1 évnél régebbi cikk

Miért fontos figyelnünk intim egészségünkre?
Miért fontos figyelnünk intim egészségünkre?

Az intim egészséggel - kiemelten a medencefenéki izmok működésével, szerepével, jelentőségével - kevesen vagyunk tisztában. A legalapvetőbb testi funkcióinkon kívül (pl. emésztési folyamatok), számos fontos helyzetben és életszakaszban határoznak meg minket a kismedencében elhelyezkedő szerveink és az egészséges működésüket támogató izmaink.

„Nőként a párkapcsolatot, családalapítást, várandóságot, a gyermekszülést, majd az azt követő időszakot is befolyásolja testünk - rejtett izmaink - állapota.” – tudtam meg Peringer Orsolyától.

A középiskolai testnevelő és gyógytestnevelőként, valamint intim medical specialistaként dolgozó fehérvári hölgy elmondta: a férfiak számára legfőképp a párkapcsolat minőségét befolyásolja intim egészségünk, intim edzettségük, ami egyik bástyája, meghatározója az önértékelésnek is. Ahogy idősödünk, testünk is változik, gyakran meglepő, zavarba ejtő, néha szégyenérzetet keltő tüneteket produkálva nőknél, férfiaknál egyaránt.

„Fontos lenne, hogy az életminőséget rontó tünetek megjelenése előtt preventíven, felelősen, testünk működését ismerve tehessünk magunkért, hiszen az intim tünetek egy része jelentősen rontja az önértékelést, ezáltal elszigeteli az érintetteket, akár egy párkapcsolaton belül is.” – hívta fel a figyelmet a szakértő, akinek egyébként az intim egészség, illetve a medencefenéki izmok meggyengüléséből adódó kismedencei szerveinket érintő betegségek fedik le a szakterületét.

Kifejtette, hogy a kismedencénkben helyezkednek el az emberi reproduktív szervek is, amik szintén érintettek. Ezen állapotok, tünetek és betegségek szinte mindegyike szégyentünetekkel jár, így tabutéma. Nem beszélünk róla. Pedig kellene.

Kislányomat 35 évesen, a kisfiamat a 41. születésnapom után szültem és bizony a szervezetem regenerálódása nem ment gyorsan annak ellenére, hogy 28 éves koromig NB/1-es kézilabdázóként komoly edzésterhelést kaptam, azóta pedig testnevelőként naponta mozogtam. Ezek után megtapasztalni, hogy a saját testem hagyott cserben, lelkileg nagyon nehéz volt.”– mesélte Orsolya. 

Hogy pontosan ilyen problémákkal is kellett szembesülnie? A hasizma szétnyílása már az első szülése után is sokkolta. Aztán ott voltak még a meggyengült medencefenéki izmok okozta kellemetlenségek is.

Mire a kisfiam kétéves lett, már nem volt tanácsos emelgetni, cipelni őt (14 kg volt), sem trambulinozni vele, teli hólyaggal tüsszenteni, hosszú sétára indulni. Ez olyan dolog, amit szégyellnivalónak érezzük, s úgy hisszük, ez csak minket érint... Aztán a kezdeti megdöbbenést és szégyenérzetet követően nekiálltam hathatós megoldásokat keresni.”

Ekkor fogalmazódott meg benne az elhatározás, hogy a kisfiával otthon töltött időt hasznosan felhasználva "meggyógyítja magát".

Ehhez viszont az kellett, hogy nekiálljak tanulni, fejlődni, új gyakorlatokat, mozgásprogramokat elsajátítani, a problémákhoz alkalmazkodó, hatékony mozgáskészletet és megfelelő életmódot kialakítani. Meg kellett keresnem azokat a szakembereket, akik előttem járnak az úton. Hivatásomból fakadóan erős késztetést éreztem mindig, s most is érzek arra, hogy másoknak is továbbadjam ezt a tudást, és meg kell szólítanom azokat a nőket és férfiakat, akik hasonló problémákkal küzdenek. Együtt, egymást segítve könnyebb. Ez a megoldás.”

Ezért végezte el az Intim Medical Terápiás Tréner képzést. Ez a kismedence, illetve az ott elhelyezkedő szervek anatómiáját, élettanát, patológiáját – vagyis az előforduló tüneteket, betegségeket ismerve nyújt hatékony szakmai segítséget a medencefenéki izmok speciális, személyre szabott tréningjével.

Ha valakinek az említett problémák a párkapcsolatára is kihatnak, akkor célszerű, ha szakértőhöz fordul. Ilyen párkapcsolati tanácsadó például Háry Ildikó, aki segít az ebből fakadó egyéni – s így a párkapcsolatra is kiható – kríziseket felismerni, és megoldási lehetőséget mutat.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a szégyentünetek megjelenése a párkapcsolatot is rombolja, hiszen kinek van kedve az intim együttléthez, ha közben kontinenciával vagy erekciós problémákkal küzd. Ilyenkor a férfiak igyekeznek elkerülni az intim helyzeteket, a feleségek pedig azt hiszik, hogy a ház urai nem szeretnének velük lenni. Ilyenkor mindenkinek megsérül az önértékelése – ám ezt nem beszélik meg egymással, s már el is indult egy negatív spirál.

A szakértő dolga ilyenkor az, hogy felfedje a párkapcsolati munka során a valódi okokat  - például, hogy a potencia-problémák a munkahelyi stressz / előléptetés miatt alakultak ki és nem a feleség túlzó elvárásai okozták... A munkahelyi terhek miatt sokszor jelentkeznek fizikai tünetek, amelyek párkapcsolati problémaként mutatkoznak meg. (A test és lélek összefügg…)

Ildikó egyébként – Orsolyához hasonlóan – szintén személyes indíttatásból került kapcsolatba ezzel a területtel. Eleinte pedagógusként dolgozott, majd három gyermek mellett hosszú időn át a családi vállalkozásban dolgozott.

„44 éves voltam, amikor vállaltuk a negyedik gyermekünket. Először kicsit megrettentünk, majd ajándékként tekintettünk a váratlan meglepetésre.” – mesélte – „Nagyot fordított az életünkön. A szülés után egy komoly betegségbe kerültem, amely mindenki részéről megértést, türelmet és nagyon erős összetartást igényelt. Ember-, család-, és kapcsolat próbáló időszak volt, amely amennyire megtépázta az egész családot, annyira építette is."

Ennek az időszaknak az egyik hozadéka az volt, hogy megértette: nem szabad feladnia az álmait, a vágyat, hogy segítséget nyújtson másoknak, s, hogy megtalálja a „valódi hivatását”. Így - ameddig legkisebb gyermekével otthon volt - elvégezte a Károly Egyetem mentálhigiénés segítő szakember szakot és elindult a saját útján - a családja legnagyobb támogatásával. Ezt követően párkapcsolati coach és tanácsadói végzettséget is szerzett.

 „Ez sok tanulást, tapasztalást, olvasást, nyitottságot és nem különben anyagi áldozatot követelt tőlem, tőlünk. A legnehezebb talán az volt, hogy megtaláljam az egyensúlyt a család és a sok teendő között, illetve, hogy nagyon oda figyeljek arra, hogy ne idegenedjünk el egymástól a párommal, miközben az új hivatásomban fejlődök. Az, hogy hogyan tudjuk ezt kezelni, nagyon nem mindegy. Kellő önismerettel, alázattal, szeretettel, türelemmel és nem utolsó sorban segítség kéréssel leküzdhető minden akadály.”

Ildikó jelenleg párkapcsolati tanácsadóként, "Face to face trénerként", mentálhigiénés segítőként és mediátorként próbál meg a hozzá fordulóknak segíteni. – S, hogy minél több emberhez eljussanak a lehetőségek, információk, Orsolya és Ildikó elindította a „Női erő – Férfi erő – A tűnékeny energiák nyomában” című beszélgetős délutánokat.

Az első ilyen (ingyenes) programra a napokban került sor Székesfehérváron. Az előadók úgy gondolják, hogy hiánypótló beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők. A visszajelzésekből kiderült, hogy komoly igény van – elsősorban a nőkben – arra vonatkozóan, hogy tudatában legyenek a párkapcsolati buktatóknak és megismerjék saját testüket.

Borítókép: flickr.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek