Partly cloudy9 °C
2020. február 22. szombat Gerzson
Menü

Passzold vissza Tesó! - Dobd ki nem használt mobilodat, és mentsd meg a gorillákat!

A Jane Goodall Intézet akciója a veszélyeztetett állatfajok élőhelyének megmentésere hívja fel a figyelmet. Nincs más dolgotok, mint előbányászni régen használt mobiltelefonod, és kidobni a többek között Székesfehérváron is található szelektív gyűjtőkukák egyikébe, így bányászás helyett újrahasznosítással állítják elő a telefonokhoz szükséges alapanyagot. Egyszerű, de nagyszerű, ám ezzel számos állatot menthettek meg.

A Jane Goodall Intézet az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közreműködésével közös kampányt indított, amely a Magyarországon található, de már nem használt mobiltelefonokat célozza meg. Az emberek többsége ezeket a ketyeréket a leglehetetlenebb helyekre pakolgatja, ahol aztán hosszú éveket húznak le, majd miután értéküket vesztik, a kukában landolnak. Pedig, pedig... nem is sejtitek, milyen értékes kincs lakozik bennük.

Hogy miről is beszélek? Hát a koltán ércről, amely elsősorban a mobiltelefonok előállításához szükséges, és Afrikában, a veszélyeztetett fajok (pl. gorillák és csimpánzok) élőhelyén bányásszák, felemésztve ezzel az erdőket. Ezt az igencsak káros folyamatot szeretné megfékezni a most indult kezdeményezés, amely során újrahasznosítás céljából összegyűjtik az elavult készülékeket.

A Jane Goodall Intézet arra kér mindenkit, hogy nézzen körül otthonában, bányássza elő nem használt mobiljait, keressen egy gyűjtőpontot, és dobja be azokat a kihelyezett dobozokba.

Passzold vissza Tesó! - Dobd ki nem használd mobilodat, és ments meg a gorillákat!

Ilyen és ehhez hasonló dobozokat keressetek! (Fotó:intermetal.hu)

Jó, jó, de miért van szükség a mobiltelefonok újrahasznosítására?

A koltán nevű ércből nyerik ki a tantál nevű fémet. Ezt kondenzátorbevonatok készítésére használják, így megtalálható többek között a mobilokban, a laptopokban, GPS-ekben és táblagépekben is.

A világ koltán-készletének 80%-a Afrikában található, ezen belül is a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ugyanott, ahol a hegyi gorillák, keleti síkvidéki gorillák, bonobók, illetve a csimpánzok is tengetik mindennapjaikat. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a koltán bányászata: az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be.

2018-ban 5,1 milliárd mobil jutott 7,6 milliárd emberre. Számítások szerint, ha a növekedés ebben az ütemben folytatódik, 2025-re a 8,6 milliárdnyi emberből 5,9 milliárd előfizető lesz. Ebből következően 2020-ra a koltán-kereslet meghaladhatja az 1000 tonnát is.

Ha azonban a használt mobiltelefonokban található ásványok újrahasznosítják, akkor ezen ércek bányászata remélhetőleg csökkenni fog.

Hova dobjuk a nem használt készülékeket Székesfehérváron?

Magyarországon eddig számos intézmény jelezte részvételi szándékát az akcióban, így a meglévők mellé a közeljövőben jó pár újabb kukát helyeznek ki. Ezek pontos helyszíneiről, indulásukról a Passzold vissza Tesó! hivatalos Facebook-oldalán, illetve az alábbi térképen találhattok infókat.

A térkép szerint Székesfehérváron egyelőre két helyszínen található speciális hulladékgyűjtő: a Felsővárosi Óvoda Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvodájában, illetve a Fő utcai található Cafe Frei kávézóban (teáikról készült cikkünket ide kattintva olvashatjátok el), amely bár jelenleg felújítás alatt áll, elmondásuk szerint, amint újranyit a hely, visszakerül a dobozka. Ezen kívül nincs rajta a térképen, de megtudtuk, hogy a nemrég nyílt, Alba Plazában található Cafe Frei is kihelyezett gyűjtőkukát. A kávézó tájékoztatásából az is kiderült, hogy nemcsak a fehérváriakban, hanem az összes Cafe Frei-ben található gyűjtőpont, így ha más településeken jártok, elsősorban ott keressétek őket.

A Felsővárosi Óvoda Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvodájában található hulladékgyűjtő (Fotó: Pál Loránd)
A Felsővárosi Óvoda Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvodájában található hulladékgyűjtő (Fotó: Pál Loránd)
Az Alba Plazában található Cafe Frei-nél kihelyezett kuka (Fotó: Pál Loránd)
Az Alba Plazában található Cafe Frei-nél kihelyezett kuka (Fotó: Pál Loránd)

Ha valaki szeretne gyűjtőpontot a munkahelyén, az irodaházban, ahol dolgozik, esetleg az iskolában, ahol tanul, vagy akár egy rendezvényen tudja biztosítani a Jane Goodall Intézet számára a megjelenést, és meg is hirdeti a leadás lehetőségét, akkor bátran keresse meg őket az info@janegoodall.hu e-mail címen.

A zárt dobozokban összegyűlt használt telókat az Inter-Metal Recycling Kft. fogja újrahasznosításra átvenni, ahol zárt láncolaton keresztül kerül feldolgozásra, vagyis senki nem fogja eltulajdonítani a készülékeket, netalántán az abban lévő adatokat megszerezni.

A Passzold vissza Tesó! programba való jelentkezéshez ide kattintva találjátok meg a kitöltendő űrlapot.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • A gyerekek egyharmada nem reggelizik - derül ki egy kutatásból
  A gyerekek egyharmada nem reggelizik - derül ki egy kutatásból
 • Új, közvetlen áruforgalmi légijárat indul Szöul és Budapest között
  Új, közvetlen áruforgalmi légijárat indul Szöul és Budapest között
 • Továbbra sincs megállapodás az Unió új költségvetéséről
  Továbbra sincs megállapodás az Unió új költségvetéséről
 • BKV: elvi megállapodás a 10 százalékos átlagos béremelésről
  BKV: elvi megállapodás a 10 százalékos átlagos béremelésről
 • Új lakóval gyarapodott a Szegedi Vadaspark
  Új lakóval gyarapodott a Szegedi Vadaspark
 • Novellaíró pályázatot hirdetetett a Fekete Sas és a Vörösmarty Társaság
  Novellaíró pályázatot hirdetetett a Fekete Sas és a Vörösmarty Társaság
 • Február 28-a a Kalevala és a finn kultúra napja
  Február 28-a a Kalevala és a finn kultúra napja
 • Óperenciás mesemondó versenyre várják a jelentkezéseket
  Óperenciás mesemondó versenyre várják a jelentkezéseket

Eseménynaptár

 • Farsangi mulatság az Arany Jánosban - a Vasvári Pál Gimnázium diákjai adtak műsort
  Farsangi mulatság az Arany Jánosban - a Vasvári Pál Gimnázium diákjai adtak műsort
 • Fülöp Gyula nyugalmazott múzeumigazgatóra emlékeznek a Városházán
  Fülöp Gyula nyugalmazott múzeumigazgatóra emlékeznek a Városházán
 • Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten szív- és érrendszeri betegségek kezelésére
  Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten szív- és érrendszeri betegségek kezelésére
 • A feltételes szabadlábra helyezésről is lesz kérdés a nemzeti konzultációban
  A feltételes szabadlábra helyezésről is lesz kérdés a nemzeti konzultációban