5 évnél régebbi cikk

Eljött a SIM kártyák alkonya
Fehérvár Médiacentrum fotójaEljött a SIM kártyák alkonya

Normál, mini, mikro, nano - Hamarosan elköszönhetünk a különböző SIM kártyáktól, melyek helyét a SIM profil veheti át.

Hazánkban elsőként a Telekom kínálatában találkozhatunk olyan eszközzel, melyben már nem található meg a hagyományos SIM kártya, a Huawei Watch 2 okosóra lesz az úttörő szuperkütyü.

Mielőtt belemerülnénk a kártyát váltó újdonság rejtelmeibe, tisztázzuk, mi is a SIM kártya. A SIM egy olyan integrált áramkört tartalmaz, mely biztonságosan tárolja az IMSI (International Mobile Subscriber Identity) azonosítót és egyéb kódokat, melyek a mobiltelefonokat használók azonosítására használatosak. A SIM a subscriber identity module rövidítése, magyarul előfizetői azonosító modul.

A SIM áramkörét egy műanyag lapba ágyazzák, mely így könnyen áthelyezhető egyik mobilkészülékből a másikba. Kezdetben a SIM kártyákat a bankkártyákkal azonos méretben készítették (85.60 mm × 53.98 mm × 0.76 mm). Az egyre kisebb készülékek megjelenése miatt egyre kisebb SIM kártyákra volt szükség, ezek a mini SIM kártyák. Az első SIM kártyát 1991-ben készítette egy müncheni okoskártya-készítő cég, a Giesecke & Devrient, mely az első 300 db kártyát a finn Radiolinja vezeték nélküli hálózatot üzemeltető cégnek adta el.

A mobiltelefon gyártók már évek óta kampányolnak a szerintük felesleges fizikai eszköz eltüntetéséért, ez az aknamunka pedig úgy tűnik, eléri célját. Az Apple például évek óta foglalkozik ilyen forgatókönyvvel, és nem is csak a hely felszabadítása, hanem a felhasználókkal való közvetlenebb kapcsolat kiépítése miatt (is). 

A hagyományos SIM-kártyákat felváltó chip mindössze 6x5 milliméteres, így kisméretű eszközökben is elfér. Ennél jóval fontosabb azonban, hogy a szolgáltatás igénybevételéhez a továbbiakban nem szükséges a szolgáltatótól fizikai SIM-kártyát kérni, hiszen elegendő a szerződés megkötését követően az interneten keresztül letölteni a felhasználói SIM-profilt. A hagyományos chipek cseréjével járó munkafolyamat is egyszerűbbé válik az e-SIM által.

Az új technológia, amely megfelel a GSMA (Global System for Mobile Communications) közelmúltban elfogadott, magas biztonsági követelményeknek megfelelő nemzetközi szabványának, immár hazánkban is kipróbálhatóvá válik hamarosan azok számára, akik beszereznek egyet a Huawei fent említett okosórájából.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek