5 évnél régebbi cikk

Így méri civil autókból menet közben a sebességet a rendőrség
Így méri civil autókból menet közben a sebességet a rendőrség

Cáfolja a rendőrség, hogy jelöletlen autóikkal gyorshajtásba kényszerítenének bárkit. A közleménnyel együtt egy videót is nyilvánosságra hoztak, amiben bemutatják a menet közbeni sebességmérés módszerét.

Elismerte a rendőrség, hogy néhány hete civil autókból méri a közlekedők sebességét. Pénteken kiadott közleményük így kezdődik:

Mindenki találkozott már olyan autóssal vagy motorossal, aki a sávok között cikázva, mások elé irányjelző nélkül bevágva, fél kézzel mobiltelefont tartva, esetleg piros lámpánál áthajtva okozott balesetveszélyes szituációt. Az első ijedtséget követően többségünkben ilyenkor merül fel – gyakran válogatott szitkok közepette – hol van most egy rendőr?!

A folytatásban kiemelik, hogy a jelöletlen autókkal elsősorban a veszélyes sofőröket szeretnék kiszűrni, mivel az autósok egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg rendőrautót vagy traffipaxot lát a közelben. A civil autókban elhelyezett, felújított készülékekkel elsősorban a gyorshajtókra, záróvonalat átlépőkre, kézből telefonálókra vadásznak, ugyanakkor cáfolják, hogy ezek a kívülről civilnek tűnő autók letolnák, gyorshajtásra kényszerítenék az egyébként szabályosan közlekedőket. Mint írják:

A rendőrnek nem fűződik érdeke a bírság kiszabásához.

A menet közbeni méréshez nem kell a mért járművel azonos sebességgel, sőt még csak ugyanabban a sávban sem haladni. A szabályszegésen ért járművet pedig ott állítják le, ahol azt biztonságosan meg lehet tenni, autópálya leállósávjában például nem - fogalmaznak a police.hu-n megjelent közleményben. 

Ebből egyébként kiderül az is, hogy 2018. április 16-án felújított és hitelesített FámaLézer készülékekkel szerelték fel a civil jellegű szolgálati gépkocsikat. Az ATV úgy tudja, hogy országszerte összesen 20 ilyen autóval ellenőrzik menet közben a forgalmat.

A rendőrség a menet közbeni mérés módszeréről egy videót is közzétett:

A teljes közleményt ide kattintva olvashatod el.

Borítókép: Youtube/PoliceHungary
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek