5 évnél régebbi cikk

Eddig soha nem hallott fehérvári dalok hanganyaga is felkerült egy ingyenes archívumba
Fehérvár Médiacentrum fotója
Wikipedia
Eddig soha nem hallott fehérvári dalok hanganyaga is felkerült egy ingyenes archívumba

Hatvankilenc fehérvári felvétel is meghallgatható a Hungaricanára a napokban feltöltött hanganyagok között. Az egykor itt élők harminc, negyven, ötven vagy akár száz éve énekelték fel ezeket a népdalokat.

A Dombon van a Náni néni lakása, a Fehérvári nagytemplomba vagy a Fehérvári födeles nyitval van a kapuja kezdetű népdalokat is meg lehet hallgatni a Hungaricana világviszonylatban is egyedülállónak számító hangarchívumában. A térképes adatbázisba a napokban töltöttek fel több mint 12 ezer órányi felvételt, ami nagyjából 200 ezer dallamot jelent. Ezek között van jópár, amit Székesfehérváron vagy környékén vettek fel. 

Ha Fehérvárra szűkitjük a térképes keresést, akkor összesen hatvankilenc felvételt lehet ingyen meghallgatni, ezek között vannak az előbb már említett népdalok is. Többségüket még 1958. július 15-én rögzítették a Felsővárosban, de a dalok között beszélgetéseket is meghallgathatunk. Ezen kívül találhatunk az archívumban városunkban felvett dalokat 1964-ből, 1970-ből és 1977-ből is. 

Nemcsak Székesfehérvárról, hanem a környező településekről származó felvételek is akadnak a Hungaricanán: a teljesség igénye nélkül Pákozdról és Kápolnásnyékről kilenc-kilenc, Sárszentmihályról és Moháról három-három, de például Seregélyesről hetvenkét további dalt hallgathatunk meg, amit helyiek énekeltek fel magnóra. 

A Zenetudományi Intézet Hangarchívumát ide kattintva lehet elérni. Ennél valamivel jobb móka a hangtérképet böngészni, és ezen barangolva belehallgatni az évtizedekkel ezelőtti felvételekbe. 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek