Partly cloudy25 °C
2019. július 16. kedd Valter
Menü

A biztonságos közlekedésre való nevelést már óvodás korban el kell kezdeni

A biztonságos közlekedésre való nevelést már óvodás korban el kell kezdeni
Gyerekeket tanítottak a kulturált közlekedésre (Fotó: Molnár Artúr)

Erre hívta fel a figyelmet az a közlekedésbiztonsági témanap is, melyet gyerekeknek tartottak Székesfehérváron május 10-én, pénteken. Amit pedig itt megtanultak, jó lenne, ha felnőttként sem felejtenék el. A gyerekeket játékos formában, a felnőtteket pedig egy zenés klippel igyekeznek mostanában emlékeztetni erre.

Kerékpárosok, autósok, gyalogosok - mindannyian sokan vagyunk a városban, és mindenki szeretne biztonságban eljutni az úti céljához. Ehhez pedig elsősorban a szabályok ismeretére és betartására van szükség, és folyamatos odafigyelésre minden fél részéről. Ezt kell észben tartanunk már akkor, amikor először fogjuk kézen az addig babakocsiban ülő két-három éves gyermekünket, és indulunk el vele sétálni. És akkor is, ha autóval vagy kerékpárral igyekszünk éppen a munkába vagy bevásárolni.
A biztonságos közlekedésre sokszor, sok fórumon igyekeznek újra és újra a figyelmet. Mert kell, mert még mindig hibázunk (ami egyenlő a veszélyteremtéssel), és mert van, amit tényleg nem lehet elégszer elismételni.

Május 10-én, pénteken ismét több ilyen figyelemfelhívó akcióba botlottunk. A legkisebbeknek a székesfehérvári önkormányzat, a rendőrség és a Közlekedéstudományi Egyesület tartott rendezvényt, csatlakozva a Közlekedési Kultúra Napja országos kezdeményezéséhez.

Ezt a kis eseményt azért rendeztük, hogy Fejér megyében is felhívjuk a figyelmet a közlekedésbiztonság fontosságára. Négy állomást építettünk fel az óvodás és iskolás gyerekeknek, melyeken tréfás, egyszerű ügyességi játékos feladatokat, kvízeket kellett megoldaniuk.” - mondta Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának megyei igazgatója.
A rendezvényt 2015-ben hívták életre. A hagyományteremtő eseményen a közlekedésbiztonság iránt elkötelezett szervezetek országszerte várták hasonló programokkal az érdeklődőket. A nagy sikerre való tekintettel várhatóan a város jövőre is csatlakozik az országos programsorozathoz és lesz 2020-ban is közlekedésbiztonsági nap. Az eseményt a Fehérvár Televízió kamerái is megörökítették:

Ugyanezen a napon a felnőttek számára egy látványos videóklip került bemutatásra, mely az ittas vezetés veszélyeire hívja fel a figyelmet – utóbbi sajnos szintén állandóan létező veszélyforrás. Visszaszorítására az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB), a HEINEKEN Hungária és az Intim Torna Illegál zenekar egyedülálló összefogásában született meg a Feltöltve című dal videóklipje, melyben közreműködik az Készenléti Rendőrség rezesbandája is. A Feltöltve című dal klipjének kulcsfigurája egy felelős kocsmáros, aki a vendégeit is arra biztatja, hogy ne autóval menjenek haza, ha felöntöttek a garatra. A klipben megelevenedik egy ittas sofőr okozta baleset, a sérülések és néhány pillanatra láthatjuk a helyszínelésen dolgozó rendőröket és embert próbáló munkájukat is.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010. évi 11,5%-ról 2018 végére 8,5%-ra változott az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya, vagyis napjainkban minden tizenkettedik személysérüléses közúti balesetet okozott ittas személy. 

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Ez is van

 • „Kölykök a hátsó udvarban…” - a Nuntius zenekar ad koncertet
  „Kölykök a hátsó udvarban…” - a Nuntius zenekar ad koncertet
 • Furcsa kérés - drogos alligátoroktól tartanak Amerikában
  Furcsa kérés - drogos alligátoroktól tartanak Amerikában
 • Ukrán nyelvtörvény - életbe lépett
  Ukrán nyelvtörvény - életbe lépett
 • Végső búcsút vettek Horváth Ádámtól
  Végső búcsút vettek Horváth Ádámtól
 • Drágulnak az üzemanyagok
  Drágulnak az üzemanyagok
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. július 16.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. július 16.
 • Híresek és képek - Izinger Katalin tart tárlatvezetést
  Híresek és képek - Izinger Katalin tart tárlatvezetést
 • Másfél milliárdos segítség - korszerűbb felszereléssel dolgozhatnak a mentők
  Másfél milliárdos segítség - korszerűbb felszereléssel dolgozhatnak a mentők

Eseménynaptár