5 évnél régebbi cikk

Cigicsikkmentes február az új kihívás!
Cigicsikkmentes február az új kihívás!

A csikk a második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyagszemét, amiből akár egyetlen darab 500-1000 liter vizet tud beszennyezni.

A dohányzás káros hatásait többé-kevésbé csak az szenvedi el, aki szívja a cigit. Dohányozni gyengeség, alapos módszerességgel véghezvitt öngyilkosság szenvedély, de a csikket hanyagul a világba küldeni módfeletti parasztság (a témát már a Hova pöcköljük a cigicsikket, ha igazán suttyók akarunk lenni? cikkünkben korábban kitárgyaltuk.) és haladó környezetszennyezés. 

A kihasznált cigicsikkek mostanra nemcsak úton, útfélen, parkban és virágágyásban hevernek, hanem kimutathatóan az óceánokban is, ami a legújabb vizsgálatok szerint károsabb a környezetre, mint a szívószálak. Egy eldobott cigicsikk akár 4000 féle kémiai vegyületet is tartalmazhat.

Érdekes, hogy bár Magyarországon is dívik a vakvilágba pöckölt csikk divatja, a magyar lakosság körében végzett nem reprezentatív felmérés szerint a többséget kimondottan zavarja a szétdobált cigicsikkek látványa. (forrás: hulladekvadasz.hu

A JÖN Alapítvány, a Füst-Öl téli kampánya egyik szemléletformáló elemeként cigicsikkmentes február címmel egész hónapos kihívást hirdet.

A cigicsikkekmentes február eseménye több olyan szemléletformáló elemet is tartalmaz, amelyben nemcsak a civilek aktivitását, kapcsolódását várják. Ilyenek a cigicsikktartó tárolók és egyedi kukák kihelyezése, mind több szemléletformáló cikk és figyelemfelkeltő videó készítése, és a témába vágó közösségi média posztoknál a #nemdobomel #cigicsikmentes hashtagek használatának ösztönzése. Download 4K Wallpapers movies, Raya and the Last Dragon, Soul 4K Ultra HD background.

Vagyis a JÖN Alapítvány a Cigicsikkmentes február alkalmával szeretné ráirányítani a lakosság figyelmét az eldobált cigicsikkek okozta súlyos környezetszennyező ártalmakra, így remélve azt, hogy minél kevesebben fogják az elszívott cigarettát eldobni, elpöckölni. Lehet csatlakozni!

Borítókép: airforcemedicine.af.mil
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek