reklamáló ügyfél az, aki azonnal extrém ingerülten kezdi... esetleg visszamondanak egy rendelést... lemondanak egy nehezen előkészített tárgyalást... bármi is legyen az, hirtelen azt érzed: VÉGED!

Véged, feladod, ezt már nem bírod, kicsúszott a kezedből az irányítás, dől a rendszer... és  már nemcsak a gyomrod szorít, hanem a torkod, a szíved is….

Egy jó kis érzelmi merénylet áldozataként a többmillió éves hüllőagyunk, az érzelmi agyunk veszi át az irányítást, ilyenkor a logika cseppet sem számít. A tudatunk beszűkül, már csak az üss vagy fuss között tudunk dönteni...

Merre tovább? (Fotó: Odyssey)

Mit érdemes ilyenkor tenni?

Avagy hogyan nyerd vissza önmagad és a „képes vagyok irányítani, nem csak sodródom” érzést?

1. Figyelj befelé, és fogalmazd meg, mit is érzel pontosan! A verbális információ szinte azonnal lecsökkenti a negatív érzések erejét!

2. Ezután kérdezd meg magadtól: mi történik és mire van ráhatásom? A legvacakabb helyzetben is van valami, amire tudsz hatni. Ha más nem, a gondolataid. Igen, azok csak a tiédek, még akkor is, ha zabolázatlannak tűnnek időnként. Én szeretem tisztázni, hogy tény vagy vélemény, amit gondolok. Hú, de még hány véleményt fogadunk el megkérdőjelezhetetlen ténynek!

3. Válassz egy azonnal elérhető kisebb célt, természetesen  azokról a területekről, amikre hatni tudsz. Erre a kis területre, kis célra fókuszálj! Ezt a területet tedd rendbe, e felett nyerd vissza az uralmadat. Egy kaotikusan rendetlen lakásban nem takaríthatsz egyszerre mindenhol, területről területre haladhatsz csak. Talán megtapasztaltad már, ha mindent egyszerre akarsz, végül sehová nem jutsz, csak elfáradsz és frusztrált leszel. Nem számít, milyen kicsi a kezdeti terület, a kezdő kör, rendrakás esetén épp elég elsőként az íróasztalod is. A nagy eredményekhez a fokozatos fejlődés vezet. Ha uralni tudod ezt a kis területet, újra megélheted a "képes vagyok rá" és az "irányítani tudom az életem" felemelő érzését.

+1. Ebből a kis körből, apránkénti lépésekkel, a határ folyamatos tágításával vagy újabb kis körök rajzolásával, újabb részcélok meghatározásával fokozatosan visszanyerheted az egész terület (vagyis  az egész életed) felett az irányítást. Minél nagyobb a káosz, annál tovább tart a folyamat, de ez a módszer biztosan sikert hoz.

"Nem számít, hányszor hibáztál, vagy milyen lassan haladsz, mert így is fejhosszal vezetsz azok előtt, akik nem is próbálkoznak."
– Anthony Robbins –

S hogy miért fontos az irányítás érzése? Mert felszabadító és inspiráló! Mert bátor lépésekre, kreativitásra sarkall, az ÉLEK és nemcsak a létezek érzést adja meg! Ja, és nem mellesleg csökkenti a szorongást!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek