4 évnél régebbi cikk

Itthon is elindult a mobilhálózatok csúcsa, az 5G
Fehérvár Médiacentrum fotójaItthon is elindult a mobilhálózatok csúcsa, az 5G

Az elmúlt hét tech híre, hogy hazánkban is debütált a mobilkommunikáció legújabb vívmánya az 5G. Jelen pillanatban még csak a főváros egy szűk részén, de sokat nem kell már várni ahhoz, hogy ez országossá váljon.

Igen, gondolom most sokan felkapják a fejüket: 5G, na, az meg mi? Nos, kicsit én is és a szakma is úgy van ezzel, hogy kell is, meg jó is, modern is, de igazából nem mi, klasszikus mobil-előfizetők fogjuk ennek az előnyét kihasználni. Vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy azt a lehetőséget, amit maga az ötödik generációs mobilkommunikáció kínál, azt jellemzően nem a hétköznapi mobiltelefonok világában fogjuk tudni kihasználni.

Sokkal inkább abban a rettentően gyorsan fejlődő technológiai világban, ahol már most is számtalan olyan, jellemzően okos eszköz létezik, melyek az internet adta lehetőségeket kihasználva egy sor kényelmi, biztonsági és modern dolgot tesznek elérhetővé. Ilyenek lehetnek például a különböző érzékelők (pl. riasztók), a modern ipari és orvosi robotok, de akár a jövő nagy vívmánya az önvezető autók is. Ezek mind-mind az interneten keresztül kommunikálnak. Ha nincs megbízható és gyors kapcsolat, akkor ezeket az eszközöket nem tudjuk működtetni.

Bár az is igaz, hogy ilyen eszközök most is működnek. Jelenleg is használunk ilyen távvezérelt robotokat, de ezek egyrészt még kábelen kapcsolódnak az internetre, másrészt pedig a számuk még nem jelentős. Azonban a jövő arról szól, hogy ezek a modern robotok egyenként, önállóan, vezeték nélkül kapcsolódnak majd a hálózathoz, ráadásul a számuk robbanásszerű fejlődés előtt áll.

Ahhoz, hogy ez az igen közeli jövőben ne okozzon hálózati problémát, szükséges a fejlesztés. Ez éppen folyamatban van, nemcsak hazánkban, hanem a világ számos technológiailag fejlődőképes országában is. Ráadásul Magyarország ebben a fejlődésben elől jár: hazánkban európai viszonylatban is az elsők között indították el az 5G-rendszert.

Miben jobb az 5G, mint a 4G? Egyáltalán mik ezek a G-k?

Az elmúlt években a mobiltechnológia evolúciója hosszú utat tett meg. Napjainkban már a mobilinternet lehet a valós konkurenciája a vezetékes internetnek, de ez az 5G-s mobiltechnológiával már komoly versenytársa lesz a kábeles internet piacának.

Ott érdemes kezdeni az egészet, hogy maga a G a generációkat jelöli, bár a mobilkommunikáció kezdetén ezt még ebben a formában nem használták így. Több évtized távlatából azonban már könnyebb megkülönböztetni a mobilkommunikáció technológiai fejlődésének történelmi korszakait is. Tehát volt 1G, és van még 2G, 3G, 4G és a múlt hét óta már 5G is. Ezek persze párhuzamosan léteznek, így ha telefonunkon végzünk egy hálózati keresést a Beállítások > Vezeték nélküli és egyéb hálózatok > Mobilhálózat > Szolgáltató menüjében, akkor jól láthatjuk, hogy Fehérváron is elérhetők mind a négy nagy mobilos cég különböző generációs hálózatai.

A legnagyobb különbség, melyet mi felhasználók is érezhetünk, hogy az internet sebessége a generációkat követően egyre gyorsabb lett. Pillanatnyilag a legtöbbek által használt 4G-s hálózat elméleti maximális sebessége a 100 Mbps, mely a kábeles hipergyors (100-500-1000 Mbps) internethez képest nem sok, de mégis sokkal jobb, mint a korábbi 3G volt.

A mai, sokak által használt 4G-s mobilhálózat már alkalmas arra, hogy nagy felbontású YouTube-videókat nézzünk és videócsetelést kezdeményezzünk. Azonban ez a hálózat is az évek alatt telítődött. Napjainkban már annyi mobil-előfizetés létezik, hogy szükséges a fejlődés, hogy egy újabb, sokkal kevésbé terhelt mobilhálózati frekvenciatartományban is tudjanak az eszközök kommunikálni. Ez lesz az 5G, mely hozza azt a fejlődést is, hogy az internet elméleti sebessége akár 600 Mbps lehessen.

Üröm az örömben, hogy mint minden ilyen hasonló technológia kezdetén, azok az eszközök, melyekkel ezt ki tudnánk már használni, még nem igazából elérhetők a szolgáltatók palettáján. Az 5G indulásának percében kettő, ezt a mobil technológiát kezelő készülék található a piacon, melyek ára közel 400 000 forint. De a tendencia az lesz, hogy az 5G-t kezelni képes telefonok ha lassan is, de elérhető árkategóriába kerülnek majd, és legalább annyira elterjedtek lesznek, mint napjainkban a 4G sebességű okostelefonok.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek