2 évnél régebbi cikk

Ezért elengedhetetlen minden szivarosnak egy párásító
·Vásárlásdohányzás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
humidorshop.hu
Ezért elengedhetetlen minden szivarosnak egy párásító
·Vásárlásdohányzás·Utolsó frissítés: undefined

Minden szivaros tudja, hogy a szivarok nedvességtartalma alapvetően meghatározza a dohány ízét. Nem szerencsés, ha a szivar túl száraz, ugyanakkor a nedves szivar sem valami nagy élmény.

A szivarok tökéletes minősége akkor is kulcskérdés, ha esetleg hosszabb ideig állnak egy humidorban. A párásítók abban segítenek, hogy ilyenkor is fennmaradjanak az ideális körülmények.

Hogyan működnek a párásítók?

Ahány szivar, annyiféle igény a nedvességtartalom kapcsán. Vannak olyan szivarok, amelyek magas páratartalomban őrzik meg a minőségüket (például 72%-on). Más füstölnivalók azonban lényegesen alacsonyabb, például 65%-os páratartalmat igényelnek.

A Humidorshop.hu kiegészítői között ennek megfelelően többféle párásítóval is találkozhatunk. Igazán jó választásnak számítanak az úgynevezett kétutas párásítók. Ezek a termékek túl magas páratartalom esetén csökkentik a humidor nedvességtartalmát, alacsony érték esetén pedig felveszik a nedvességet a külvilágból.

Ennek köszönhetően egy kétutas párásító képes kb. +/-2,5%-os relatív páratartalmon belül tartani a szivartartót. Hogy miként? A titok nyitja a fordított ozmózisos membránban rejlik. Bár az eljárás alapvetően arra való, hogy a tengervízből kinyerjék a sótartalmát, manapság más célokra is használják. Például a múzeumokban a műkincsek megóvására.

Miért gond a túlzott nedvesség és szárazság?

Elsősorban természetesen azért, mert a túl magas vagy túl alacsony páratartalom döntően befolyásolja a szivar élvezeti értékét. A nedvesség azonban nagyobb gondokat is okozhat. A magas páratartalom ugyanis kifejezetten kedvez a baktériumoknak és a penészgombáknak.

Mondani sem kell: egy penészes vagy fertőző szivarra senki sem gyújt rá szívesen. Nem is tanácsos, hiszen akár egészségkárosodást is okozhat!

A minőségi, kétutas párásítókkal ilyen probléma nem léphet fel: mindig, minden körülmények között tökéletes biztonságot szavatolnak. Ehhez ráadásul semmilyen kiegészítőre, így desztillált vízre vagy propilén-glikol folyadékra sincs szükség.

Hogyan lehet kiválasztani az ideális párásítót?

Hogy pontosan mennyi párásítóra is van szükség, azt elsősorban a humidor mérete határozza meg. Egy nem túl nagy, azaz 5-25 szál szivaros doboznál elegendő lehet egyetlen párásító. Ha közepes a szivartartó (25-50 szál), akkor már érdemes két darab párásítót belehelyezni.

A méretes, 50-100 szivar tárolókapacitású humidoroknál pedig legalább kettő, de inkább négy párásító a jó választás.

Arra is ügyelni kell, hogy időnként kicseréljük a párásítókat. Ez persze a párásító minőségétől is függ, alapszabályként azonban elmondhatjuk, hogy 60-90 nap után már célszerű cserélni őket. 

Ezt legkönnyebben tapintással ellenőrizhetjük: ha a párásító keménnyé vált, ideje újakat beszerezni. Ha pedig fontos a minőség, válasszunk az olyan megbízható márkák párásítói közül, mint például az amerikai Bodeva.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek