5 évnél régebbi cikk

A dohányzási tilalom pozitív hatásai
Fehérvár Médiacentrum fotójaA dohányzási tilalom pozitív hatásai

Felmérés készült a 2012-ben megszületett dohányzási tilalom jótékony hatásairól, és kiderült, a pincérnők és megszületett gyermekeik a fő nyertesei a szigorításnak.

Hazánkban 2012-ben lépett életbe az a rendelet, amely dohányzási tilalom néven vonult be a köztudatba, és szabályozza a zárt terekben történő dohányzást. A szigorítás következtében tilossá vált a dohányzás többek között a kocsmákban, a szórakozóhelyeken, a munkahelyeken és a közforgalmú intézményekben.

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontja és az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársai most a hét éve életbe lépett szigorítás hatásait vizsgálták, és ezek igazolni látszanak az akkori törvényi szabályozás helyességét. A kutatás főleg a vendéglátó iparban dolgozó női munkavállalókra gyakorolt hatást nézte, kiemelten fókuszálva a dolgozó nők gyermekeinek születéskori egészségére.

A felszolgálóként, pincérként dolgozó nők újszülöttjeinek egészségi mutatóinál a szigorítás előtti és utáni időszak között bekövetkező változást hasonlították össze egy kontrollcsoport hasonló adataival. Érdekesség, hogy a kontrollcsoport kiválasztásánál is igen alaposak voltak a kutatók, hiszen igyekeztek olyan munkahelyeken dolgozó nőket bevonni, akiknek munkája hasonlít a felszolgálók, pincérek, pultosok feladatköréhez, ám azt már a szabályozás előtt is füstmentes környezetben végezték. A fenti kritériumok alapján a kontrollcsoportot végül a kereskedelemben és szolgáltatási szektorban dolgozók (például bolti eladók, pénztárosok, fodrászok, kozmetikusok) újszülöttjei alkották. 

Az eredmények pedig egyértelműen pozitív változást mutattak a korábbiakhoz képest, javult az immár füstmentes környezetben dolgozó nők újszülöttjeinek egészsége. Megnövekedett az átlagos születési súly, ugyanakkor jóval kevesebb baba jött világra a 2500 grammban meghatározott alacsony születési súly alatti testtömeggel. A koraszülések is csökkentek, csakúgy, mint a csecsemőhalálozás gyakorisága.

A tanulmány a születéskori egészségi állapot javulásának egy fő okaként a passzív dohányzás megszűnését jelöli meg, másrészt párhuzamot von a 2012-es rendelkezés dohányzási szokásokra mért hatásaival. Ez alapján az érintettek jóval tudatosabban készültek az anyaságra, átgondolva és megváltoztatva korábbi dohányzási szokásaikat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek