6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Jégpályák Éjszakája, Vince-nap Móron és Mozdulj, Fehérvár!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Kori Liget Székesfehérvár
Fehérvári programok a hétvégére: Jégpályák Éjszakája, Vince-nap Móron és Mozdulj, Fehérvár!

Tényleg azt hitted, hogy végre lesz egy punnyadós hétvégéd? Tévedtél! Az a helyzet, hogy a hétvégi ajánlónk most akár kétszer ilyen hosszú is lehetne, annyi minden történik a városban és környékén. Móron például szombaton Vince-napot tartanak mindenféle boros programokkal, míg Fehérváron a többség valószínűleg sportolni fog (Jégpályák Éjszakája; Mozdulj, Fehérvár!). Aki inkább kulturálódna, az menjen moziba (A legsötétebb óra) vagy családi mesemusicalre (Cinderella).

Sport: Mozdulj, Fehérvár!
Mikor?: Január 20., szombat 9:00-
Hol?: MKOSZ Csarnok

Azt eddig is tudtuk, hogy Székesfehérvár a sport nem hivatalos magyar fővárosa, de most erre a dologra közösen is rátehetünk még egy lapáttal. Szombaton reggel 9-től az MKOSZ Csarnokban mozdulhat meg egy emberként a város, persze azért jó lenne, ha ennek jegyében minél többen ott is lennénk. Annál is inkább, mert olyan jó kis edzések várnak a mozogni vágyókra, mint egy közös spinning, jóga vagy éppen Rubint Réka alakreform edzése, sőt itt lesz még Tatarek Rezső és Péntek Enikő is. De nemcsak ők, hanem Székesfehérvár edzőtermeinek jelentős része is képviselteti magát a Mozdulj, Fehérvár!-on. Szóval a vizeskulacs, a törölköző és egy strapabíró edzőcipő semmiképp ne maradjon otthon!

Sport: Jégpályák Éjszakája
Mikor?: Január 20., szombat
Hol?: if. Ocskay Gábor Jégcsarnok 18:00-22:00, Kori Liget 21:00-23:00

Egyelőre a mostani tél még úgy isten igazából nem mutatta ki a foga fehérjét, de ez senkit ne akadályozzon meg abban, hogy különféle téli sportokat űzzön. Az egyik legjobb alkalom lehet erre a 2016 és 2017 után megint ránk köszöntő Jégpályák Éjszakája. Arról már többször volt szó az fmc.hu-n, hogy nem is létezik az a kulturális, sport vagy egyéb szórakoztatóipari ágazat, melynek manapság nincs egy fesztiválja, de legalább egy éjszakája. Miért épp a korcsolyázás lenne ez alól kivétel? Nem az. De ezzel semmi gond nincs is, hiszen így szombaton a jégcsarnokban és a Kori Ligetben is kedvezményesen lehet egy jót csúszni.

Fehérváron túl: Vince-nap a Móri Borvidéken
Mikor?: Január 20., szombat 10:00-23:00
Hol?: Mór

Aki szereti a finom bort, annak minden évben január 22-én csuriban vannak az ujjai. Ha ugyanis jó idő van Vince-napon, akkor remek lesz a termés, isteni lesz majd ősszel a bor, ellenben a szürke, ködös idő sajnos semmi jót nem jelent. Jelen állás szerint még akármi is lehet ebből idén, hiszen aznapra közepesen felhős időt jósolnak a szakportálok, de ne rohanjunk ennyire előre: Móron ugyanis szombaton tartják a hagyományos Vince-napi borünnepet. A programot nehéz lenne röviden és tőmondatokban visszaadni, ezért csak az induláshoz és a nyálelválasztás beindulásához legszükségesebb hívószavakat írjuk ide: parasztreggeli, borkóstoló, pince ebéd, szőlőszentelés és nyitott pincék minden mennyiségben. Az ennél sokkal részletesebb programot ide kattintva érheted el.

Színház: Cinderella
Mikor?: Január 20., szombat 15:00 és 19:00
Hol?: Alba Regia Sportcsarnok

Hamupipőke (angolul: Cinderella) szombaton megérkezik Székesfehérvárra - ráadásul kétszer is. Az ExperiDance családi mesemusicalje az előzetesek alapján kicsiknek és nagyoknak egyaránt jó szórakozásnak ígérkezik. A leginkább Charles Perrault vagy a Grimm-testvérek verziójában világhírűvé lett mesét most egy kicsit felejtsük el, a táncosok ugyanis sajátosan értelmezték újra a klasszikus bálba szökős, tökhintós, gonosz mostohás történetet. Az alapok azért persze ugyanazok: a magányos lány társaságot és szerelmet keres. Ebben azonban ezúttal a könyvéből varázslattal előbújó olyan mesefigurák lesznek segítségére, mint például Elza és Anna a Jégvarázsból, Hófehérke, Jázmin az Aladdinból, Csipkerózsika, Pán Péter, Jancsi és Juliska. A végén pedig - mindenki kapaszkodjon meg egy üvegcipellőbe! - a jó győzedelmeskedik, a rossz sorsú lány eléri a boldogságot.

Koncert: Apey & the Pea
Mikor?: Január 19., péntek 20:00-
Hol?: Nyolcas Műhely

Sokan napjaink legjobb magyar rockzenekarának tartják az Apey & the Pea-t. Az egykori Neck Sprain és Superbutt együttesek romjaira épülő háromtagú csapat valóban rettenetesen tökös, zenéjüknek elképesztő a húzása, aki szereti a rock/metal zenét, az minimum a szemöldökét felhúzza a srácok számaira. De inkább headbangel egy jót. Az Apey & the Pea már tavaly is parádés bulit nyomott a Nyolcas Műhelyben, és minimum ugyanezt várhatjuk most szombaton is tőlük. Nem lesznek egyedül: az este nyolcra kiírt nyitás után a főzenekar előtt fellép még a The Southern Oracle és a Satelles is.

Mozi: A legsötétebb óra
Mikor?: Január 18-tól
Hol?: Cinema City Alba

A január-február hagyományosan az Oscar-szezon jegyében telik a magyar mozikban. Csütörtökön mutatták be azt a filmet, melynek férfi főszereplője nagy valószínűséggel megnyeri majd az aranyszobrocskát március 4-én. Gary Oldman alakítja ugyanis A legsötétebb óra című filmben Winston Churchillt, márpedig ha valaki jó sminkkel és kosztümmel, a közepesnél valamivel erősebb filmben kábé hitelesen ábrázol egy meghatározó politikust, művészt vagy popkulturális alakot, az nagyjából már készítheti is a helyet az Oscarnak az otthoni vitrinben. A teljesség igénye nélkül ilyen szerepért kapta meg a díjat a közelmúltban Eddie Redmayne (2015-ben Stephen Hawkingot alakította A mindenség elméletében), Daniel Day-Lewis (2013-ban Abraham Lincolnt játszotta a Lincoln című filmben), vagy éppen Colin Firth (2011-ben VI: György király megszemélyesítéséért A király beszéde című filmben). A legsötétebb órában az éppen néhány napja brit miniszterelnök Churchill rögvest élete és politikai karrierje legnehezebb döntése előtt áll: békét kössön a nácikkal vagy kiálljon elvei mellett és harcoljon a szabadságért?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek