Ezért elengedhetetlen minden szivarosnak egy párásító
Ezért elengedhetetlen minden szivarosnak egy párásító
Ezért elengedhetetlen minden szivarosnak egy párásítóA szivarok tökéletes minősége akkor is kulcskérdés, ha esetleg hosszabb ideig állnak egy humidorban. A párásítók abban segítenek, hogy ilyenkor is fennmaradjanak az ideális körülmények.
Hogyan működnek a párásítók?
Ahány szivar, annyiféle igény a nedvességtartalom kapcsán. Vannak olyan szivarok, amelyek magas páratartalomban őrzik meg a minőségüket (például 72%-on). Más füstölnivalók azonban lényegesen alacsonyabb, például 65%-os páratartalmat igényelnek.
A Humidorshop.hu kiegészítői között ennek megfelelően többféle párásítóval is találkozhatunk. Igazán jó választásnak számítanak az úgynevezett kétutas párásítók. Ezek a termékek túl magas páratartalom esetén csökkentik a humidor nedvességtartalmát, alacsony érték esetén pedig felveszik a nedvességet a külvilágból.
Ennek köszönhetően egy kétutas párásító képes kb. +/-2,5%-os relatív páratartalmon belül tartani a szivartartót. Hogy miként? A titok nyitja a fordított ozmózisos membránban rejlik. Bár az eljárás alapvetően arra való, hogy a tengervízből kinyerjék a sótartalmát, manapság más célokra is használják. Például a múzeumokban a műkincsek megóvására.
Miért gond a túlzott nedvesség és szárazság?
Elsősorban természetesen azért, mert a túl magas vagy túl alacsony páratartalom döntően befolyásolja a szivar élvezeti értékét. A nedvesség azonban nagyobb gondokat is okozhat. A magas páratartalom ugyanis kifejezetten kedvez a baktériumoknak és a penészgombáknak.
Mondani sem kell: egy penészes vagy fertőző szivarra senki sem gyújt rá szívesen. Nem is tanácsos, hiszen akár egészségkárosodást is okozhat!
A minőségi, kétutas párásítókkal ilyen probléma nem léphet fel: mindig, minden körülmények között tökéletes biztonságot szavatolnak. Ehhez ráadásul semmilyen kiegészítőre, így desztillált vízre vagy propilén-glikol folyadékra sincs szükség.
Hogyan lehet kiválasztani az ideális párásítót?
Hogy pontosan mennyi párásítóra is van szükség, azt elsősorban a humidor mérete határozza meg. Egy nem túl nagy, azaz 5-25 szál szivaros doboznál elegendő lehet egyetlen párásító. Ha közepes a szivartartó (25-50 szál), akkor már érdemes két darab párásítót belehelyezni.
A méretes, 50-100 szivar tárolókapacitású humidoroknál pedig legalább kettő, de inkább négy párásító a jó választás.
Arra is ügyelni kell, hogy időnként kicseréljük a párásítókat. Ez persze a párásító minőségétől is függ, alapszabályként azonban elmondhatjuk, hogy 60-90 nap után már célszerű cserélni őket.
Ezt legkönnyebben tapintással ellenőrizhetjük: ha a párásító keménnyé vált, ideje újakat beszerezni. Ha pedig fontos a minőség, válasszunk az olyan megbízható márkák párásítói közül, mint például az amerikai Bodeva.



