Rain11 °C
2021. április 18. vasárnap Andrea
Menü
Házhozszállítás

Mit tehetünk a cicánk egészséges, hosszú életéért?

Mit tehetünk a cicánk egészséges, hosszú életéért?
Ápoljuk, de nem mindegy, hogyan! (Fotó: aspca.org)

Mikor szükséges megfürdetni a cicánkat? Levágjuk a karmát? Mire jó a folyamatos fésülés? Mellőzhetjük-e a fültisztítást? – Ezekre a kérdésekre (is) kerestük a választ…

Amikor valaki elhatározza, hogy megvásárol / örökbe fogad egy cicát, mindig egy olyan idilli képsor jelenik meg előtte, mely középpontjában egy tiszta, rendezett szőrű / karmú / fogazatú szépség áll / ül / heverészik - és főként megnyugtatóan dorombol a lábhoz simulva vagy a gazdi ölében elterülve. Ez az elképzelés hasonlatos ahhoz, amikor gyermekre vágyunk: egy tiszta, rendezett kinézetű, jól nevelt gyermeket vizionálunk, akivel minden móka és kacagás.

Mint egy álom... (Fotó: huffingtonpost.co.uk)
Mint egy álom... (Fotó: huffingtonpost.co.uk)

(Én mondjuk speciel nem, hiszen saját gyerekkoromra visszagondolva nem tudtam elvonatkoztatni az örökkön barkácsoló / kertészkedő / fára mászó és onnan sűrűn leeső / sáros-poros-véres / sebhelyekkel teli gyermek képétől, de azért nagy arányban vannak azok, akik ennél „letisztultabb” múlttal rendelkeznek – és ahhoz hasonlatos jövőre vágynak.)

A leendő macskagazdik figyelmét mindenképpen fel kell hívni egy fontos tényre – melyet a házi kedvenccel már rendelkezők jól tudnak -, ami nem más, mint a kert, a szabad tér vonzása, és az azzal járó kosz, az esetenkénti sáros / poros szőrzet (és talpacskák). A kizárólag lakásban tartott macskák gondozását nem befolyásolja az időjárás, a kerti cicák kozmetikázása viszont kiemelkedő fontosságú lehet az ősz beálltával, amikor a cicák felhőtlenül kergetőznek a vizes fűben, sáros veteményesben, s ugrándoznak a friss pocsolyák között (és benne).

A macskák szőrzetét és talpát megviseli a kosz (Fotó: lovelycutecats.blogspot.com)
A macskák szőrzetét és talpát megviseli a kosz (Fotó: lovelycutecats.blogspot.com)

S mivel a cicák szeretik a meleget (ami az őszi hónapokban nem a szabadban található, hanem a házban), hát e víg bolondozás után uzsgyi be a lakásba, át a frissen felmosott kövön (látható nyomokat ejtve, s jelezve, hogy a macska az úr a háznál), fel a tiszta kanapéra (ami egy előrelátó állatbarát gazdinál soha sem fehér vagy vajszínű….), néha meg is kell hemperegni a puha szőnyeg szép, nagy szálaiban, és jó, ha a háziasszony épp akkor ér haza a hivatalból, s ül le fáradtan a fotelbe cuki kis kosztümjében – mert akkor bizony meg kell örvendeztetni azzal, hogy felpattanjon combjaira a kis szőrgombóc szeretete jeléül.

A kinti macskákat is vonzza a benti meleg és kényelem (Fotó: outsideourbubble.com)
A kinti macskákat is vonzza a benti meleg és kényelem (Fotó: outsideourbubble.com)

És itt merül fel a kérdés (az önkéntelen káromkodást követően): Hogyan fürdessük úgy meg a macskát, hogy közben ne karmoljon szét minket?

A macskák többsége nem szereti a vizet.” – szögezte le Májer Diána kisállat-kozmetikus – „Persze, nem lehetetlen megfürdetni őket. Ezt azonban csak indokolt esetben tegyük. Lehetőleg évente egyszer-kétszer folyamodjunk ehhez, mert alapból tisztán tartják magukat. A szőr rasztásodásával, filcesedésével azonban az állat nem tud mit kezdeni. A hosszú szőrű cicák esetében ez gyakori probléma. Ha víz éri a csomós bundát, az nagyban ront a helyzeten. Sőt, mivel nem tud kellően kiszáradni a bőr a filces vizes szőr alatt, akár bőrprobléma is előfordulhat.”

A macskákat csak indokolt esetben fürdessük! Dia épp egy cicát fürdet (Fotó: Majer Diána)
A macskákat csak indokolt esetben fürdessük! Dia épp egy cicát fürdet (Fotó: Majer Diána)

Dia elmondta, hogy a cicák kevésbé tűrik a fésülést, ezért ha az állat nem lett hozzászoktatva pici korától kezdve, jobb gyorsan, és hatékonyan túlesni a műveleten, amit ha naponta végzünk, nem kell drasztikus beavatkozásra vinnünk kedvencünket. (Gondolva itt a nyírásra.)

A macska bőre jóval érzékenyebb, mint a kutyáké, ezért csak és kizárólag megfelelő eszközökkel lehet biztonságosan és sérülésmentesen fésülni őket.

A szőrkefe fogai például legyenek kerekítettek, vagy bőrvédő bogyóval ellátottak. Lehetőleg fém fogút vásároljunk, mert az sokkal nehezebben törik el. Ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy kedvencünk milyen szőrtípussal rendelkezik.

Nyírás és fésülés, és máris szebb a cicus! (Fotó: Majer Diána)
Nyírás és fésülés, és máris szebb a cicus! (Fotó: Majer Diána)

A félhosszú, de sok aljszőrrel (pelyhes rész a bunda alján) rendelkező cicáknál nem a filcesedés, hanem az elhalt szőr beragadása okozhat gondot. Ezt el kell távolítani, amihez nagy segítség lehet egy szőrcserét segítő sampon, vagy az aljszőrt kiszedő penge. Ezen eszközök használatát egy kutya/kisállatkozmetikus szakszerűen meg tudja mutatni. Ha a gazdinak nincs kellő türelme (és/vagy ideje) ahhoz, hogy kedvencét fésülgesse, akkor vigye el egy kozmetikába (havonta, kéthavonta), ahol 1-2 óra alatt teljes kezelésen eshet át a cica, mely után megszépülve térhet haza.

A cicáknak nagyon fontos a nyugodt környezet. Mielőtt bejelentjük egy kis „renoválásra” kedvencünket, mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy az adott szakembernél megfelelő, nyugodt környezet várja-e és, hogy nincs-e hiány speciális eszközökben. (Gondolok itt a kifejezetten cicáknak készített samponokra stb…)

A cicákat nyugodt környezetben, megfelelő eszközökkel lehet csak szépen megnyírni (Fotó: Majer Diána)
A cicákat nyugodt környezetben, megfelelő eszközökkel lehet csak szépen megnyírni (Fotó: Majer Diána)

A cicáknak – ahogy minden karommal élő állatnak - folyamatosan nő a karma, pont úgy, mint az ember körme. Ha nem vágjuk, nem tartjuk rendben, és az állat nem tudja koptatni magának, akkor túlnőhet. Ez kellemetlenséget okozhat neki, nagy fájdalmakat is generálhat, és akár a mancs vagy a láb deformálódása is bekövetkezhet. A lakásban és a szabadban tartott macskák karma között nagy különbség van. A kertben mászkáló macskák koptatják a karmukat azáltal, hogy felmásznak a fára, vagy a kerítésre ugranak, vadásznak, játszanak más élőlényekkel.

Az életvitelszerűen szobában tartózkodó macskáknak ezért van szüksége a kaparófára, mert különben a bútorainkat fogja a cicus legyilkolni. A kaparófa használatára az anyukája vagy az egyik fajtársa szokta megtanítani a macskát, de mi is rávezethetjük különböző játékokkal. Ha azt látjuk, hogy a cicánk karma kilóg a szőr alól, akkor indokolt a vágás. (Akkor is, ha sokat rágcsálja a lábát, vagy, ha nagyon éles és mindenbe beleakad.)

Dia épp levágja egy cica karmait (Fotó: Mayer Diána)
Dia épp levágja egy cica karmait (Fotó: Mayer Diána)

Ezt a műveletet azonban senki se próbálja meg otthon elvégezni, mert az állat karmában idegszál fut, mely sérülése egyrészt nagy fájdalmat okoz, másrészt komoly vérzéssel jár! Bízzuk ezt egy szakértőre!

A karomvágás mellett a bajusz védelme is a macskaápolás része. A cicák bajuszára különösen figyelni kell, nehogy sérüljön, mert ez komoly probléma forrása lehet.

A fülpucolás és csipafolt eltávolítás is része egy ilyen kozmetikai kezelésnek.” – hívta fel a figyelmet Majer Diána – „Ez alap higiénia, illetve a macskák gyakori betegsége, a fül atka miatt is fontos. Sok ember abban a téves hitben él, hogy a rövidszőrű cicákkal egy kozmetikában nem tudnak mit csinálni. Ez persze nem igaz. Mindig meglepődnek a gazdák azon, hogy amikor elhozzák a cicát, milyen megdöbbentő türelemmel várja a kozmetikai beavatkozás végét, miközben a megfelelő eszközökkel egy bevásárló szatyornyi szőrt szedünk ki a bundából (nyírás nélkül). A fürdetés sem egy egyszerű rutinfeladat otthon, de minden kozmetikus rutinosan kezeli már ezt a helyzetet. A legnagyobb küzdés a szárítással szokott lenni, de nem volt még olyan cica, akivel ne boldogultunk volna.”

Ez a cicus félelem nélkül tűri a kozmetikai kezelést (Fotó: Majer Diána)
Ez a cicus félelem nélkül tűri a kozmetikai kezelést (Fotó: Majer Diána)

Dia azt tanácsolja minden cica tulajnak, akit bosszant a macska után maradó szőrkupac és a karmolásnyomok, hogy először próbálja meg elsajátítani a cica ápolásához szükséges tudást – például egy szakembertől, aki akár az állat táplálását illetően is tud tanácsot adni, s mellette évente legalább egyszer keresse fel az állatorvost is, aki a szükséges oltásokkal ellátja az állatot. Ez a minimum ahhoz, hogy a cicánk boldog, egészséges, és hosszú éveket töltsön el a családunk tagjaként.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár