5 évnél régebbi cikk

2019 már az olimpiáról szól - Fehérváron is
Fehérvár Médiacentrum fotója2019 már az olimpiáról szól - Fehérváron is

Beköszöntött az új év, 2019 a sportban már a következő olimpia előéve lesz. Kvóták tucatjai kerülnek kiosztásra, idén fehérvári sportolók is biztosíthatják helyüket a 2020-as játékokon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2013. szeptember 7-én döntött a 2020-ban lebonyolítandó, sorban a XXXII. nyári olimpiai játékok  helyszínéről. A Madrid-Isztambul-Tokió hármasból végül a japán főváros lett a befutó, így a világ sportolói most azon dolgoznak, hogy jövőre ott lehessenek a lemenő nap országában.

Az indulási jogok, vagyis a kvóták kiosztása már megkezdődött, Magyarországról eddig két vitorlázó, a finn dingi osztályban szereplő Berecz Zsombor és a Laser Radialben versenyző Érdi Mária szerzett jogot az indulásra. A jövő évi olimpia szempontjából 2019 meghatározó lesz, hiszen az indulási jogok nagy részét már idén elnyerhetik a jól szereplő sportolók.

Szerencsés esetben már az idén lehet biztos fehérvári indulója is a tokiói játékoknak. Az elmúlt években öttusázóink jóvoltából szerepelt a királyok városa az ötkarikás játékokon, ez a helyzet a tokiói olimpia előtt sem változott. Idén ráadásul szeptember 2. és 9. között Budapesten rendezik a sportág világbajnokságát, ahol a legjobbak kvótát szerezhetnek, vagyis Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara és Demeter Bence egy jó szerepléssel hazai pályán juthatnak ki 2020 legnagyobb sporteseményére.

Ha a világbajnokságon nem sikerül, a világranglista helyezések is kvótához segíthetik a fehérváriakat, az itt rangsoroló pontokat pedig idén a királyok városában is gyarapíthatják reménységeink. Május 2. és 6. között ugyanis Székesfehérvár ad otthont az öttusázók Világkupa sorozata egyik állomásának, mely pontszerző versenyként szerepel az olimpiai kvalifikációs sorozatban. Vagyis az esztendő ötödik havában nem egy szimpla versenyen, hanem az olimpiára vezető út egyik fontos állomásán szurkolhatunk majd a duplán is hazai környezetben szereplő fehérvári versenyzőknek.

Idén egyébként nem csupán az öttusázók versengenek kvótáért Magyarországon rendezett világversenyen: az egyaránt Budapesten sorra kerülő áprilisi egyéni asztalitenisz-világbajnokságon és a júliusi vívó vb-n ranglistapontokat lehet szerezni, amelyekkel közelebb kerülhet a tokiói részvétel, míg az augusztusi, szegedi kajak-kenu vb-n közvetlenül osztanak kvótákat. A Magyar Olimpiai Bizottság összeállított egy részles versenynaptárt 2019-re, melyet ide kattintva tekinthettek meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek