4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Mozinet Filmnapok, Giro d'Italia Roadshow, őszi gardróbfrissítés és Kiscsillag
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Mozinet Filmnapok, Giro d'Italia Roadshow, őszi gardróbfrissítés és Kiscsillag

Bár lassan lecseng a vénasszonyok nyara, a programok ettől még ugyanúgy záporoznak a gyanútlanul szemlélődőkre a hétvégén, ugyanis ismételten számos fehérvári eseményen vehetnek részt a kíváncsiskodók: a filmek szerelmesei nézelődhetnek a  9. Mozinet Filmnapokon, aki inkább a sportolásban leli örömét kilátogathat a Giro d'Italia Roadshow-ra, aki meg inkább lájtos koncerten tombolna, annak a Kiscsillagnál tökéletesebb együttest elképzelni sem tudnék.

Mozi: 9. Mozinet Filmnapok
Mikor?: Október 17-19., csütörtök-szombat
Hol?: Barátság mozi

Október 17-19-ig zajlik a 9. Mozinet Filmnapok a Barátság moziban: ebben a három napban több film jóval a hivatalos hazai premiert megelőzően lesz látható: többek között francia, argentin, német és magyar alkotók munkáival találkozhatnak az érdeklődők, illetve premier előtt vetítik a cannes-i fesztiválon Arany Pálmával díjazott dél-koreai alkotást, Bong Joon-ho Élősködők című drámáját is. Ugyancsak a hazai bemutató előtt leshetitek meg Bagota Béla krimi-drámáját, a Valan - Az angyalok völgyét. A film érdekessége, hogy a főszerepet Krisztik Csaba, a fehérvári Vörösmarty Színház színművésze játssza. Ezen kívül látható lesz Célie Sciamma tabudöntögető romantikus drámája, a Portré a lángoló fiatal lányról is, amely az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál egyik legnagyobb sikere volt: a kritikusok szerint az alkotásnak komoly esélyei vannak a 2020-as Oscaron is. További filmekért kattintsatok ide.

Koncert: Kiscsillag
Mikor?: Október 18., péntek 20:30
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Az igencsak népszerű Kiscsillagot egy magyar alternatívrock-zenekarként ismerhette meg az ország. A brigád 2005-ben indult hódító útjára Lovasi Andrással, Ózdi Rezsővel és Bräutigam Gáborral, akik a Kispál és a Borz eredeti alapító tagjai is voltak, illetve a Pál Utcai Fiúkból ismert Leskovics Gábor is csatlakozott a csapathoz. Egy évre érkezett is első lemezük, Greatest Hits Vol. 01. néven, amely akkorát szólt, hogy 2007-ben Fonogram-díjra is jelölték. Azóta megállíthatatlanul (bár az évek során a banda átalakult, produkcióik minőségében ez cseppet sem látszik) gyártják az újabbnál-újabb slágereket, amelyekre ti is bulizhattok a Petőfi Kultúrtanszéken.

Ruha: Nagy őszi gardróbfrissítés
Mikor?: Október 19., szombat 9:00
Hol?: Fehérvári Civil Központ

Most, hogy már nem csak a naptárban, de az időjárásban is észleljük, hogy hidegebb fokozatra kapcsolt az ősz, újra indul az ilyenkor szokásos gardróbfrissítés, amely során felkészíthetitek ruhatáratok a fülledtebb hónapokra. Mert hát kinek ne lenne otthon számtalan ruhadarabja, amelyet megunt, kinőtt, vagy szinte sosem vett fel, de sajnálja kidobni, mert többre hivatottak? Ugye, hogy ugye. A gardróbfrissítésen most ti is áruba bocsájthatjátok mindennemű ruhadarabjaitokat, így a nap végére mindenki elégedetten térhet haza. Néhány fontosabb szabály: a vásárra nemcsak női, de férfi holmikat is hozhattok, amelyek kifogástalan minőségben kell díszelegjenek, az árakat ti határozzátok meg, de arra figyeljetek, hogy magánszemély ingóságának értékesítése egy adóévben hatszázezer forintig működőképes. Asztalt foglalni az Excel-táblázatban tudtok, további infókat pedig ide kattintva találhattok.

 

Művészet: Kóstoló
Mikor?: Október 19., szombat 13:30
Hol?: Művészetek Háza

A Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza ötödik alkalommal bonyolítja le a Kóstoló című nyílt napját, amelynek legfőbb célja, hogy a látogatók egy tartalmas délutánt töltsenek el az intézményben, betekintést nyerjenek az aktuális programok kínálatába, és megismerjék a kézműves műhelyeket, a ház tereit, rendezvényeit. A fél kettes Térségi és Országos Népzenei Minősítő után a műhelyekbe is beleshetnek az érdeklődők: többek között a Kosárfonó műhelyben, a Fafaragó műhelyben, az Animációsfilm-készítő műhelyben és a Grafikai alkotó műhelyben is nézelődhetnek vendégek, majd a muzsikára szomjazók a Sodorka zenekar nótáival mulathatják el az időt. Hat órakor retro disco zárja a rendezvényt, amely során DJ Tony ismerős dalai szolgáltatják a talpalávalót.

 

Sport: Giro d'Italia Roadshow és tematikus nap
Mikor?: október 19., szombat 10:00
Hol?: Országalma, Zichy liget

Ahogy nemrég szenzációként számoltunk be róla, 2020. május 11-én Fehérvárról rajtol a Giro D’Italia harmadik etapja. Székesfehérvár kerékpáros egyesületei, és baráti csoportjai ennek tisztelegve egy közös élmény-kerékpározásra hívnak minden kerékpárost október 19-én, szombaton. A menet tíz órakor indul az Országalmától és a stadiont érintve a Balatoni út végéig együtt halad, innen pedig két csoportra oszlik: a rövid túra Nádasdladány oda-vissza, ami közel negyven kilométer, a hosszú táv pedig a Nádasdladány – Berhida – Pétfürdő – Várpalota – Ősi – Nádasdladány vonalon fut és közel hetvenöt kilométer. Ezen kívül a Zichy ligetbe is látványos programokkal várják az érdeklődőket: a különböző kerékpáros bemutatók mellett lesz insta falu is (ahol szabadon fotózkodhattok), majd a napot a Punnany Massif koncertje zárja. Az esemény, illetve a duatlon versenyek miatt a hétvégén forgalomkorlátozásokra is számítani kell.

Mozi: Zombieland 2: A második lövés
Mikor?: Október 17-től
Hol?: Cinema City Alba

Megmondom őszintén, anno a Zombieland első felvonása egyáltalán nem hozott lázba. Még úgy sem, hogy egyik kedvenc színészem, Woody Harrelson volt az egyik arc, aki eszméletlen változatossággal osztotta az ellent, vagy ez esetben a zombikat. Aztán a nyomás hatására, amely az egyöntetű kritikai sikernek köszönhetően nehezedett rám, meglestem az alkotást, és tisztán emlékszem, hogy azt fogalmaztam meg magamban: de rég szórakoztam ilyen jól agyatlan vígjátékon. Mert a Zombieland az. Indokolatlan, de közben veszettül megmosolyogtató. Na, most az a helyzet, hogy tíz évre rá kiadták a második felvonást, és az előzeteseket látva, mintha semmi sem változott volna. Ugyan az idiótaság annyi, hogy az amúgy is impozáns szereplőgárdához hozzácsaptak még egy-két szemrevaló nevet. Khm, Emma Stone. Na, de hogy milyen lett a végeredmény, kritikánkból kiderül!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek