Nekem Süti – egy cukrászat Székesfehérváron, ahol a nagymamáink ízeit is megkapjukNekem Süti – egy cukrászat Székesfehérváron, ahol a nagymamáink ízeit is megkapjuk
Nagyon szeretem a jó süteményt és kedvelem a modern cukrászat remekeit is, de azért mondjuk ki, mindannyian vágyunk az igazi nagymama-sütikre, az ünnepek jól megszokott mézeskrémesére, a pillanatra, ahogy a finom baracklekvár és a krém összeér a szánkban.
A Nekem Süti Deák Ferenc utcai családias és hangulatos üzletéről már kívülről látszik: ez a hely nem a nagyüzemről szól. A pult kínálata pedig további meglepetésekkel is szolgál, hiszen megtalálunk minden olyan ízt, ami gyermekkorunkat idézi. Az üveg mögött katonás rendben kínálják magukat a mignonok, a hatlaposok, a linzerek, islerek, baracklekvárral töltött piskótatekercsek és a fent említett isteni mézeskrémes is. Nem is tudom, mikor láttam utoljára hólabdát cukrászdában… Itt, az is van.
„Amikor nyáron megnyitottuk az üzletet, az elképzelésünk az volt, hogy a hagyományos ízekhez térjünk vissza – meséli a Nekem Süti egyik alapító tulajdonosa, Bereczki László. – Az is alapelvünk, hogy bár a választék széles, de mindenből csak keveset gyártunk, hogy a sütik mindig frissek legyenek.”
Ami nem kis teljesítmény, hiszen László és felesége, vagyis a tulajdonosok, akik egyben a Nekem Süti cukrászai is, főállásban máshol töltik a napjaikat. László például a jövő mezőgazdászait tanítja, így délutánonként váltja fel a katedrát a krémkeverésre, tortasütésre.
„Mivel a kolléganőmmel mindketten dolgozunk minden sütemény délután és este készül el. Az pedig, hogy éppen milyen édességnek állunk neki, az aznapi fogyástól tesszük függővé. Én a reggeleket is itt kezdem, hiszen sok süti ekkor kapja meg a végső simítást, majd kerül ki a pultba. A linzertésztának például kell a pihenés a hűtőszekrényben, így azt mindig reggel sütöm ki. Nálunk minden kézzel készül, még a trüffel bonbonok is, bár az igen macerás” – nevet László, és hozzáteszi, ugyan mind alapanyagban, mind süteményben a fő vonal a hagyományos ízvilág, nem zárkóznak el a trendektől, divatos technikáktól sem.
„A klasszikus sütik mellé azért gyártunk néhány különlegességet is, ilyenek például a trüffel bonbonok vagy a mascarponés répatorta, és a túrótorta változatok. Nagyon szeretik a vendégeink és pillanatok alatt elkapkodják a specialitásunkat, a meggyes-mákos kockát, ami mákos, felvert lapból készül, belülre tejszínes krém, a középébe meggyzselé kerül, a tetejét pedig fehércsoki borítja – ez például az új irányba illeszkedik, hiszen tejszínes. Szóval nem fordítunk hátat a trendeknek, csak nálunk nem azok kerülnek előtérbe, nem szeretnénk átesni a ló túloldalára, hogy minden mousse és hab. A legtöbb süti töltelékét is hagyományos, főzött krém adja, és jellemzően kevésbé édes, nem cukorral és krémmel agyoncsapott sütiket készítünk. Sütünk ugyanakkor glutén, laktóz és diabetikus termékeket is, amelyeket rendelni is lehet, ahogy minden süteményünk vagy tortánk ugyancsak meg is rendelhető.”
Az pedig, hogy van igény a hagyományos süteményekre, a mindennap visszatérő vendégek és a gyorsan elfogyó mignonok meg hatlaposok is jelzik. A hangulatos cukrászdába érdemes betérni, és a finom sütik mellé egy nagyon finom kávét is kérni. Ja, és a bonbonok, na, azt semmiképpen ne hagyjuk ki! Zseniális!
A Nekem Süti cukrászdát Székesfehérváron a Deák Ferenc utca 7. szám alatt találjátok, de a kínálatot és rendelési lehetőséget a honlapjukon is megnézhetitek!