6 évnél régebbi cikk

Merry Christmas - 25 éves az SMS
Fehérvár Médiacentrum fotójaMerry Christmas - 25 éves az SMS

Bizony, az SMS is karácsonyi találmány, ez persze kicsit sarkított beskatulyázás, de tény: 1992 decemberében "Merry Christmas" tartalommal kelt virtuális útra a világ első Short Message Service üzenete.

A klasszikus SMS, mely alapja minden chat-szolgálatásnak és programnak, a Vodafone egyik szakemberét, Neil Papworth-t tekintheti szülőatyjának. 1992 decemberében az akkor 22 éves programozó forradalmi cselekedetet hajtott végre: üzent a kollégájának, Richard Jarvisnak. De nem akárhogyan, hanem digitálisan, a számítógépéről. Számítógépről? Bizony, a címzett azonban Jarvis akkori telefonja, egy Orbitel 901-es mobilja volt, emiatt tekinthetjük ezt a világ első, sikeresen kézbesített SMS-nek. December lévén pedig az aktualitásra is kényesen ügyelt, hiszen az üzenet nemes egyszerűséggel a "Merry Christmas" volt.

Papworth már évek óta nagy erőkkel dolgozott a Short Message Service, vagyis az SMS létrejöttén, amelynek modernebb variációi nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az élet. 1993-ban, egy évvel az első SMS elküldése után, a Nokia egy új funkciót is bemutatott, amely megkülönböztető "hangjelzéssel" jelezte a bejövő üzeneteket, könnyebbé téve az észrevételt.

Az üzenetek kezdetben maximum 160 karakterből állhattak. Erre még sokan emlékezhetnek, arra viszont kevésbé, hogy az első tervek szerint csak 128 karakter lett volna a korlát, de egy kis "cenzúra" segítségével hozzácsaltak még 32 karakternyit. Bár 25 év eltelt az első SMS elküldése óta, Papworth továbbra is élénken dolgozik a digitális újításokon. "1992-ben fogalmam sem volt arról, hogy milyen népszerű lesz a szöveges üzenet, és arra végképp nem gondoltam, hogy ez emotikonos és üzenetküldő alkalmazásokat eredményezne, amelyeket milliók használnak majd. Nemrég meséltem el a gyermekeimnek, hogy én küldtem az első ilyen szöveget. Visszatekintve örömmel látom, hogy ez a karácsonyi üzenet a történelem egy fontos részét képezi " – mondta el nemrég Papworth.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek