4 évnél régebbi cikk

Kiterjesztett valósággal közvetíthetik a jövő évi olimpiát
Fehérvár Médiacentrum fotójaKiterjesztett valósággal közvetíthetik a jövő évi olimpiát

Minden bizonnyal elsősorban a fantasztikus sporteredmények miatt maradhat emlékezetes a 2020-as olimpia, de televíziós közvetítések megújulása is bekerülhet a sporttörténelembe, első alkalommal kaphat szerepet a kiterjesztett valóság.

Minden kétséget kizáróan óriási dobásra készülnek a japán rendezők a 2020-as tokiói olimpia kapcsán. A sorrendben XXXII. nyári játékokon minden eddiginél nagyobb lesz a show, azt személy szerint remélni tudom, hogy azért nem feltétlenül emiatt marad emlékezetes a világ legnagyobb sporteseménye.

A derék japán rendezők már jóval korábban bejelentették, a játékok érmeit a környezettudatosság jegyében készítik el, méghozzá elhasznált mobiltelefonok és más elektronikai hulladék felhasználásával.

Közben kiszivárgott az is, hogy a megnyitón egy repülő autóval (igen, jól olvasták, egy repülő autóval...) gyújtanák meg a lángot.

A Toyota újítása más szerepet is kaphat, ugyanis a sportolókat és bizonyos helyszíneken a szurkolókat is ilyen lebegő járművek szállítanák, az 5G lefedettség pedig minden versenyen annyira alap lesz, mint kávézóban a kikészített kockacukor.

És mi lesz azokkal, akik nem tartoznak a szerencsés kisebbség közé, vagyis nem a helyszínen, hanem a televízióban követik a játékok alakulását? Nem kell megijedni, a jóból mi sem maradunk ki! Az Intel ugyanis bejelentette, milyen újításokat tervez a tokiói olimpia közvetítéseire. A vállalat felhasználná a mesterséges intelligencia és a gépi látásra támaszkodó 3DAT (3D Athlete Tracking) segítségét a televíziónézők maximális kiszolgálására. Ezek segítségével olyan plusz adatokat és információkat jeleníthetnének meg a képernyőkön, melyekre eddig nem volt példa, így például az atléták esetében a pályára levetített sebességet, bemutatva ezzel az adott futó taktikáját. A részleteket az Intel egy külön videóban mutatta be.

A mesterséges intelligenciát a nyitó- és záróünnepségen sem hagyná pihenni az Intel, ennek felhasználásával emelve a vizuális hatás szintjét.

Azt már csak remélni tudom, a sportolókat nem valamelyik nagy gyártó szállítja majd. Szerencsére a hús-vér magyar sportolók jól állnak a kvótaszerzéssel, erről itt írtunk a közelmúltban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek