Clear sky19 °C
2019. április 20. szombat Konrád, Tivadar
Menü

Földközi-tenger: csobbanás a szemétben

Földközi-tenger: csobbanás a szemétben
Egyre gyakrabban fest így a tengerpart Dél-Dalmáciában (Fotó: Szabad Magyar Szó)

Itt a nyár, indul a nyaraló szezon, sokan veszik az irányt a Földközi-tenger felé. Rossz hírünk van: Nem csak a vízben, a szemétben is úszhat, aki itt tölti a pihenését.

A Földközi-tenger, mint nyaralóhely előnyeit talán nem is kell hosszasan ecsetelnem, közel van, kiváló a klímája, változatos és szépséges környezetet kínál a megfáradt magyar test és lélek pihenéséhez. Azonban jó ha tudja mindenki: a legfrissebb felmérések szerint elképesztő mennyiségű, ráadásul láthatatlan szemét szennyezi vizeit.

A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) legfrissebb jelentése szerint az apró műanyagrészecskék (mikroműanyag) koncentrációja csaknem négyszer akkora, mint a Csendes-óceán északi részén: négyzetkilométerenként csaknem 1,25 millió részecske van a vízben.

A Földközi-tengerben és partjainál található szemét 95 százalékban műanyagból áll, amely főként Törökországból és Spanyolországból származik. A sorban Olaszország, Egyiptom és Franciaország következik a szemétmennyiség származását tekintve. A problémát súlyosbítja a nyaralószezon. "A nyári hónapokban az évi 320 millió turista 40 százalékkal növeli a tengerek szemétterheltségét" – közölte a WWF.

A Földközi-tenger partvidéke szinte teljesen lakott, ez erősen súlyosbítja a magyarok kedvenc tengerének helyzetét, mivel gyakorlatilag önmaga műanyagcsapdájává válik. "A tenger közelében nem biztosítottak a hulladékdepók, a folyóknál lévő illegális szemétlerakók miatt is rengeteg műanyag szemét kerül a tengerbe" – emelte ki Axel Hein, a WWF Ausztria tengerbiológusa.

Nem biztos, hogy erre a kapásra várt ez a horgász (Fotó: femina.hu)
Nem biztos, hogy erre a kapásra várt ez a horgász (Fotó: femina.hu)

A Földközi-tenger térségében 150 millió ember él, akik évente fejenként 208-760 kilogramm szemetet termelnek, és ehhez jön még a nyári turistaáradat "termése", melyet ráadásul gyakorlatilag minden olyan országból megkap a tenger, melynek partjait hullámai elérik.

Ami az élővilágot illeti, lassan eljut oda a szemétkérdés, hogy erősen meg kell gondolnia mindenkinek, hogy fogyaszt-e a partok mentén megtalálható éttermek hal- és más tengeri specialitásaiból. A tonhalak és kardhalak 18 százalékának gyomrában megtalálható műanyag, elsősorban celofán és PET, de a többi, vizsgált élőlény esetében is hasonlóan rossz a helyzet, összesen 134 állatfajt érint a térségben. A tenger északnyugati részén lévő Pelagos természetvédelmi területen például a planktonok több mint 56 százaléka súlyosan szennyezett. A barázdásbálnák, amelyek a vizet sziláikon átszűrve táplálkoznak, ezen a védett területen csaknem ötször nagyobb mértékben terheltek káros anyagokkal, mint a kevésbé szennyezett területeken.

A WWF adatai szerint a Földközi-tenger a tengeri szemét hatodik legnagyobb gyűjtőterülete. A Föld vizének egy százalékát jelenti, de a világ egészét nézve a vizekben megtalálható mikroműanyag 7 százalékát tartalmazza.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Ez is van

Eseménynaptár

 • Notre-Dame - Nem volt akkora a pusztítás, mint amekkorának tűnt
  Notre-Dame - Nem volt akkora a pusztítás, mint amekkorának tűnt
 • Eredményes a vastagbélrákszűrés
  Eredményes a vastagbélrákszűrés
 • Még mindig próbálkoznak a csalók az E.ON nevében
  Még mindig próbálkoznak a csalók az E.ON nevében
 • Két hétre bezárják a Keleti pályaudvart
  Két hétre bezárják a Keleti pályaudvart
 • Húsvéti forgatag a Szennai Skanzenben
  Húsvéti forgatag a Szennai Skanzenben
 • Elkerülhető az aszály mesterséges vízpótlással
  Elkerülhető az aszály mesterséges vízpótlással
 • A Hold déli sarkán landol a következő amerikai expedíció
  A Hold déli sarkán landol a következő amerikai expedíció
 • Családi programok a Várkert Bazárban
  Családi programok a Várkert Bazárban
 • Magához tért a lakáshitel-piac
  Magához tért a lakáshitel-piac
 • Húsvéti szemétszállítás - hétfő helyett vasárnap ürítik a kukákat
  Húsvéti szemétszállítás - hétfő helyett vasárnap ürítik a kukákat
 • Templomlátogatás kerékpárral
  Templomlátogatás kerékpárral
 • A túlélés diadala - emlékezés a holokausztra
  A túlélés diadala - emlékezés a holokausztra
 • Húsvéti táncház a Malom utcában
  Húsvéti táncház a Malom utcában