2 évnél régebbi cikk

Készíts díszeket gesztenyéből!
Fehérvár Médiacentrum fotója
multiculturalkidblogs.com
Készíts díszeket gesztenyéből!

Ha ősz, akkor gesztenye. Séta a narancsban, vörösben, sárgában úszó erdőben, ahol a fák ritkuló koronája közé besurran olykor a melengető napsugár, és egyre erősödő szellő borzolja fel a zörgő avart. Ha pedig eső áztatja a földet és a nyirkosság elől a lakásba menekülünk, akkor előkerülhet a frissen szedett gesztenye, néhány segédeszköz és kezdődhet a kézműveskedés!

A ragasztás-faragás-vágás minden gyereket – és kreatív felnőttet - izgalomba hoz (és leköti a túlburjánzó energiákat is). A kézműveskedésnél praktikus, ha a természetből szerezzük be az alapanyagokat: olcsó és egyszerűen hozzájuthatunk.

Az őszi időszak kiválóan alkalmas arra, hogy kiélvezzük az utolsó napsugarakat és a kellemes meleget egy kirándulás / séta keretében. A közös családi program így kezdődhet a termések begyűjtésével. Kiváló móka csemetéink számára a lehullott falevelek között meglapuló vadgesztenye után kutatni, szedegetni a csipkebogyó terméseit, girbegurba, elszáradt fadarabokat tördelni, makkokat dobálni a hátizsákba.

A vadgesztenyével könnyű dolgunk van, mert hazánk egyik közkedvelt díszfája, így könnyen rátalálhatunk. Ott áll az utak mentén, a parkokban, erdőkben, temetőkben is. Délkelet- Európában honos, Magyarországon díszfaként ültetik, 25-30 méter magasra is megnő.

Európába a 16. században került a törökök közreműködésével. A törökök megfigyelték ugyanis, hogy azok az állatok, amelyeket vadgesztenyével etetnek, hamarabb kigyógyulnak a légúti fertőzésekből. Ezért a lovaiknak ezt a növényt adták köhögésük csillapítására (és etetésére is). A népnyelv ezért hívja „lógesztenyének” is.

Régen a vadgesztenye leveleiből teát készítettek a légúti megbetegedések ellen. A jelen korban viszont nem ajánlott e főzet fogyasztása, mert már tudjuk, hogy nagyon magas a szaponin tartalma, vagyis mérgezést okozhat.

Ezek a kis számban előforduló mérgezések szinte kizárólag gyerekek körében jellemzők. A nemzetközi felmérések szerint a mérgezettek többsége gyermek, akik átlagosan egyetlen magot fogyasztottak el, és 14 százalékuknál jelentkeztek különböző súlyosságú mérgezési tünetek. Ezek az alábbiak lehetnek: nyugtalanság, láz, rosszullét, pupillatágulat, arcpír. Nagyobb mennyiség elfogyasztása fokozott aluszékonysággal, de akár légzésbénulással is járhat.

Az őzek, szarvasok és vaddisznók viszont nagyon szeretik a vadgesztenyét – és természetesen nem is árt nekik. Ha szerencsénk van (és nem felőlünk fúj a szél, hogy szagunkat megérezzék, és a gyerek sem sikongat boldogan az őzike láttán, elriasztva azt), akkor „begyűjtő sétánk” során megfigyelhetjük az erdő állatait, amint épp szelíden csemegéznek.

Gyógyászati célokra április-májusban és június-júliusban gyűjtik a vadgesztenye magját, virágát, kérgét és levelét. Európában régen a fa kérgét használták több problémára, a modern fitoterápiában viszont főként a magot használják fel a krónikus vénás elégtelenség panaszait enyhítve. – Mi pedig most, ősszel szedhetjük össze a gesztenyét, amiből nagyon sok játékot és díszt készíthetünk.

Ha nem akarunk fúrni-faragni, akkor egyszerűen csak ragasszuk egymás mellé a kis gesztenyéket, amíg össze nem áll egy szép hosszú kukaccá vagy tekergőző kígyóvá. Az arcát rajzoljuk meg alkoholos filccel (természetesen a termés fehér foltos fele kerül a kukac elejére), és szarvakat is ragaszthatunk rá gyufaszálból.

Ha jobban bízunk a „belső megerősítésben”, át akarjuk szúrni, akkor megpróbálhatjuk dugóhúzóval kilyukasztani, vagy elővehetünk egy fúrógépet is – vékony fejjel persze. Az első próbálkozásnak tökéletesen megfelel egy koszorú elkészítése, amikor egymás mellé fűzzük a kilyukasztott gesztenyéket egy drótra, majd feldíszítjük tobozokkal, makkokkal.

A koszorú alapja lehet néhány vessző is (akár az őszi kertészkedésből visszamaradt ágak), amiből kör – vagy akár szív - alakot csavarunk, dróttal összekötözzük, s termésekkel, szalagokkal díszítjük.

Hasonló módon készül a gyertyadísz is: ilyenkor kisebb kört készítünk ágakból, drótokból, s rögzítjük egy vastag kartonra. (Megteszi annak a kartondoboznak a darabja is, amit a garázsban találunk, mint a legutóbbi porszívó-vásárlás maradványa.) A kör közepére gyertyákat helyezünk, majd addig gazdagítjuk a kompozíciót, míg tökéletes gesztenyés-makkos-tobozos-csipkebogyós kollekciót nem kapunk.

Mostanában divatos a különböző nagyságú gyertyák párosítása, s gyertyák egyébként is gyakrabban előkerülnek ősszel, mivel a láng az avarégető tüzek emlékét idézi. Ha egy dekor üvegtál közepébe gyertyát teszünk (lehet sárga, narancs vagy piros színű is akár – az őszt idézve), és köré szórjuk a terméseket, az is kiváló dekoráció, és még ragasztgatni sem kellett.

Visszatérve a gyerekekre: ha már ilyen jól belejöttünk a munkába, akkor jöhetnek a különböző gesztenye-bábok gyufaszálból, fogpiszkálóból, vagy épp sógyurmával ötvözve. Ez a süni például színes gyurmából készített fejet kapott, amit rá sem kell ragasztani a termésre. Egyszerűen csak simítsuk rá a gyurmát a gesztenye egyik felére. A tüskék fogpiszkálóból vannak.

 Íme még több ötlet:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek