6 évnél régebbi cikk

Most akkor hol is lakik a Mikulás? - Megkerestük!
·ProgramokMikulás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kovács V. Orsolya
Most akkor hol is lakik a Mikulás? - Megkerestük!
·ProgramokMikulás·Utolsó frissítés: undefined

A Fejér megyei gyerekeknek szerencséjük van: nem kell messzire menniük a Mikulás otthonáig. Még a nagy dömping előtt lestünk be a nagykarácsonyi Mikulásházba. A Télapót és a manókat már nagy munkában találtuk.

Európában egyezményesen a finnországi Lappföldet tartják a Télapó hivatalos lakhelyének. A kimondhatatlan nevű Joulupukki otthona a Sarkkörön fekvő Rovaniemi, ahol hatalmas varázsbirodalom várja az oda érkező családokat.

A székesfehérváriak többsége azonban tudja: nem kell a sarkvidékig utaznunk ahhoz, hogy csemetéink személyesen találkozhassanak a Mikulással! Itt él Ő Nagykarácsonyban, szánostól, manóstól, egy mesésen berendezett, ünnepi fényekkel kivilágított házban, ahol már novemberben várja a családokat és a gyerekcsoportokat. Azonban nem Nagykarácsony az egyetlen hely a világon, ahol a település nevére építve az ünnepekről szól minden.

Létezik Alaszkában egy North Pole, azaz Északi Sark nevű kisváros, ahol egész évben karácsony van, és az oda látogatók bármikor találkozhatnak a Mikulással. Akinek Amerikában még nagyobb a feladata mint nálunk, tekintve, hogy ő teszi a karácsonyfák alá Szenteste az ajándékokat, ráadásul ehhez több millió kéménybe kell betuszkolnia terebélyes pocakját.

A mi Nagykarácsonyunkhoz hasonlóan ide is címezhetik a gyerekek a Mikulásnak szánt leveleiket (több százezren meg is teszik), és ha a városkán keresztül küldik a karácsonyi üdvözlőlapjaikat, akkor ünnepi bélyegző is kerül rá a Mikulás postahivatalában. Ez szintén ugyanígy van Magyarországon, ahol ott jártunkkor ezrével álltak a gyerekektől érkezett borítékok a Mikulás dolgozószobájának polcain. De lássuk, milyen is Télapó otthona Alaszkában:

Most pedig lássuk Nagykarácsonyt, ahol huszonkét esztendeje működik a Mikulásház, és hamarosan idén is csodára áhítozó apróságok százai lepik el a hangulatosan berendezett házikót, a hozzá tartozó létesítményeket. Mert van itt játszóház, szalmalabirintus, kézműves foglalkoztató, egész kis mesebirodalom.

Mi még a nagy tömeget megelőzve, november harmadik hétvégéjén látogattunk el Nagykarácsonyba, hogy meglessük, mire is számíthat pontosan aki ide látogatva szeretne megmerítkezni a Mikulás világában:

 

Mielőtt belépnénk a szentélybe, felülhetünk akár a Mikulás szánjára is:

Még ha a rénszarvasok éppen az Északi-sarkon állomásoznak is, az állatsimogató így is nagy élmény a gyerekeknek: kecskék, nyuszik, gidák szuszognak az ólban.

És persze ami a fő attrakció, a kicsik beszélgethetnek a Mikulással, hogy elrebegjék neki a kívánságaikat: mit szeretnének a csizmájukban találni december 6-án.

Saját "majdnemnégyévesünk" tapasztalata alapján azt mondhatom: az illúziókeltés tökéletes, az élmény feledhetetlen. És még a szülők is kaptak Mikulás csomagot! Úgy látszik, idén nagyon jók voltunk...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek