4 évnél régebbi cikk

Milyen hatással vannak az ételallergiák a hajunkra?
Fehérvár Médiacentrum fotója
zeny.iprima.cz
Milyen hatással vannak az ételallergiák a hajunkra?

Gluténérzékenység, laktózintolerancia, inzulinrezisztencia - biztos, hogy mindegyikünknek van a környezetében valaki, aki ezekkel küszködik. Hajunk állapota ezt is tükrözheti: így jelzik a fejbőr tünetei, milyen kivizsgálásokra érdemes elmennünk!

Ha a szervezetünk rosszul tolerál valamilyen ételösszetevőt, de esetleg nem is tudunk róla, és továbbra is fogyasztjuk, akkor ez előbb-utóbb gyulladásos állapotokat idéz elő. Ez nem kizárólag emésztő szervrendszeri tünetekben nyilvánul meg, hiszen a vérben zajló folyamatok a hajhagymákra is hatással vannak. Egyszóval a szakértő szem fejbőrünk, hajunk állapotán is észreveheti, ha gond van, és érdemes szakorvoshoz fordulni a megfelelő kivizsgálásért.

Az egyik nagyon általános probléma az inzulinrezisztencia. „ Nem jó ezt kimondani, de a különféle ételallergiák ma már népbetegséggé váltak. Az általuk előidézett gyulladásos állapot pedig sokszor az alapja lehet olyan betegségeknek, mint a PCOS, a meddőség vagy az endometriózis. - hangoztatta Álland Tünde hajgyógyász, fodrász. - A magam módszereivel azt igyekszem elérni, hogy az emberek legalább tudják, mi miatt van valami bajuk, és kezdjenek el tenni ellene.”

Mint Tündétől megtudtuk, az inzulinrezisztencia jelei lehetnek a nagyon zsíros fejbőr, a töredezett, porózus, elvékonyodott hajvégek, a korpásodás. A fejbőr tüneteinek külső kezelése mellett ilyenkor nem árt egy komoly, terheléses vércukor- és inzulinszint-vizsgálat. „A szervezetünk működésében elengedhetetlen szerepet játszik a vércukor szintünk, melynek szabályozásáért a hasnyálmirigy által termelt inzulin felelős. Ez hormonként segíti a sejtekbe a cukor beépülését, mely az energiánkat, jó közérzetünket adja. Inzulinrezisztencia esetén ez a beépülés kevésbé sikeres, a sejtek éheznek, a szervezet pedig egyre több inzulint termel a vérünkben. Ez a folyamat lassan gyulladást hoz létre a szövetiekben és a sejtekben. Ha a koleszterinszintünk egy kicsivel magasabb a normálisnál, az is utalhat inzulin eltérésre.”

Tejcukor és gabona: barát vagy ellenség?

Szintén mindennaposnak számít ma már, ha valaki laktózintoleranciával vagy gluténérzékenységgel küzd. Ezeket szintén jó minél előbb felismerni és tenni ellene. „A laktózintolerancia esetén a fejbőr hámlása, a korpásodás az, ami erősen megfigyelhető. Maga a kivizsgálás sem éppen kellemes, de megéri, ha van remény megszabadulni a laktózérzékenységgel járó tünetektől, mint a rendszeres haspuffadás, hányás, hasi görcsök, hasmenés. Mivel egyre több feldolgozott élelmiszert eszünk, és akár még az ivóvizünkben is lehetnek hormonok, nehéz eldönteni, mi egészséges és mi nem. Mégis fontos, hogy odafigyeljünk, hogyan étkezünk, mennyi folyadékot fogyasztunk.”- figyelmeztetett Tünde.

Ne divatból diétázzunk!

A szupermarketek polcai ma már stílusos csomagolású mentes termékektől roskadoznak, de érdemes arra is felhívni a figyelmet: ezek sem feltétlenül egészségesek mindenki számára! „Ne kezdjük el csupán divatból követni a glutén - vagy éppen laktózmentes diétát, csak hogy karcsúbbak legyünk általa – ha egyébként nincs is ilyen betegségünk. - javasolja Tünde. - Találjuk meg a nekünk leginkább stresszlevezető mozgásformát, és igyekezzünk kiegyensúlyozott életet élni.”

Sorozatunkban havonta kaphattok tanácsokat a haj egészségével kapcsolatos kérdésekben Tündétől.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek