4 évnél régebbi cikk

A fehérvári Aldinál is lesz elektromosautó-töltő
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fejes Márton/aldi.hu
A fehérvári Aldinál is lesz elektromosautó-töltő

Néhány hónapon belül Fehérváron is lesz elektromosautó-töltő az Aldi parkolójában. Az áruházlánc és az E.On több mint száz üzlethez telepít töltőpontot. Az első hat oszlopot Nyíregyházán építették ki.

Országos elektromosautó-töltő hálózatot épít ki az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. és az E.On Hungária - jelentették be a cégek képviselői az első töltőpont átadásán csütörtökön Nyíregyházán.

Bernhard Haider, a kereskedelmi üzletlánc ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: tavaly kötöttek együttműködési megállapodást a hálózat kiépítésére, a töltőoszlopokat 123 magyarországi Aldi-üzlet parkolójában helyezik el. A fejlesztés eredményeként 75 városban 360 új elektromosautó-töltőpont létesül, ezzel egyharmadával emelkedik a Magyarországon rendelkezésre álló töltőhelyek száma - ismertette Tóth Béla, az E.On igazgatósági tagja. Elmondta, Magyarországon 2018-ban 1284 elektromos autót helyeztek forgalomba, ez önmagában annyi, mint Csehországban és Lengyelországban együttvéve.

A hálózatba a tervek szerint Szolnokot, Debrecent, Pécset, Székesfehérvárt, Veszprémet, Győrt és Sopront is bekapcsolják; ez a nyár közepéig további tíz töltőoszlopot jelent, melyek fele a tervek szerint 25 kW teljesítményű DC töltő lesz, igazodva az adott ALDI áruház településen belüli elhelyezkedéséhez, a vásárlók igényeihez és a helyben már elérhető elektromosautó-töltési lehetőségekhez.

A felsorolt hét városban összesen huszonhárom Aldi működik, vagyis a tervezett tíz töltőoszlopot ennyi üzlet között kell elosztani. A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy mindegyik városban egy kiválasztott üzlethez biztosan kerül töltőállomás, és három olyan város szerepel a listában, ahol 2-2 áruházhoz telepítenek elektromosautó-töltőt. Kerestük az Aldit, hogy Székesfehérvárra melyik bolthoz és hány oszlopot terveznek, de egyelőre még nem kaptunk választ. Amint sikerült többet megtudnunk, frissítjük a cikket. 

Az E.On közlése szerint az Aldi áruházaknál kialakított töltőoszlopoknál ingyenesen lehet tölteni az elektromos járműveket. Az energiavállalat tervei szerint 2019 végéig kidolgozza azt a rendszert, amely a közterületi elektromos töltőit az otthoni töltési lehetőséggel kombinálja. A két vállalat együttműködése a töltőhálózat kiépítésére és üzemeltetésére tíz évre szól, és további öt évvel meghosszabbítható.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek