Partly cloudy18 °C
2019. április 18. csütörtök Andrea
Menü

Fehér lesz idén a fehérvári karácsony?

Fehér lesz idén a fehérvári karácsony?
Ez a fehérvári hó is márciusi volt (Fotó: szekesfehervar.hu/Bácskai Gergely)

Ebben az évtizedben még nem volt fehér karácsony Székesfehérváron, és a 2000-es években is csak elvétve havazott az ünnepek környékén a városban. Idén javíthat(na) az időjárás, bár az előjelek nem éppen a legkedvezőbbek. Mit jósolnak a legnagyobb időjárási portálok? És a meteorológusok?

Minden decembernek három igazán fontos kérdése van:

 1. Mit hoz a Jézuska?
 2. Fehér lesz a karácsony?
 3. Hol szilveszterezünk?

Az elsőre és az utolsóra ebben a cikkben nem fogunk válaszolni, a középsőre viszont megpróbálunk. 

A cikk írásának napján (december 4., kedd) már elérhetőek a legnagyobb időjárással foglalkozó portálok olyan hosszú távú előrejelzései, melyekbe már beleesik a karácsony. Ezek alapján nagyjából belőhető, hogy milyen időjárás vár ránk az évből hátralévő néhány hétben, és még akár az is megtippelhető, vajon lesz-e hó az ünnepek környékén. 

Az időkép.hu 30 napos előrejelzése azt jósolja, hogy az egész december elég enyhe lesz. Javarészt egy hatalmas, összefüggő szürke felhő alatt készülődik majd Székesfehérvár a karácsonyra, amiből olykor érkezik némi csapadék is, de hó még véletlenül sem. A legtöbb, amire futja az adventi időszakban az a havas eső (11-én, 16-án, 18-án, 19-én, majd advent után 27-én). Szenteste napjára a portál borult időt jósol 1-3 fok közötti hőmérséklettel, míg karácsony első és második napjára is masszív ködöt várnak.

Az időkép.hu 30 napos előrejelzése (Fotó: idokep.hu)
Az időkép.hu 30 napos előrejelzése (Fotó: idokep.hu)

Ennél valamivel jobbak a kilátásaink a fehér karácsonyra az AccuWeather szerint. Ők is borult, felhős decembert várnak Fehérvárra és környékére, helyenként záporokkal és havas esővel. Igazi hóra szerintük leginkább december 21-én van némi esély: arra a péntekre havazást, esőt, jeget vagy havas esőt jósolnak. A lényeg az, hogy valami esni fog ezen a napon. Ezzel szemben december 24-re felhős időre számíthatunk, ahogy egy nappal későbbre is. Egyedül december 26-án van esély némi havas esőre a portál szerint.

Részlet az AccuWeather decemberi előrejelzéséből (Fotó: AccuWeather)
Részlet az AccuWeather decemberi előrejelzéséből (Fotó: AccuWeather)

Az egyik portál tehát többnyire ködöt, a másik felhős időt jósol esetleges havas esővel. Most akkor kinek higgyünk? Egy székesfehérvári amatőr meteorológus szerint leginkább egyiknek se. Úgy gondolja, hogy manapság nagy biztonsággal maximum 3-5 napra lehet időjárást előre jelezni.

– Bármely ezen időtávnál hosszabb előrejelzéseket közlő alkalmazást jelentős fenntartással kell kezelni – mondta Bán Balázs. – Minél nagyobb az időtáv, annál nagyobb a bizonytalanság. Vannak olyan időjárási helyzetek, mint például az erős magasnyomású képződmények, azaz anticiklonok, amelyek fennállásuk esetén akár hosszabb időre, 1-2 hétre is megtelepedhetnek például térségünk felett. Ilyenkor ez a 3-5 nap biztonságos előrejelzés akár egy-másfél hétre is nőhet, mivel ez eseménytelen, nyugodt, csendes, csapadékmentes időjárást jelent. Ha viszont ciklonok és azok frontjai uralják egy adott térség időjárását, akkor gyakorlatilag még pár órára előre sem könnyű az előrejelzés. Ilyenkor télen hatványozottan igaz ez. Főleg, ha 0 fok környékén táncol a várható hőmérséklet, akkor a halmazállapot is erősen kérdéses.

Vasárnaptól lehűlési folyamat indul, amelynek hossza még erősen bizonytalan, mértéke viszont elég jelentős lehet. Jövő héten komoly éjszakai fagyok, nappal is fagypont körüli maximumok várhatóak. Időnként kisebb havazások, hózáporok is előfordulhatnak, de jelentős havazással ennek ellenére sem érdemes számolni.

– Ha lehet hinni a modelleknek, akkor a két hétre előre is ellátó amerikai GFS modell azt valószínűsíti, hogy egyhetes lehet a lehűlés, utána újból enyhébb atlanti légtömegek jöhetnek. Amennyiben ez így lenne, akkor várhatóan az enyhébb, hómentes karácsonynak van jelenleg nagyobb esélye. Persze simán lehet az ellenkezője is a nagy időtáv miatt!

Bán Balázs megjegyezte, hogy a 2010-es években egyszer sem volt karácsonykor havazás Székesfehérváron, talán egy alkalommal volt pár centi fagyott hó a korábbi napok havazásaiból visszamaradóan. A 2000-es években néha havazott az ünnep egyik vagy másik napján, így ideig, óráig volt fehér a karácsony, ám szenteste napján abban az évtizedben sem volt hóesés. Emlékei szerint fehér, havazós, ráadásul fogcsikorgatós fehérvári karácsony valamikor a nyolcvanas évek közepén volt legutóbb, talán 1984-ben.

Vagyis úgy tűnik, hogy a fentiek alapján lehetetlen most megjósolni, hogy fehér lesz-e az idei karácsony Fehérváron, vagy sem. Úgyhogy marad a tippelgetés.

 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Keresik a legkreatívabb óvodát és iskolát
  Keresik a legkreatívabb óvodát és iskolát
 • Ilyet még tuti nem láttatok: fehérvári buszmentés a madarak szemszögéből
  Ilyet még tuti nem láttatok: fehérvári buszmentés a madarak szemszögéből
 • A lakáshitel-piac elérte a 2008-as szintet
  A lakáshitel-piac elérte a 2008-as szintet
 • Halálos baleset történt a 4-es főúton Monornál
  Halálos baleset történt a 4-es főúton Monornál
 • Népmesés szakmai workshop óvónőknek a Gárdonyiban
  Népmesés szakmai workshop óvónőknek a Gárdonyiban
 • MÁV: egyre több pótdíjat szednek be a bliccelőktől
  MÁV: egyre több pótdíjat szednek be a bliccelőktől
 • Rekordbevétellel kezdték az évet a budapesti fürdők
  Rekordbevétellel kezdték az évet a budapesti fürdők
 • Változik az üzletek nyitva tartása húsvétkor
  Változik az üzletek nyitva tartása húsvétkor

Eseménynaptár

 • Nem lesz sztrájk Ferihegyen
  Nem lesz sztrájk Ferihegyen
 • Ismeretlenek megtámadtak egy buszt Pakisztánban, tizennégy utast meggyilkoltak
  Ismeretlenek megtámadtak egy buszt Pakisztánban, tizennégy utast meggyilkoltak
 • Érdemes ellenőrizni a menetrendet: változik mától a közösségi közlekedés
  Érdemes ellenőrizni a menetrendet: változik mától a közösségi közlekedés
 • Bővül a játékfüggőség elleni program
  Bővül a játékfüggőség elleni program
 • Rossz helyzetben vannak a tojástermelők
  Rossz helyzetben vannak a tojástermelők
 • Idén is tart nyári napközis tábort a Fehérvári Állatotthon
  Idén is tart nyári napközis tábort a Fehérvári Állatotthon
 • Április 24-én és 25-én tartják az óvodai beiratkozást Fehérváron
  Április 24-én és 25-én tartják az óvodai beiratkozást Fehérváron
 • Hamarosan bezár a miskolci gyermekváros
  Hamarosan bezár a miskolci gyermekváros
 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  Vörösmarty Rádió élő adásban volt.