5 évnél régebbi cikk

Zúzós dubstep a szúnyogok ellen
Fehérvár Médiacentrum fotójaZúzós dubstep a szúnyogok ellen

A tudósok ismét kimutatták, hogy tíz emberből négy az hat. No, meg hogy a szúnyogok nem bírják Skrillex zenéjét. Itt a vérszívók elleni harc újabb fegyvere?

Megszokhattuk már, hogy a világ tudósai igen széles körben kutakodnak bizonyos problémák megoldása érdekében. A szúnyogok kellemetlen jelenléte, csípése, valamint az általuk terjesztett betegségek igen masszív és komoly fejtörést okozó kérdéskört jelentenek, melyre az eddig próbált, úgymond hagyományos ellenlépések nem nyújtottak teljes körű megoldást.

A Malajziai Egyetem kutatói így új szemszögből, eddig nem vizsgált módszereket kipróbálva igyekeztek megtalálni a repkedő vérszívók távoltartásának kérdését. A BBC beszámolója szerint a tudóscsapat nem viccelt, rögtön egy, a szárnyas zümmögők között nagyvadnak számító fajjal, az egyiptomi csípőszúnyoggal (Aedes aegypti) kezdett kísérletezni.  A kutatók azért is választották ezt a szúnyogfajt, mert ezek egyedei terjesztik a dengue- és sárga-, továbbá a Chikungunya-lázat is, vagyis igen komoly ellenségnek számítanak az ember egészségével szemben.

A maláj kutatók a zene szúnyogokra gyakorolt hatását tesztelték, a műfajok és irányzatok között evickélve végül eljutottak a karistolós dubstep-ig, azon belül pedig Skrillex zenéjéig. Skrillex, alias Sonny John Moore 1988-ban látta meg a napvilágot az Egyesült Államokban, ahol ez elmúlt években elismert zenei producerré lépett elő. És mint kiderült, az egyiptomi csípőszúnyog legnagyobb ellenségévé.

A Malajziai Egyetem munkatársai ugyanis rájöttek, hogy Skrillex különleges tánczenéje (főleg a "Scary Monsters And Nice Sprites" című nóta) erős hatással van a érszívókra. A dal nem hogy zavarta, szó szerint kínozta a szúnyogokat, melyek hanyatt-homlok (már ha van homlokuk persze) menekültek a dal hallatán. A zene lejátszása közben nagy mértékben csökkent a szexuális aktivitásuk, kevesebbszer csíptek, és így kisebb eséllyel is szívtak vért az áldozatukból.

Az Acta Tropica oldalán már megjelent a tanulmány, a tudósok szerint a különböző hangtartományok vizsgálata még hozhat a kérdésben érdekes felfedezéseket, azt azonban bátran ajánlják: a nyári melegben döngicsélő vérszívók ellen bátran kapcsoljuk be Skrillex zenéjét, mert egyértelműen hatásos!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek