5 évnél régebbi cikk

Hogyan lehet tartós az újévi életmódváltás?
·SportHeti Fitt·Utolsó frissítés: undefined
Hogyan lehet tartós az újévi életmódváltás?
·SportHeti Fitt·Utolsó frissítés: undefined

Új év, új kezdet. Ez pedig arra sarkall minket, hogy változtassunk. Pletser Ádámot, a Cutler Fehérvár szakmai vezetőjét kérdeztük arról, hogyan tartsuk meg hosszú távon a motivációnkat.

Átlagosan minden második ember tesz valamilyen formában újévi fogadalmakat. A leggyakoribb újévi fogadalmak közé tartozik az életmódváltás, a sportolás elkezdése, esetleg újrakezdése. Nem csoda, hogy általában januárban megtelnek az edzőtermek. Azonban a fogadalmak negyedénél már az első hetekben elfogy az energia. Az embereknek pedig csak kis része képes pár hónapnál tovább küzdeni a vágyott állapot eléréséért. Pletser Ádámot, a Cutler Fehérvár szakmai vezetőjét kérdeztük arról, hogyan tartsuk meg hosszú távon a motivációnkat.

Nem egyszerű dolog az életmódváltás. A kezdeti lelkesedés gyorsan elkophat, ha nincs sikerélmény, vagy ha nem tudunk olyanokkal beszélgetni, akik az első időszak nehézségeit már túlélték, esetleg pont ugyanabban a cipőben járnak, mint mi. Az életmódváltás nem egy átmeneti állapot, hanem jó esetben valóban egy életre szól. Hullámvölgyek folyton lesznek, de valahogy mindig vissza kell kapaszkodni arra az útra, ami a cél felé vezet.

„A rövid távú diéta helyett a megoldást az életmódváltás jelenti. Kerülni kell a radikális változásokat, a koplalást. Megvan az elhatározás, hogy életmódot váltunk. Megvan a konditerem, megvan az edzésterv, van edzőfelszerelésünk, tudjuk az étrendet és teljesen fel vagyunk készülve – hétfőn kezdhetjük is az egészet! De ez nem elég. A dolog jelentős része fejben dől el. Ha ott nem változik semmi, akkor baj van: csak kívülről változunk, de belül ugyanazokkal a problémákkal küzdünk majd, mint eddig.” – mondja Pletser Ádám, a Cutler Fehérvár szakmai vezetője.

A sikeres életmódváltás a megfelelő célkitűzéssel kezdődik, hogy reális célt határozzunk meg önmagunknak. A motiváltság megtartásában sokat segít, ha apró részcélokat tűzünk ki, így gyakrabban érhetünk el sikerélményt, ami átsegít minket a nehezebb napokon is.

Nem az első alkalom a legnehezebb és nem is a tizedik. Akkor kell erősnek lenni, amikor már hónapok óta csinálod, és már egy kicsit kiengednél. Csak egy edzés marad ki. Aztán még egy. Végül inkább az egész hét, sőt az lesz a legjobb, ha a jövő hónapban újrakezded. Ezek azok a pillanatok, amikor valahogyan vissza kell evickélni arra az útra, amin a kezdet kezdetén elindultunk! Életmódot váltani ugyanis nem egy pár hetes tevékenység. Nálunk nagy sikerrel megy az Életmódklub komplex programja, ahol a résztvevőknek tizenkét héten keresztül segítünk gyakorlatilag mindenben.” – teszi hozzá a szakember.

Hét lépés a sikeres életmódváltásért
1. Radikális diéta helyett életmódváltás!
2. Tűzzünk ki reális célokat!
3. Tervezzünk lépésről lépésre! Határozzunk meg részcélokat!
4. Rendszeres étkezés egészséges alapanyagokból
5. Mozgás – edzés hetente többször
6. Ne sürgessük a változást!
7. Keressünk társaságot! Hasonló célokért könnyebb ketten vagy többen harcba szállni, ráadásul átsegíthetjük egymást a mélyponton!

További jótanácsokat találsz az alábbi videóban:

 

 

Borítókép: Tar Károly
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek