5 évnél régebbi cikk

Elkészült a kamunyeremények feketelistája
Fehérvár Médiacentrum fotójaElkészült a kamunyeremények feketelistája

Az elmúlt bő egy évben lehetett (nem) nyerni Teslát, robogót, komplett konyhafelszerelést, de viccesen még csillagközi rombolót is. Most elkészült a "lájkold, oszd meg és nyerj" oldalak fekete listája.

Hiába a folyamatos figyelmeztetés, minden, oktatónak is nevezhető poszt, sokan még mindig bedőlnek a kamunyereményeket ígérő átverős oldalak felhívásának. Sokan kattintanak lájkvadász oldalak "Tetszik" gombjára és osztják meg nagy lendülettel a garantáltan nem létező nyereményt ígérő posztot.

A HVG Tech-oldala most összegyűjtötte ezen kamuoldalak listáját, mondhatjuk, a nyereményjátékok csalóinak adatbázisát. A lista mellé egy, a közelmúltban kiszúrt konkrét átverést is bemutatnak:

Több mint 50 ezer felhasználó követi a Nem csak a húszéveseké a világ című Facebook-oldalt, melyen jellemzően kétféle tartalmat szoktak megosztani az üzemeltetők: kamuhíres oldalak cikkeit és szintén átverésnek minősíthető nyereményjátékokat. A HVG/Tudomány figyelmét egyik olvasója, Miklós hívta fel arra a nyereményjátékra, amelyen keretein belül "egy gyönyörű szép 0 km-es Opel Mokka keresi gazdáját". Sőt, néhány nap után már egy szintén "gyönyörű szép 0 km-es" Opel Corsát is meghirdettek, ennek elnyerésére is a Facebook-oldal lájkolásával szerezhetnek esélyt a felhasználók.

A cikk részletesen bemutatta, miért is biztos átverés a nyereményjáték, kezdve azzal, hogy a szervezőként megjelölt cég már nem is létezik aktív gazdasági társaságként. Emellett több apróság is figyelmeztet arra, ne várjuk a postást új, null kilométeres autónkkal.

A "lájkold, oszd meg és nyerj" kategória átverős kamuoldalainak teljes listáját ide kattintva olvashatjátok el.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek