4 évnél régebbi cikk

Képernyőidő: mobilunk és a vele töltött idő kapcsolata
Fehérvár Médiacentrum fotójaKépernyőidő: mobilunk és a vele töltött idő kapcsolata

Az, hogy ki mennyit nyomkodja a kütyüjét elég szubjektív. Mint ahogy az is, hogy a mobilunkkal töltött időt mennyire vesszük szigorúan. Bár az is igaz, hogy sokan nem is gondolunk bele, mennyi is a mobilunkkal napi szinten eltöltött idő. És itt most nem kizárólag arra gondolok, hogy mennyit beszélgetünk telefonon.

Az már évek óta egyértelmű, hogy az okostelefon elsődleges felhasználási területe rég nem a telefonálás. Úgy is lehetne mondani, hogy az okostelefon telefonálási funkciója már csak egy - és korántsem a legfontosabb - a sok funkció közül. A felhasználók zöme inkább a közösségi oldalakat, az e-mailt, a fotózást és a netes böngészést használja készülékén. A klasszikus telefonálás már csak sokadrangú lehetőség.

És éppen ez a megváltozott felhasználási terület, ami rossz hatással van ránk, emberekre. Nem igazán szeretnék belemenni egy szociológiai elemzésbe, vannak erre sokkal szakavatottabbak is. Azonban az laikusként is látható, hogy az okostelefon rettentően időrabló tud lenni. Hogy ez mennyire így van, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a Google után már egyre több gyártó és szoftvercég is foglalkozik a témával.

Ennek egyik kézzel fogható jele, hogy már az Androidban és az iOS-en is vannak olyan beállítási opciók, melyekkel monitorozhatjuk a telefonunkkal töltött időt. Sőt, egyre több alternatív lehetőség is rendelkezésünkre áll, melyek segítségével igencsak meghökkentő adatokkal szembesülhetünk.

Az, hogy mennyi is lenne az ideális napi okostelefon-használati idő - vagyis egyszerűen mondva képernyőidő -, azt elég nehéz belőni. Erről a nagy fejlesztő cégek sem akarnak pontosat publikálni. Már miért is tennék, ők valahol ellenérdekeltek a témában. Azonban az is igaz, hogy jobb elébe menni a dolgoknak és a felhasználó kezébe adni egy eszközt, mellyel saját maga figyelheti a képernyőidejét, sem mint azt megvárni, hogy ezt is a gyártók és fejlesztők nyakába varrja a világ.

Így aztán ebben a témában magunkra maradtunk. De a lehetőség adott, hogy figyeljünk, mennyit kockulunk a kijelző előtt. Erre pedig jó lehet az újabb verziós iPhone-ok gyárilag elérhető Képernyőidő funkciója, vagy az Android legújabb verziójában a Digitális Egyenleg menüpont. Mindkettő esetében napokra vagy hetekre lebontva percre pontosan követhetjük, mennyit töltöttünk telefonunk nyomkodásával.

Az AntiSocial nevű alkalmazás egy a sok lehetséges variációból, mellyel naplózhatjuk, mennyit nyomkodtuk a telefont.

Ha telefonunk saját operációs rendszere még nem támogatja ezt a menő lehetőséget, akkor sincs okunk aggodalomra. Vannak olyan utólag telepíthető alkalmazások, melyek akár még többet is nyújtanak a gyári lehetőségnél. Ilyen például az AntiSocial nevű alkalmazás is, mely az egyszerű monitorozásnál sokkal többet kínál. Segítségével még akár csökkenthetjük is a képernyő előtt elütött időnket.

De, hogy mennyi is az elfogadható vagy éppen ideális képernyőidő? Nos, ez azért nyilván szubjektív. De létezik olyan felmérés, mely szerint az ideális telefonnyomkodással töltött idő kb. 2 óra, napi szinten. Hogy ez mennyire sok vagy kevés, nem tudom, az én heti átlagom 2 óra 18 perc volt az elmúlt héten.

Persze volt ennél jóval több is már. Viszont kevesebb, mint 2 órát még sosem mutatott a kijelző, pedig kocka létemre nem vagyok (annyira) telefonfüggő. Azonban száz szónak is egy a vége: ne engedjünk a nagykijelzős csábítónak, szakítsunk időt a személyes kapcsolattartásra, és ne kockuljunk a telefon előtt hosszú órákat!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek