4 évnél régebbi cikk

Milyen hatással van a hőingadozás a szervezetünkre?
Milyen hatással van a hőingadozás a szervezetünkre?

Verőfényes napsütés, kánikula, majd egy hirtelen lehűlés. Milyen hatása van a hőingadozásnak a szervezetünkre és mit tegyünk, hogy ne legyünk betegek a nyári szabadságunk alatt? Stábunk utánajárt.

Tombol a nyár, az élet viszont nem áll meg. Jéghideg üdítővel és klímával próbáljuk enyhíteni a forróságot a melegebb napokon, azonban nagyon óvatosnak kell lennünk. Farkas Zoltán háziorvos elmondta, hogy szervezetünk ugyan alkalmazkodik a változáshoz, a nagy hőmérséklet különbség viszont veszélyes lehet. 

Márpedig a nyár dacára gyakran csökken hirtelen és sokat a hőmérő higanyszála. Már a nyolc-tíz fokos hirtelen hőingás is erőteljesen megterheli a szervezetet, ráadásul nem csak az idősebbekét és a betegekét, a fiatalabb generációt és az egészségeseket ugyancsak megviselheti. Elsősorban a front érzékenyeknek, szívbetegeknek és a magas vérnyomással küzdőknek kell ilyenkor vigyázniuk - mondják a szakemberek és javasolják meleg folyadék bevitelét. Nyáron is óvatosnak kell lennünk, hiszen akkor is az egészség az első.

A légkondival kapcsolatos hőmérséklet ingadozás megviseli a szervezetet. "Ez egy ugye sugárzó hideg hőmérséklet. Hogyha a derekunkra vagy a hátunkra ér ez a ventiláció, akkor veseprobléma, légúti tünetek, mellhártya gyulladás, hogyha szembe, akkor inkább arcüreg és különböző orr- és melléküreg fertőzések keletkeznek." - tette hozzá az orvos.

További részletek a Fehérvár Televízió riportjában:

 

Borítókép: dollarshaveclub.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek