Clear sky17 °C
2019. szeptember 21. szombat Máté
Menü

18000 kilométernyi kalandozás Európában

18000 kilométernyi kalandozás Európában
Hazai pályán mindig könnyebb, az utazások miatt is számít bravúrnak egy idegenbeli siker (Fotó: Simon Erika)

Teszem hozzá gyorsan, légvonalban. Úgyhogy ehhez még tessenek hozzátenni jó pár kilométert és akkor megvan a válasz, mennyit utazott/utazik a Europe Cup meccsekre az Alba Fehérvár.

Dzunics Braniszlav együttese bajnokként természetesen rajthoz állt a nemzetközi porondon a 2017/2018-as szezonban és összességében nem is teljesít rosszul. A Champions League selejtezőjében sikerrel vette a második selejtező kört, a harmadikban azonban búcsúzott, ám így bekerült a Europe Cup első csoportkörébe, majd innen továbbjutva a második csoportkörbe.

A fehérváriak találkoztak már két török és egy-egy észt, litván, izraeli, belga, fehérorosz ellenféllel, illetve hamarosan megmérkőznek a Körmenddel is, melyet az Albával egy csoportba sodort Fortuna szeszélye.

A nemzetközi menetelés bizony rengeteg utazással jár, az Alba eddig a Champions League és a Europe Cup meccseket egybeszámolva 12 találkozót játszott le, és még vár rá biztosan négy, sőt, ha továbbjut, még több. A megtett kilométerek kapcsán már most sem panaszkodhatnak a fehérváriak, akik az öreg kontinens számos országába eljutottak, a meccsek mellett pedig a sokszor igencsak macerás és fárasztó utazások is vitték az energiát.

Na, de nézzük, mennyi is az annyi! Az utak jelentős részét repülővel tette/teszi meg a csapat, számolgatásunkat légvonalban mért távolságok segítik, ezeket a hazautak miatt tessenek duplán számolni, ráadásként hozzágondolni a plusz utakat, kacskaringókat. Az Alba első útja Tallinba vezetett, ami rögtön az egész európai kupakörút második leghosszabb utazása volt a maga 1426 kilométerével. A továbbjutás után Izmír következett, ez sem volt piskóta, 1208 km. A Europe Cup-ot három hazai meccsel kezdte az Alba, aztán három hétig a magyar bajnokik mellett a repülőterek mikroklímájával ismerkedtek Lóránték, kezdésként letudták a legnagyobb távot (Herzliya, Izrael, 2177 Km), majd jött a belga Charleroi a maga 1083 km-vel, a Minszkbe tett 987 km-es út pedig már csak könnyed kirándulás volt, pláne, hogy továbbjutást hozott.

Képzeljék, ha nem lenne repülő... Akkor az izraeli túra 3231 kilométert jelentett volna (Fotó: Google Maps)
Képzeljék, ha nem lenne repülő... Akkor az izraeli túra 3231 kilométert jelentett volna (Fotó: Google Maps)

A sorozat második csoportkörét egy, a 981 km-es, a litvániai Kedainiai városába tett látogatás alapozta meg. A túrákat nézve itt tart most a fehérvári kosárlabdacsapat, de utazik még Isztambulba (1086 km) és Körmendre (138 km légvonalban, de a valóságban lesz az 160 is).

Mindent egybeszámolva, oda-vissza utakkal számolva 18172 km lesz a vége, illetve remélhetőleg nem a vége, mert ha az Alba továbbjut a csoportból, akkor újabb túra jön. A továbbjutásra és egyúttal a légitársaságoknál vezetett kilométerbónuszok további szaporítására pedig van is esély, az Alba a legutóbbi körben 20 pontos hátrányból fordított és nyert a török Demir Insaat ellen, jelezve ezzel továbbjutási szándékát a roppant erős négyesből.

 Hosszú túrán is lehet remekül játszani, az Albás Chris Horton ezt Litvániában bizonyította.

- Végig hittem abban, hogy sikerül fordítanunk a törökök ellen, de ugyanezt elmondhatom a csapat többi tagjáról is, ha nem így lett volna, nem tudtunk volna olyan nagy hátrányból visszajönni. Az első félidőben szinte semmi nem akart sikerülni, de a szünetben összekaptuk a védekezésünket, a dobásaink is elkezdtek beesni, ez pedig megrogyasztotta ellenfelünket. Izgalmas, jó meccs volt, nagyon örülök, hogy szűken, de nyerni tudtunk. Ez egyébként egy nagyon erős négyes, a Körmendet ismertük, de a másik két csapat is nagyon komoly játékerőt képvisel, nem lesz könnyű dolog kivívni a továbbjutást, egy valóban erős csoport - összegzett a 74-72-es siker után Alandise Harris. Amikor az utazásokról kérdeztem az amerikai légióst, az Alba kettese csak annyit mondott: a nemzetközi sorozatok ilyenek, a játékosoknak meg kell tanulniuk kezelni a rengeteg utazást.

Hát, ami a kezelésre váró utazásokat illeti, az Albásoknak egy január 17-i, mérsékeltebb hosszúságú körmendi kirándulást és egy január 31-i, könnyed ezresnek számító isztambuli túrát kell teljesíteniük.

No, meg remélhetőleg a továbbjutást kivívva még egy pár idegenbeli meccset.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Már fel lehet szállni a székesfehérvári óriáskerékre
  Már fel lehet szállni a székesfehérvári óriáskerékre
 • Autómentes hétvége lesz a fővárosban
  Autómentes hétvége lesz a fővárosban
 • Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
  Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
 • Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
  Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
 • Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
  Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
 • Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
  Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
 • Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
  Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
 • Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
  Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
 • A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
  A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
 • Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
  Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
 • Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
  Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
 • Még lehet nevezni a Kerékpárosbarát Munkahely és Település címre
  Még lehet nevezni a Kerékpárosbarát Munkahely és Település címre
 • Átadták a Denso székesfehérvári logisztikai központját
  Átadták a Denso székesfehérvári logisztikai központját