Clear sky26 °C
2021. június 16. szerda Jusztin
Menü
Házhozszállítás

Tudtad, hogy a macskák karmát is le kell vágni?

Persze, csak akkor, ha a cicus nem tudja kellőképpen koptatni. A túl hosszú karom folyamatos fájdalmat okozhat az állatnak, és a lába is deformálódhat!

Az mindenkinek evidens, hogy az emberek körmét rendszeresen vágni kell a kézen és a lábon egyaránt. Anyukám a kecskék körmét is rendszeresen „legyalulta”, ha szükség volt rá, és még az is rémlik, hogy a lovak lábát is patkolják, és megigazítják magát a patát is a szakemberek.

Arra viszont soha sem gondoltam, hogy a macskám karmát levágjam. (És nemcsak azért, mert nincsen cicám…) Holott nagy szükség van a doromboló kedvencek karomigazítására, hiszen az övék is nő.

A cicák karmát is le kell vágni olykor (Fotó: Pixabay)
A cicák karmát is le kell vágni olykor (Fotó: Pixabay)

A cicáknak és a kutyáknak, sőt, minden karommal élő állatnak nő a karma, pont úgy, mint az ember körme. Ha nem vágjuk, nem tartjuk rendben, és az állat nem tudja koptatni magának, akkor túlnőhet. Ez kellemetlenséget okozhat neki, nagy fájdalmakat is generálhat, és akár a mancs vagy a láb deformálódása is bekövetkezhet – világosított fel Majer Diána kutyakozmetikus.

Majer Diána kutyakozmetikus (Fotó: Kiss László)
Majer Diána kutyakozmetikus (Fotó: Kiss László)

A lakásban és a szabadban tartott macskák karma között persze van különbség. A lakásban élő cicáknak teljesen más igényei vannak, mint egy kinti macskának. Gondoljunk például az alom használatára, de sorolhatnánk rengeteg mindent egészen a táplálkozásig. A kertben mászkáló macskák koptatják a karmukat azáltal, hogy felmásznak a fára, vagy a kerítésre ugranak, vadásznak, játszanak más élőlényekkel.

A kertben élő macska koptatja a karmát játék közben is (Fotó: Pixabay)
A kertben élő macska koptatja a karmát játék közben is (Fotó: Pixabay)

Az életvitelszerűen szobában tartózkodó macskáknak ezért van szüksége a kaparófára (amire régen úgy gondoltam, hogy úri hóbort), mert különben a bútorainkat fogja a cicus legyilkolni. A kaparófa használatára az anyukája vagy az egyik fajtársa szokta megtanítani a macskát, de mi is rávezethetjük különböző játékokkal. A benti cicáknak gyakran cicafüvet is kell tartani a lakásban, valamint játszani is velük, hogy fizikailag lefáradjanak, hiszen ők kevesebb ingerrel találkoznak.

A kinti macskákat ritkán viszik a gazdik kozmetikába, hiszen nem indokolt (kivéve, ha nagyon bolhás, és szakértőt keresnek e probléma megszüntetésére, vagy ha toklász akad a cica fülébe, a gazdi nem meri kiszedni, és hirtelen állatorvos sincsen kéznél, stb.). A kerti cicákat nem szükséges fürdetni sem, mert úgyis újra belehemperegnek a porba, sárba, és a már említett okok miatt a karmukat sem kell vágni.

A cicák előszeretettel másznak fára - így is koptatva a karmukat (Fotó: Pixabay)
A cicák előszeretettel másznak fára - így is koptatva a karmukat (Fotó: Pixabay)

Egy szükséges fülpucolást a kutyakozmetikuson kívül egy állatorvos is el tud végezni – például, amikor beoltja a cicát. Majer Diána meglátása szerint Magyarországon szinte vadállatként élnek a cicák a házaknál, és csak enni járnak haza.

Visszatérve a lakásban élő cicákra: az ő karmuk sokszor vágásra szorul. Aki mellett épp ott szunyókál most egy szőrös-dorombolós szépség, az nézze meg a tappancsait! Ha a karma egyáltalán nem lóg ki a szőr alól, akkor még valószínűleg nem indokolt a vágás. Ha kilóg, akkor mindenképpen rövidíteni kell rajta. A vágás akkor is indokolt, ha a cica sokat rágcsálja a lábát, vagy ha egyszerűen már annyira éles neki, hogy minden játékos mozdulatnál beakad valamilyen szövetbe.

"Én még nagyon pici vagyok, nem kell vágni a karmomat!" (Fotó: Pixabay)

Ezt a műveletet azonban senki se próbálja meg otthon elvégezni, mert az állat karmában idegszál fut, mely sérülése egyrészt nagy fájdalmat okoz, másrészt komoly vérzéssel jár! Bízzuk rá ezt egy szakértőre!

Icipici cicakarom (Fotó: Majer Diána)
Icipici cicakarom (Fotó: Majer Diána)

A gazdik általában tátott szájjal nézik, hogy kedvencük milyen nyugodtan tűri ezt a mutatványt – mesélte a kozmetikus. – Ennek pedig egyszerű oka van: a macskával megérkeznek, a cica kimászik a dobozból, és nézelődik, hogy hol is van, mi is történik vele. Érzi a sok kutya szagát és szinte azonnal lefagy. Mi ezt gyorsan kihasználjuk, és határozott mozdulatokkal elkezdjük a karomvágást. Ahány cica, annyi reakció, úgyhogy mindig alkalmazkodunk a helyzethez. Nem kényeztetjük agyon a cicát a munka előtt, pont azért, hogy ne azt érezze, itt mindent lehet. Utána természetesen kapja a simit rendesen. A kulcs a határozottság.

Majer Diána épp fürdet egy cicát (Fotó: Majer Diána)
Majer Diána épp fürdet egy cicát (Fotó: Majer Diána)

A karomvágás mellett ajánlott a szobacicusokat nyírásra, fésülésre, fürdetésre is elvinni olykor. Diától megtudtam, hogy vannak, akiket azért nyírnak meg, mert az egészségügyi állapotuk indokolja: például, ha bőrbetegségük van, vagy olyan sebük, amely kezelését zavarja a szőr.

Vannak hosszúszőrű fajták, akiket otthon egyszerűen nem tudnak ápolni, ezért annyira filcessé válik a szőr, hogy csak nyírni lehet. Ehhez speciális felszerelés szükséges: nyírógép és ollók. A leleményes - és aggódó gazdi - sokszor megpróbálja maga megnyirbálni a cicust (sebtében talált háziszerszámokkal), mert nem gondolnak arra, hogy a cicák bőre sokkal könnyebben szakad és sérül, mint a kutyáké.

"Az én szőröm selymes és puha - simogatásra vár!" (Fotó: Pixabay)

S, hogy mit tegyenek a gazdik azért, hogy egészséges szőrű, karmú legyen a cicájuk?

A szakértő szerint manapság már annyiféle macskakonzerv és macskatáp kapható, hogy a gazdi egy kis odafigyeléssel rengeteget javíthat kedvence egészségén. A macskák fajtája és korcsoportja szerint is lehet különbséget tenni a tápok között, az ivartalanított cicának pedig speciálisat ajánl. Érdemes erről megkérdezni állatorvosunkat is, hogy ő személyre szabottan mit tanácsol kedvencünknek - ismerve a kisállat kórtörténetét.

Kezdődik a karomvágás! (Fotó: Majer Diána)
Kezdődik a karomvágás! (Fotó: Majer Diána)

A kizárólag bent élő cicáknak mindenképpen kell füvet is biztosítanunk, mert az elengedhetetlen az emésztésük megfelelő működéséhez. Az pedig, hogy a macskának tejre is szükségük van, az tévhit. Egyáltalán nem kell nekik semmiféle tejet adni! Sok gazdi megfeledkezik az oltásokról és a rendszeres állatorvosi ellenőrzés fontosságáról is.

A cicáknak szükségük van arra, hogy rágcsálják a füvet (Fotó: Pixabay)
A cicáknak szükségük van arra, hogy rágcsálják a füvet (Fotó: Pixabay)

Állatmentői múltamból rengeteg történetet tudok, amikor a gazda egyszerűen úgy bánt a macskáival, mint valami használati tárggyal. Elütött az autó egyet, hozott egy másikat a faluból – árulta el Dia. – Szerencsére nagyon lassan, de javul a helyzet, és mostanában egyre több cicát tartanak családtagként, mert felismerték az emberek, hogy az állatok is élnek, éreznek, szeretnek és szenvednek, igénylik a gondoskodást, a figyelmet és meg is hálálják azt, ahogyan mi is.

Szerencsére egyre többen családtagként tekintenek a cicákra (Fotó: Pixabay)
Szerencsére egyre többen családtagként tekintenek a cicákra (Fotó: Pixabay)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Koronavírus: ismét tíz alá csökkent az elhunytak száma
  Koronavírus: ismét tíz alá csökkent az elhunytak száma
 • Ingyenes lesz a tömegközlekedés július második felében
  Ingyenes lesz a tömegközlekedés július második felében
 • Kézilabdapálya épül a Zentai úti iskola udvarán
  Kézilabdapálya épül a Zentai úti iskola udvarán
 • Leáll a termelés az Augi hazai gyáraiban
  Leáll a termelés az Augi hazai gyáraiban
 • Ingyenesen végez ellenanyagszint-vizsgálatot a Semmelweis Egyetem
  Ingyenesen végez ellenanyagszint-vizsgálatot a Semmelweis Egyetem
 • Busszal és vonattal is elérhetőbbé válik a Balaton
  Busszal és vonattal is elérhetőbbé válik a Balaton
 • Diákmunka - a fiatalok is úgy adóznak mint más munkavállalók
  Diákmunka - a fiatalok is úgy adóznak mint más munkavállalók
 • Már lehet jelentkezni a nyári diákmunka programra
  Már lehet jelentkezni a nyári diákmunka programra
 • Koronavírus - csökken a szennyvízben mért koncentráció
  Koronavírus - csökken a szennyvízben mért koncentráció