4 évnél régebbi cikk

Két dudás igenis megfér egy csárdában - Halálos iramban: Hobbs és Shaw kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaKét dudás igenis megfér egy csárdában - Halálos iramban: Hobbs és Shaw kritika

Bemutatták a Halálos iramban-sorozat újabb csodáját, amely rendhagyó módon nem Vin Diesel, alias Dominic Toretto történetét viszi tovább, hanem ezúttal az ötödik részben feltűnt (és a nyolcadikban levált) Dwayne Johnson kerül a porondra, hogy a hetedik etapban csatlakozott Jason Stathammel kiegészülve pörgős és jópofa spin-offban rúgják szét a rosszarcok seggét. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Halálos iramban: Hobbs és Shaw! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Huh, hol is kezdjem? A Halálos iramban-széria 2001-ben látta meg a napvilágot, amikor az addig kisebb filmek pallérozódó, tekintélyt parancsoló orgánumú Vin Diesel gondolt egy merészet és a gyorsasági versenyek és a feltuningolt autók világába kalauzolta el a filmkedvelőket. Mit kalauzolta? Olyan miliőbe rángatott bele minket, amelyről igencsak kevés mozi készült (cserébe viszont megszámlálhatatlan mennyiségű videójáték), így a népek - akarva-akaratlanul - is vették, mint a cukrot. Most őszintén, te néznél meg olyan filmet, amely tele van dögös járgányokkal és még dögösebb leányzókkal? Ugye, hogy ugye.

Nem is kellett sokat várni a folytatásra: 2003-ban kinyomták a Halálosabb irambant, amely ugyan megtartotta az egyik főszereplőt, Paul Walkert, ám kedvenc kopasz fenegyerekünk más vizekre evezett. A Halálos iramban: Tokiói hajsza meg aztán (akkor még azt hittük) végképp elhagyta az eredeti koncepciót, ám az, hogy a mozi végén ismételten feltűnt a jó öreg Vin, sok mindent előre vetített.

Például azt, hogy hatalmas érdeklődés fogja övezni a soron következő etapot, ám a Halálos iram minden volt csak nem jó, inkább halálosan érdektelen. Se füle, se farka, ráadásul olyan böszmén erőszakoltak bele karaktereket, hogy csak fogtam a fejem. Jó persze, valahogy össze kellett fűzni az első három mozit, de ennél többet vártam volna a készítőktől.

A lájtos bukta után nagyon úgy nézett ki, hogy Mr. Család elkezdte kapiskálni, hogy mitől döglik a légy, ugyanis olyan ötödik felvonást tett le az asztalra, amelytől teljesen elszállt az agyam. Vagy ötször váltottam rá jegyet a moziban.

Egyszerűen minden klappolt benne (karakterek, zene, történet stb.), ám visszanézve sajnos a Halálos iramban: Ötödik sebesség csak kellemes fellángolás volt, ugyanis kedvenc Dieselünk ezúttal sem a lényeget szűrte le. Erre mi a bizonyíték? Hát az, hogy a Halálos iramban hatodik, hetedik és nyolcadik része egy kaptafára készült: minél több ismerős szereplő, plusz minél indokolatlanabb járművek, hogy aztán minél nagyobbat robbanjanak.

Tényleg ez lenne a Halálos iramban-mozik lényege? Egy frászt. Az egyre lejjebb merészkedő színvonal után joggal várta az ember, hogy egy időre parkolópályára teszik ezt a kissé megfáradt verdát (Paul Walker halála miatt is), erre mit néztem a héten moziban? Halálos iramban: Hobbs és Shaw. Oké, értem én, hogy nincs benne a sorozat atyja, de attól még a szériához tartozik, és már a trailertől is felállt a szőr a hátamon.

Sztori

Miután Dominic Toretto (Vin Diesel) és csapata - urambocsá! - családja a Halálos iramban nyolcadik epizódjában ismételten megmentette a mundér becsületét, majd útjaik szétváltak, és mindenki ment amerre látott - jobb esetben kivettek egy kis szabit. Így eshetett meg az a szörnyűség, hogy a népszerű brigádot kihagyták a legújabb Halálos iramban-buliból (na, meg amiatt, hogy a két alfahím, Diesel és Johnson hajba kaptak), amelyre csak az izomagyú Hobbs (Dwayne Johnson) és Shaw (Jason Statham) kapott meghívót.

Miután az MI6 csúnyán leszerepel egy emberiséget kiirtó víruson ügyködő bűnbanda előtt, az akciót vezető ügynök magába fecskendezi a halálos szert (okos), majd menekülőre fogja a dolgot. Igen ám, de a kopót kitüntetés helyett árulással vádolják, és hogy a hivatalos szervek minél előbb a nyomára bukkanjanak, a jelenleg elérhető legprofibb és legbrutálabb arcokat toborozzák össze. Így kerül ismét egy csapatba Hobbs és Shaw, akik mondanom sem kell, repesnek az örömtől, hogy újra látják egymást.

Apropó Shaw, azt említettem már, hogy az eltűnt ügynök nem más, mint a kishúga, Hattie (Vanessa Kirby)? Nesze neked motiváció. Persze, hogy a főgenyó se hiányozzon, behozták a buliba Brixtont (Idris Elba) is, aki a vírust nemes egyszerűséggel rá akarja szabadítani az emberiségre.

Karakterek

Ahogy már a Halálos iramban hetedik és nyolcadik felvonásában is láthattuk, Dwayne Johnson és Jason Statham párosa igencsak jól működik, így adott volt, hogy külön moziban magasabb szintre emeljék az ökörködést. Mert azt csinálják. Megállás nélkül osztják egymást, ha pedig kifogynak a verbális eszközökből, akkor egy-egy "lájtosabb" pofon is elcsattan, hogy aztán hangos röhögés közepette jól hátba veregessék egymást. Aztán kezdődhet minden elölről. Zseniális.

Ezen kívül mindketten hozzák a kötelezőt, viszont az újak annyit sem érdemelnek, hogy megemlítsem őket. Talán a főgonoszról ejtenék pár szót: kár volt ilyen jelentéktelen szerepre leszerződtetni Idris Elbát. 

Összegzés

Amilyen rossz szájízzel ültem be a Halálos iramban: Hobbs és Shaw-ra, olyan boldogsággal hagytam el a mozitermet, ugyanis végre olyan Halálos iramban-alkotást kaptam, amely tudott újat mutatni. Nem mondom azt, hogy tökéletes lett, de fellélegeztem, hogy ezentúl végre nem csak a címük alapján tudom megkülönböztetni a sorozat epizódjait.

A Halálos iramban újabb dobása meglepően viccesre sikeredett, már-már önparódiába csap át, Hobbs és Shaw pedig mindenkinek (is) megmondják a magukét mielőtt jól szétrúgnák a rosszarcok seggét. És ha már a főszereplőket említem, nekem egyáltalán nem hiányzott a moziból Vin Diesel (és szerintem sokan lesznek még ezzel így), úgyhogy kíváncsian várom mit lép erre a szülőatya. Sanszos, hogy jövőre újabb Halálos iramban-darabbal leszünk gazdagabbak. Jajj.

Addig is nyugodtan pörgessétek Hobbs és Shaw kalandját, ugyanis nem láttam ilyen pöpec Halálos iramban-mozit az Ötödik sebesség óta.

10/7 - Tökös adrenalinbomba, amely után vigyorogva mész haza

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek