6 évnél régebbi cikk

Kovács Alexandra: MMA Európa-bajnoki cím pipa, irány a VB!
Fehérvár Médiacentrum fotójaKovács Alexandra: MMA Európa-bajnoki cím pipa, irány a VB!

Európa-bajnoki címet szerzett a Prágában megrendezett MMA Európa Bajnokságon Kovács Alexandra, s jelenleg a novemberi VB-re készül. A fiatal hölgyet Palotás Ferenc és csapata készíti fel e rangos viadalra, ahol nem lesz hiány rúgásban, ütésben és fojtásban sem.

„Csak most kezdem el felfogni, hogy mi is történt” – mondta Alexandra pár nappal a megnyert MMA Európa Bajnokság után. – „Nagyon nagy dolog ez nekem, hiszen versenyzői pályafutásom eddigi legnagyobb megpróbáltatásán vagyok túl és nem is akárhogy. Szinte hihetetlen, hogy ez megtörtént. Nagyon sok embernek tartozom köszönettel!”

Kovács Alexandra (Fotó: Kovács Alexandra)

A fiatal lány, kinek neve közismert a székesfehérvári / Fejér megyei kempósok között (is) másfél évvel ezelőtt döntött úgy edzőjével, Palotás Ferenccel, hogy kipróbálja az MMA-t, azaz a ketrecharcot. Mivel Alexandra öt éve kempozik a Zen Bu Kan Kempo sportági szövetségben és nem egy versenyen indult már (különböző szabályrendszerekben), így késznek érezte magát egy újabb kihívásra. Az elképzelés jónak bizonyult, mert azóta kétszeres amatőr ketrecharc Európa bajnoknak mondhatja magát, most pedig már a Világbajnokságra készül.

„Emlékszem az első találkozásunkra: Szandit egy nagyon kedves barátom hozta el hozzánk edzésre. Beállt és végig keményen dolgozott, de amikor a küzdelem következett, leült a padra. Megkérdeztem tőle, hogy miért üldögél. Azt válaszolta, nem akar minket feltartani a bunyóban. Kesztyűt adtam rá és beküldtem a többiek közé.” – emlékezett vissza a kezdetekre edzője, aki elárulta, hogy az ifjú hölgy imád küzdeni, és ami a legnagyobb erénye, hogy rendkívül koncentrált. Meccs közben figyeli Ferenc utasításait, s azokat azonnal végre is hajtja.

Kovács Alexandra edzőjével, Palotás Ferenccel (Fotó: Kovács Alexandra)

Gyengéje a gyomra. Az IMMAF versenyek öt versenynapból állnak, és a benevezés alkalmával, illetve minden mérkőzésnapon be kell mérlegelni. Ha valaki nem tudja hozni a súlyát, nem engedik versenyezni. Nagyon fontos, hogy a versenyző ne veszítsen izmot, megfelelő erőben legyen, és a súlya a megszabott érték alatt helyezkedjen el. Ahhoz, hogy ezt Szandi elérje, a verseny előtti hetekben már speciális étrendet kell tartania. S ez neki a legnehezebb, mert itt magával kell megharcolnia.

Szandi egyébként évek óta „kibunyózza” a válogatottságot a Zen Bu Kan Kempo sportszervezetben, és kiváló eredményeket ért el különböző szabályrendszerekben.

„Sokat beszélgettünk róla, hogy milyen irányba folytassa a sportkarrierjét, míg 2015-ben megszületett az elhatározás, hogy az MMA szabályrendszerben akar sikeres lenni. Azóta irányítom és menedzselem a felkészülését, szervezem az utazást, a megjelenéseket.” – mondta edzője.

Szandi különböző szabályrendszerekben is kiváló eredményeket ért el
(Fotó: Kovács Alexandra)

Egy kis csapat segíti Szandi felkészülését. Masszőrje Nagy Attila János, erősítő edzője Szalai Bence és a BioTechUSA szaktanácsadók, akik a táplálék-kiegészítőit és az étrendjét állítják össze. A felkészülés tíz hét lesz a világbajnokságra. Palotás Ferenccel heti három alkalommal edz, a többi napon erősítő-, és állóképesség fejlesztő edzéseket végez.

Palotás Ferenc klubja egyébként gyerekedzések számára jött létre 1992-ben és a mai napig főleg gyerek kempokáik vannak, bár sokan még felnőtt korukban is hozzá járnak. Az elmúlt években több korosztályban is sikerült kiharcolniuk a válogatottságot a ZBK. Kempo sportszervezetnél.

Legnagyobb sikerüknek a 2016-es EB döntő megnyerését tartja Feri: ez volt az első nemzetközi MMA verseny, amin indította Szandit, és ő egyből egy Európa-bajnoki címmel kezdett. Sajnos idehaza nagyon kevés lehetősége volt, hogy kipróbálja magát éles helyzetben, így kevés rutinnal, de nagy elszántsággal indultak neki a versenynek. Az IMMAF az UFC (a legnagyobb profi szervezet) által szponzorált amatőr MMA világszervezet. A versenyek lebonyolítása profi, ez tovább növelte az izgalmat.

Szandra igazán remek bunyósnak számít (Fotó: Kovács Alexandra)

A versenyruházatot, és a védőfelszerelést mindig a szervezők biztosítják. Úgynevezett Cutman-ek építik fel a versenyzők kezére a bandázst, ellenőrzik a versenyzőt mielőtt a ketrecbe lépne. Szóval minden úgy történik, mint ahogy a profi meccseken látjuk a tévében. Az első mérkőzést Szandi nagyon gyorsan megnyerte, viszont az elődöntőn már végigment és csak pontozással tudott nyerni egy nagyon kellemetlen ellenféllel szemben.

Így jutott a döntőbe, ahol a 2016-os világbajnok svéd Gabriella Ringblom várta. Az IMMAF a teniszhez hasonlóan világranglistán jegyzi a versenyzőit: Ringblom a világranglista vezetője volt (az összes versenyzőt figyelembe véve). Egyéb nehézségeik is akadtak, Szandi térde megsérült az elődöntőn, nehezen tudta hajlítani a lábát. A mérkőzés első menetében jó taktikával sikerült meglepni Ringblomot.

A második menetben taktikát váltottak, és Szandi megpróbálta földre vinni ellenfelét, de ez sajnos nem jött be, az a menet elment. Így indultak neki a harmadik menetnek, ahol Szandi visszatérve az eredeti elgondoláshoz hosszú egyenesekkel és rúgásokkal teljesen felőrölte ellenfelét, aki egy ütéssorozat után nem tudta folytatni a küzdelmet.
 

Szandra győzelmet győzelemre halmoz (Fotó: Kovács Alexandra)

„Úgy éreztem felrobban a csarnok. Szandi csak szökdécselt a ketrecben, mint egy kislány, aztán a nyakamba ugrott és csak ezt hajtogatta: „Megcsináltuk!” Leírhatatlan élmény volt. A mai napig kiráz a hideg, ha visszanézem azt a 3. menetet…” – mesélte az edző –„Hogy milyen esélyekkel indulunk a novemberi világbajnokságon? Az IMMAF ismert favoritjait Szandi már legyőzte, így természetesen esélyesként érkezik a világbajnokságra. Azonban ez egy fejlődő sportág. A szervezetnek már 66 ország a tagja, és ez a szám folyamatosan növekszik, így könnyen előfordulhat, hogy számunkra ismeretlen tehetséges versenyzővel szemben kell bizonyítani. A célom úgy nekiindulni ennek a kihívásnak, hogy mindent megtettünk a sikerért.”

Alexandra egyébként sose tartotta magát „igazi csajos csajnak”. 15 éves volt, amikor látott egy harcművészeti bemutatót, ami nagyon megtetszett neki.

Ekkor ismerte meg a tradicionális jiu-jitsut, Mayer Csaba senseinél. Azonnal szívébe zárta e sportágat, de sokáig nem gondolkodott versenyzésben. Majd egyetemi évei kezdetén (20 évesen) ismerkedett meg a Zen Bu Kan kempoval. Akkor már egy-két kisebb versenyen indult, de még jitsusként. Aztán elkezdett heti egyszer kempozni a jitsu mellett. Később már csak kempora járt, mert nagyon megtetszett neki az összetettsége és az edzések keménysége.

Kempo VB-n Portugáliában (Fotó: Kovács Alexandra)

Az egyetemen több küzdősportot is volt lehetősége kipróbálni, mint pl. a judot és a birkózást. Sőt egyetemi bajnokságokon is elindult, ahol többször első helyezést is ért el. Szerette volna fejleszteni magát minden területen (dobásokban, földharcban és bunyóban is), mert a kempo egy elég komplex sportág, és minden versenyszámban meg akarta állni a helyét. Elkezdett thaibox-olni és brazil jiu-jitsuzni. Rövidesen versenyezett is.

„A kempora nézve ezek is a fejlődésemet szolgálták, hiszen több lehetőségem lett összemérni a tudásom más versenyzőkkel is, ami nagy szó, mert sajnos kicsi a női küzdősport mezőny, tehát ha fejlődni akartam nyitnom kellett más irányokba is.” – mesélte.

Erősségeként a lábát említette, mert szereti változatos rúgásokkal zavarni és feltartani ellenfeleit, de legerősebb tulajdonságának az edzőjével való jó kommunikációt tartja. 

Alexandra tehát most a VB-re koncentrál, és legközelebb azt is elárulja majd, hogy miben más egy ilyen versenyre való rákészülés (edzés és étkezés tekintetében), de a hazai testnevelési rendszerről, a gyerekek mozgás-motivációjáról is beszélni fog, hiszen a Testnevelési Egyetem Gyógytestnevelő-Testnevelő tanár mesterszakán szerzett diplomát, és jelenleg is tanítja a fiatalokat.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek