5 évnél régebbi cikk

Miért van egy piros-fehér kockás címer a horvát zászló közepén?
Miért van egy piros-fehér kockás címer a horvát zászló közepén?

Horvátországba úgy jár nyaralni a magyar, mintha csak a Balatonig menne. Ismerjük Splitet, voltunk már Rovinjban, szeretjük Dubrovnikot és nem múlhat el nyár Krk nélkül. Azt is tudjuk, hogy most éppen övék a világ második legjobb labdarúgó-válogatottja. De miért van az ország zászlajának közepén egy piros-fehér kockás címer?

Az előzetes várakozásokkal ellentétben nem Lionel Messiről, nem Cristiano Ronaldóról, de nem is Mohamed Szalahról szólt az idei focivébé. Sokkal inkább volt az elmúlt egy hónap Kylian Mbappéé, Paul Pogbáé, Antoine Griezmanné, de még náluk is inkább a komplett horvát válogatotté. Tulajdonképpen a francia érdekeltségűeken kívül nagyjából egy bolygónyi ember szorított a döntőben a Magyarországgal 138 kilométeren határos, 4,2 milliós Horvátország győzelméért - hiába. Ahogy a roppant frappáns, több helyen is idézett mondat fogalmazott:

a franciák a világbajnokságot, a horvátok a nézők szívét nyerték meg.

Négy héten keresztül fokozatosan épült fel a legkisebb királyfi legendájához hasonlítható, ám annál azért valamivel árnyaltabb mítosz a Modric vezette válogatott köré. Bár tényleg többször is hátrányból fordítva, csodával határos módon jutottak tovább, azért a horvát középpályássort már előzetesen is a vébé legértékesebbjei között tartották számon. A minimális elvárás a csapattal szemben a nyolcaddöntő elérése volt, de az ágrajzok kialakulása után nagyjából az elődöntő is kötelező lett.

De ez a cikk nem a fociról szól. Vagyis csak egy kicsit.

Soha még olyan jó országimázs kampányt nem csinált semmi Horvátországnak, mint az elmúlt hetekben a focisták. Aki eddig nem tudta, hogy hol található az ország, hányan lakják, hogy hívják az elnökét, mi a főváros és az ott található főtér neve, az ezeket néhány nap alatt gyorstalpalón megkaphatta a médiából: tulajdonképpen elkerülhetetlenek voltak a horvátokkal kapcsolatos ilyen-olyan hírek és infómorzsák. Ahogy az is teljesen egyértelmű lett, hogy a piros-fehér kockásba öltöztetett bármi is Mandzukicék és a Horvátország iránti szimpátiát fejezi ki.

De miért pont piros-fehér kockás?

Kezdjük talán azzal, hogy valójában nem is piros-fehér kockás ez a színkombináció, hanem piros-ezüst. A zászló közepén elhelyezkedő címer hivatalos neve šahovnica - a šah szó horvátul sakkot jelent. A horvátok címere hivatalosan 13 piros és 12 fehér (ezüst) mezőből áll, és az sem mindegy, hogy ezek közül melyik színnel kezdődik. A  fehér (ezüst) kockás kezdést preferálók szerint a piros csak egy szimpla hamisítvány, melyet akkor használtak, amikor Horvátország más nemzetek fennhatósága alá tartozott. Ezzel szemben a piros kockás kezdés elkötelezettjei szerint a világos kockával induló šahovnica az egykori nácibarát horvát kormányra utal, és ezért tulajdonképpen önkényuralmi jelképnek minősül.

A hivatalos helyeken (pl. Horvátország honlapja, Wikipedia) napjainkban kizárólag a piroskockás címer látható a zászlókban, amit még 1990. december 21-én fogadtak el hivatalosan, alkotója pedig Miroslav Šutej, tervezőgrafikus volt.

A név sem véletlen, a legenda szerint valóban egy sakktábla miatt került ez a leginkább abroszra hasonlító mintázat a horvát zászló közepére, majd onnan a szurkolók pólójára, sapkájára, karpántjára vagy bármijére. Držislav horvát király (másnéven Szvetoszláv Surinj) velencei raboskodása során sakkjátszmára hívta ki II. Orseoló Pétert. A horvát király háromszor is legyőzte a velencei dózsét, ezzel visszanyerte a saját szabadságát és a dalmát városok feletti ellenőrzés jogát is. Ennek emlékére került a kockás pajzs a zászlóba.

Nem véletlenül nem a klasszikus fekete-fehér sakktáblát látjuk a lobogó közepén: egyesek szerint a most is használt két szín a két ősi horvát törzsre (vörös horvátok, fehér horvátok) utal, bár ezt az elképzelést történelmileg semmi nem támasztja alá.

A címer feletti öt pajzs Horvátország történelmi régióit szimbolizálja. Balról jobbra haladva:

  • az esthajnalcsillag és a fekvő félhold Zágrábot és Közép-Horvátországot,
  • a két vörös sáv a Raguzai Köztársaságot, vagyis a mai Dubrovnikot,
  • az arany leopárdfej Dalmáciát,
  • az arany színű kecske Isztriát,
  • míg a fekete menyét (vagyis horvátul kuna, innen az ország pénznemének neve is) Szlavóniát jelképezi.

(Forrás: Horvátország másként; Wikipedia)

Borítókép: The Moscow Times
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek